De minimis βάζει στο τραπέζι ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι για την νέα ΚΑΠ

Προς μια λιγότερο πράσινη ΚΑΠ η αναθεώρηση

Σε μια λιγότερο πράσινη Κοινή Αγροτική Πολιτική συμφώνησαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση για μερική αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027 με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας την περασμένη Δευτέρα (26/2) στις Βρυξέλλες, την ώρα που αγρότες είχαν κατακλύσει με τα τρακτέρ τους το κέντρο της πόλης.

Ουσιαστικά, οι υπουργοί εκείνη την ημέρα χαιρέτισαν τις προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα (όπως είχε δημοσιεύσει στο προηγούμενο φύλλο της η «ΥΧ») σχετικά με τη μείωση του διοικητικού φόρτου που βαραίνει τον αγροτικό πληθυσμό και τις εθνικές διοικήσεις, ενώ ο καθένας από τη μεριά του διατύπωσε τις δικές του προτάσεις, που εν πολλοίς συνέπιπταν με την πρωτοβουλία της Κομισιόν.

Στόχος, όμως, της πλειονότητας είναι να γίνει μια επανεκκίνηση και να υπάρξει μια μερική αναθεώρηση του προγράμματος, τουλάχιστον όσον αφορά την περιβαλλοντική αιρεσιμότητα. Υπέρ αυτής της πρότασης τάσσεται και ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος εκτιμά ότι θα υπάρχει στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προαιρετικά GAEC

Μια τέτοια αναθεώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε «υποβάθμιση» ορισμένων προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (GAEC) και τη μετατροπή τους σε προαιρετικά Οικολογικά Σχήματα. «Τα κίνητρα είναι πάντα καλύτερα από το να εξαναγκάζονται οι αγρότες για πιο πράσινες, φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε του Συμβουλίου, σημείωσε ότι προτίθεται να προτείνει αύξηση της κρατικής βοήθειας ήσσονος σημασίας (de minimis) στους αγρότες και παράταση του ισχύοντος προσωρινού πλαισίου κρατικής βοήθειας και των αυτόνομων μέτρων για την Ουκρανία για την περίοδο 2024-2025.

Προτάσεις

Η Ελλάδα κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία και για τις δομικές αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν στη νέα ΚΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά κατατέθηκαν περίπου 500 προτάσεις από τα κράτη-μέλη, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Γεωργίας του Βελγίου, Νταβίντ Κλαρινβάλ. Μάλιστα, ο επίτροπος εξήγησε ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη-μέλη, καθώς υπάρχουν αγρότες που διαμαρτύρονται για τις εμπορικές συμφωνίες, άλλοι για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, ενώ τα κράτη που συνορεύουν με την Ουκρανία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εισαγωγές σιτηρών.

Διευκρίνισε, δε, ότι η Επιτροπή κινήθηκε με βάση τα κοινά ζητήματα που άπτονται της ΚΑΠ και, έτσι, κατατέθηκαν και οι προτάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές από το Συμβούλιο.

Διάλογος

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την επικείμενη έρευνα που απευθύνεται στους γεωργούς, την οποία θα δρομολογήσει η Επιτροπή τον Μάρτιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι απόψεις τους θα ακουστούν.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της διαδικασίας αυτής, που έχει ως στόχο να προσδιοριστούν οι κυριότερες πηγές ανησυχίας για τους αγρότες και να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ και αυξάνουν τον διοικητικό φόρτο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, μαζί με λεπτομερή ανάλυση, αναμένεται να δημοσιευθούν από την Επιτροπή το φθινόπωρο του 2024.

Επιπλέον, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι η διαδικασία τροποποίησης των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ θα πρέπει να απλουστευθεί. Για τον σκοπό αυτόν, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη για να τα βοηθήσει να απλουστεύσουν τις παρεμβάσεις τους και να διευκολύνουν τις τροποποιήσεις των Στρατηγικών Σχεδίων.

Επιπλέον, το Συμβούλιο κάλεσε την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας να συνεχίσει να εξετάζει τις συστάσεις και τις προτάσεις που συζητήθηκαν από τους υπουργούς, σύμφωνα με την πολιτική καθοδήγηση που παρείχαν οι ίδιοι, και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο Στρατηγικός Διάλογος για το μέλλον της γεωργίας που δρομολόγησε η Επιτροπή, προκειμένου να προσδιοριστούν τρόποι βελτίωσης της ΚΑΠ μακροπρόθεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προεδρία κατέληξε αναφέροντας ότι θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου του Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συναντήσεις, τραπεζώματα και social media

Από την ελληνική αντιπροσωπεία, μεγάλη σημασία δόθηκε στο να καταλάβουν οι Έλληνες αγρότες ότι η φωνή τους θα ακουστεί στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, αυτό ήταν και το μήνυμα που ο ίδιος ο υπουργός, Λ. Αυγενάκης, προσπάθησε να εκπέμψει με κάθε τρόπο από τη βελγική πρωτεύουσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η συζήτηση για την ΚΑΠ έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο Έλληνας υπουργός βιντεοσκόπησε την τοποθέτησή του, την οποία και αναπαρήγαγε στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα το πρωί, είχε πρωινό εργασίας με συναδέλφους του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεσημέρι συμμετείχε στη 2η συνάντηση της ομάδας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα παραχώρησε πλούσιο γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

Την επόμενη ημέρα, ο κ. Αυγενάκης μετέβη στο Παρίσι, όπου, στο πλαίσιο της ετήσιας Διυπουργικής Ημερίδας με θέμα την «Κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία», πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μαρκ Φερσνό.