Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

ΔΕΙΚΤΗΣ FAO: Σταθερά οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Νοέμβριο

Εντονότερες μεταβολές σε σιτηρά και φυτικά έλαια
21/12/2023
2' διάβασμα
deiktis-fao-stathera-oi-diethneis-times-ton-trofimon-ton-noemvrio-309867

Οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές στα σιτηρά αντισταθμίστηκαν από τις υψηλότερες στα φυτικά έλαια, διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα τον δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τον μήνα Νοέμβριο.

Όπως αποτυπώθηκε, ο παγκόσμιος δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων βρέθηκε κατά μέσο όρο στις 120,4 μονάδες, όντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζεται κατά 10,7% χαμηλότερος από την τιμή που βρισκόταν τον Νοέμβριο του 2022.

Στα επιμέρους προϊόντα, η μεγαλύτερη πτώση των τιμών σημειώθηκε στα σιτηρά, με τον σχετικό δείκτη να κινείται πτωτικά κατά 3% από τον Οκτώβριο. Οι διεθνείς τιμές στα χονδρόκοκκα σιτηρά μειώθηκαν κατά 5,6%, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του καλαμποκιού, ενώ αυτές του σιταριού έπεσαν κατά 2,4%.

Αντισταθμιστικά στην παραπάνω τάση λειτούργησε η μηνιαία αύξηση των τιμών των φυτικών ελαίων κατά 3,4%. Οι διεθνείς τιμές στο φοινικέλαιο ανέκαμψαν κατά περισσότερο από 6% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της πιο ζωηρής ζήτησης από τις σημαντικότερες χώρες εισαγωγής και της εποχικά χαμηλότερης παραγωγής στις χώρες που δραστηριοποιούνται πιο έντονα στο προϊόν. Οι παγκόσμιες τιμές του ηλιελαίου σημείωσαν μέτρια αύξηση, ενώ οι τιμές για το λάδι σόγιας και την ελαιοκράμβη μειώθηκαν ελαφρά.

Υπολογίσιμη άνοδο σημείωσαν και οι διεθνείς τιμές των γαλακτοκομικών, με τον FAO να τις υπολογίζει στο +2,2% από τον Οκτώβριο, λόγω της υψηλής ζήτησης από τη Βορειοανατολική Ασία για εισαγωγές βουτύρου και αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη, σε συνδυασμό με την αυξημένη εσωτερική ζήτηση ενόψει των χειμερινών διακοπών στη Δυτική Ευρώπη.

Παραπάνω από 40% η ετήσια άνοδος της ζάχαρης

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO σημείωσε ήπια μηνιαία αύξηση 1,4%, αν και ο μέσος όρος του Νοεμβρίου ισοδυναμεί με +41,1% από το επίπεδο που βρισκόταν την ίδια εποχή πέρυσι. Τέλος, ο δείκτης τιμών κρέατος σημείωσε ελαφρά υποχώρηση (-0,4%), αντανακλώντας μικρές μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές των πουλερικών, του χοιρινού και του βόειου κρέατος, κυρίως λόγω των άφθονων εξαγώγιμων προμηθειών.