Δείκτης FAO: Συνεχίζεται η άνοδος στις παγκόσµιες τιµές των σιτηρών.

Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων αγροδιατροφής κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά κατά τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Μοναδική εξαίρεση η αύξηση των τιμών των σιτηρών, η οποία συνδέεται με την αβεβαιότητα στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, διαμορφούμενος στις 135,9 μονάδες. Με την τελευταία επικαιροποίηση, ο δείκτης είναι πλέον μειωμένος κατά 14,9% σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου Μαρτίου, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO ήταν το μοναδικό αντιστάθμισμα στη γενική πτωτική εικόνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 3% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του σιταριού κατά 3,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Η εν λόγω τάση αντανακλά τις αβεβαιότητες που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη θάλασσα, όπως επίσης και μια αναθεώρηση προς τα κάτω για τις προμήθειες των ΗΠΑ.

Οι διεθνείς τιμές στα χονδρόκοκκα σιτηρά αυξήθηκαν κατά 3,5% από τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές του καλαμποκιού να αυξάνονται ακόμη περισσότερο λόγω των χαμηλότερων προοπτικών παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις ξηρές συνθήκες σποράς στην Αργεντινή και την αβεβαιότητα για τις εξαγωγές από την Ουκρανία. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 1%.

Στον αντίποδα, πτωτικές ήταν οι ενδείξεις του δείκτη τιμών του FAO για τα φυτικά έλαια (-1,6%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (-1,7%), το κρέας (-1,4%) και τη ζάχαρη (-0,6%).

Μειωμένες οι παραγωγές στα σιτηρά

Σε μια επικαιροποιημένη σύνοψη για την προσφορά και τη ζήτηση των σιτηρών, ο FAO χαμήλωσε τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής για το προϊόν το 2022 σε 2.764 εκατομμύρια τόνους, μια πτώση 1,8% από το 2021. Μόνο η παραγωγή του σίτου εξακολουθεί να αυξάνεται, με τις εκτιμήσεις να την τοποθετούν στο επίπεδο-ρεκόρ των 783,8 εκατ. τόνων για το 2022.

Η παγκόσμια χρήση δημητριακών για το 2022-2023 αναμένεται μεν να μειωθεί στους 2.778 εκατομμύρια τόνους (0,7% κάτω από το επίπεδο του 2021/22), ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεράσει την παραγωγή. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση 2% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών σε σύγκριση με το 2021-2022, στους 841 εκατ. τόνους.