ΔΑΟΚ Σερρών: Περισσότερες από 40 οι Οµάδες Παραγωγών στον νομό, αλλά αντιπροσωπεύουν µόνο µεγάλους αγρότες
Την ανάγκη να οργανωθούν και να ενταχθούν σε συλλογικά σχήματα οι μικρομεσαίοι αγρότες στον Νομό Σερρών, προκειμένου να καρπωθούν τα σχετικά οφέλη που δίνει ο νόμος, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ Σερρών, καλώντας, ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες να προχωρήσουν στη συγκρότηση Ομάδων Παραγωγών.
Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ και γεωπόνος, Νικόλαος Ρόιδος, μέχρι στιγμής, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 40 Ομάδες Παραγωγών. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός συλλογικών σχημάτων σε επίπεδο νομού, ωστόσο, αυτός αντιπροσωπεύει μόνο τους μεγαλοαγρότες και όσους κατέχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επιθυμούν να διευρύνουν τον αριθμό των ομάδων στον νομό, για αυτό και έγινε η σχετική πρόσκληση προς τους αγρότες της περιοχής, καθότι οι μεγάλοι παραγωγοί είναι συνήθως πιο κοντά στα γεωπονικά και μελετητικά γραφεία και στην πληροφόρηση για κάθε τι ενδιαφέρον και νέο που έρχεται, ενώ η πλειονότητα των αγροτών έχει πλήρη άγνοια για τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα.
«Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στον Νομό Σερρών έχουν συγκροτηθεί 46 Ομάδες Παραγωγών. Θα μπορούσαμε να δηλώνουμε ικανοποιημένοι. Δεν φτάνει, όμως, γιατί οι Ομάδες είναι γύρω από τους μεγάλους παραγωγούς του νομού, που δεν έχουν τόσο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ενώ οι μεσαίοι και μικροί αγρότες, που αντιμετωπίζουν ζήτημα βιωσιμότητας, δεν προχωρούν σε σύσταση Ομάδων, καθώς υπάρχει έλλειμμα διάχυσης της πληροφορίας και των εξελίξεων», αναφέρει ο κ. Ρόιδος, προσθέτοντας ότι, με βάση τα δεδομένα αυτά, η ΔΑΟΚ θέλησε να γνωστοποιήσει τα πλεονεκτήματα και οφέλη από τη σύσταση Ομάδων και να κινητοποιήσει τους παραγωγούς του νομού, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και μαζικά στη συγκρότηση συλλογικών σχημάτων.
Σε ό,τι αφορά την ακτινογραφία των σχετικών Ομάδων Παραγωγών στον Νομό Σερρών, εκτός από το γεγονός ότι συγκροτούνται από αγρότες που έχουν μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αυτές σχετίζονται με τα καθιερωμένα και αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής, δηλαδή σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και βιομηχανική ντομάτα. «Πάντως, και αυτές οι Ομάδες δεν έχουν σωστό χαρακτήρα, να είναι δηλαδή συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός αγροτών.
Οι περισσότερες αποτελούνται από πέντε άτομα, κυρίως οικογένειες και συγγενείς. Όμως, επωφελήθηκαν από τη σχετική οργάνωση και προχώρησαν στην αγορά ακόμη μεγαλύτερων αγροτικών ελκυστήρων, μηχανημάτων, ψεκαστικών και γενικότερα εκσυγχρόνισαν την αγροτική παραγωγή τους», υπογραμμίζει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ.
Δυσπιστία για τη συγκρότηση
Αιτία για την άρνηση των μικρών και μεσαίων αγροτών να δημιουργήσουν συλλογικά σχήματα, όπως σημειώνει ο κ. Ρόιδος, αποτελεί και η κακή εμπειρία του παρελθόντος, με τη στρεβλή πορεία και εξέλιξη των αγροτικών συνεταιρισμών. «Στα τόσα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό χώρο είναι και η έλλειψη συνεταιριστικής οργάνωσης και δράσης, η οποία είναι αναπτυγμένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό το κενό έρχεται σε μεγάλο βαθμό να το καλύψει το θεσμικό πλαίσιο για τις ΟΠ. Όμως, υπάρχει τραυματική εμπειρία από τη στρεβλή λειτουργία των συνεταιριστικών οργανώσεων στο παρελθόν, οπότε οι παραγωγοί δεν θέλουν ούτε να ακούν για συνεταιρισμό και συλλογική δράση», λέει χαρακτηριστικά.
Πλεονεκτήματα
Για τον ίδιο, από τη στιγμή που ο νόμος ορίζει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό αγροτών για την αναγνώριση μιας Ομάδας -και αφορά συλλογικά σχήματα σε οποιονδήποτε παραγωγικό κλάδο φυτικής και ζωικής παραγωγής- στα πέντε άτομα, άρα και μια οικογένεια μπορεί να συγκροτήσει ΟΠ.
«Τα μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας μπορούν να συστήσουν μια Ομάδα Παραγωγών και να επωφεληθούν τα μέγιστα, όπως δημιουργία οικονομίας κλίμακας και προϊόντων βάσει προδιαγραφών, να έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας, να αυξάνουν τη διαπραγματευτική δύναμη τους κ.λπ. Πέραν αυτών, υπάρχουν και τα πρακτικά κίνητρα, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να συγκροτήσουν Ομάδες», υπογραμμίζει.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «τα πρακτικά κίνητρα, αλλά και τα προτερήματα είναι π.χ. ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ή τα Σχέδια Βελτίωσης. Όλοι οι ενταγμένοι στις ΟΠ μπήκαν, χωρίς να αγωνιούν, εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας και είχαν αυξημένο κατά 10% ποσοστό επιδότησης-ενίσχυσης στα παραπάνω προγράμματα. Αντίθετα, όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα εδώ και χρόνια με τους επιλαχόντες των Σχεδίων κι αν θα βρεθούν χρήματα για αυτούς».
Σύμφωνα με τον κ. Ρόιδο, ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το «κερασάκι», όπως χαρακτηριστικά το αποκάλεσε, είναι και η σχετικά πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δίνει έκπτωση φόρου σε ποσοστό 50% στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ).