Δείκτης FAO: Κοντά σε χαμηλό τριετίας οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο

Η ανοδική αναθεώρηση της παραγωγής καλαμποκιού συμπαρέσυρε τα σιτηρά σε τροχιά υψηλού ρεκόρ για το 2023, ανεβάζοντας τη συνολική προσφορά

Τον περασμένο μήνα, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων αγροδιατροφής προσέγγισαν τα χαμηλότερα επίπεδα που τις έχουμε δει τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως λόγω της πτώσης που καταγράφηκε σε σιτηρά και κρέας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 118 μονάδες τον Ιανουάριο, μια ελαφριά πτώση σε σχέση με την τιμή 119,1 που είχε καταγραφεί τον τελευταίο μήνα του 2023.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, η μέτρηση του Ιανουαρίου ήταν η χαμηλότερη που έχει σημειωθεί από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα.

Η τάση σε δημητριακά και κρέας υπερκάλυψε την άνοδο στη ζάχαρη

Όπως προαναφέραμε, η πτωτική τάση του Γενάρη αποδίδεται στην τροχιά που διέγραψαν οι τιμές των σιτηρών και του κρέατος, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την αύξηση στη ζάχαρη. «Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής του σιταριού μειώθηκαν τον Ιανουάριο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγέων και της άφιξης των προσφάτως συγκομισμένων προμηθειών στις χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου», ανέφερε ο FAO.

Ο Οργανισμός επισήμανε, επίσης, ότι οι τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν απότομα, αντανακλώντας τις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας και την έναρξη της συγκομιδής στην Αργεντινή, όπως και τις μεγαλύτερες προμήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης τιμών του κρέατος υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι άφθονες προμήθειες από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες μείωσαν τις διεθνείς τιμές σε κοτόπουλο, βοδινό και χοιρινό κρέας, σύμφωνα με τον FAO.

Οι παραπάνω τάσεις αποτέλεσαν αντίβαρο –και με το παραπάνω– στις τιμές της ζάχαρης, που για τον Ιανουάριο σημείωσε τη σημαντικότερη μηνιαία άνοδο (+0,8%), απηχώντας τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο των χαμηλών για την εποχή επιπέδων των βροχοπτώσεων στη Βραζιλία στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου που θα αρχίσουν να συγκομίζονται από τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προοπτικές παραγωγής σε Ταϊλάνδη και Ινδία.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε ανεπαίσθητα, κατά 0,1% από τον Δεκέμβριο, ωστόσο παρέμεινε 12,8% χαμηλότερος από πέρυσι. Η ήπια τάση αντανακλά τις μέτριες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του φοινικελαίου και του ηλιελαίου, που αντιστάθμισαν τις μειώσεις στο αντίτιμο για το σογιέλαιο και την ελαιοκράμβη. Όσο για τον δείκτη τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων, αυτός παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητος.

Προς ρεκόρ παραγωγής τα σιτηρά το 2023

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO ανέφερε ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2023 βρίσκεται σε τροχιά ώστε να καταγράψει ιστορικό υψηλό, ανερχόμενη σε 2,836 δισ. τόνους – μια αύξηση 1,2% από το 2022. Κύριος υπαίτιος για αυτή την εικόνα είναι η παγκόσμια παραγωγή χονδρόκοκκων σιτηρών, η οποία υπολογίζεται σε όγκο-ρεκόρ 1,523 δισ. τόνων, μετά από μια ανοδική προσαρμογή κατά 12 εκατ. τόνους στην τελευταία μηνιαία αναφορά.

«Το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης αντικατοπτρίζει νέα επίσημα στοιχεία από τον Καναδά, την Κίνα (ηπειρωτική χώρα), την Τουρκία και τις ΗΠΑ, όπου ένας συνδυασμός υψηλότερων αποδόσεων και μεγαλύτερων –από το αναμενόμενο– εκτάσεων συγκομιδής οδήγησε σε υψηλότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή καλαμποκιού», δήλωσε ο FAO.