Δελεάζει η ασφάλεια, αλλά φοβίζουν οι δεσμεύσεις για προπωλήσεις βάμβακος

Ζεστό το ενδιαφέρον των παραγωγών όσο η τιμή κινείται πάνω από τα 50 λεπτά

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Τσατσάκη

Εν μέσω καιρικών συνθηκών, που μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά ευνοϊκές, ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι σπορές βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο, με τις βροχές που έπεσαν λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα να κρίνονται ευεργετικές από τους παραγωγούς, καθώς εξασφάλισαν την απαιτούμενη υγρασία.

Έχοντας πλέον μια πλήρη εικόνα από το σύνολο της χώρας, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η οποία ωστόσο περιορίστηκε τελικά σε μονοψήφιο ποσοστό. Ανασχετικά στις τάσεις φυγής από την καλλιέργεια που είχαν εκδηλωθεί το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι λειτούργησε η βελτίωση των συνθηκών και ειδικότερα των τιμών στη διεθνή αγορά βάμβακος.

Ρόλο έπαιξε φυσικά και το μοντέλο των προπωλήσεων, το οποίο για πρώτη φορά λάνσαραν σε τέτοια κλίμακα τα εγχώρια εκκοκκιστήρια.

Βέβαια, η ανταπόκριση των καλλιεργητών δεν είναι ομοιόμορφη και παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις, ακόμα και εντός του ίδιου γεωγραφικού διαμερίσματος. Στον Νομό Λάρισας, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι περίπου επτά στους δέκα παραγωγούς έχουν προχωρήσει σε συμβόλαια προπώλησης με τους εκκοκκιστές σε τιμές από 51 έως 53 λεπτά/κιλό, ενώ αντίθετα στον Νομό Καρδίτσας οι συμφωνίες είναι λιγότερες.

Δεν λείπουν και αυτοί που παραμένουν καχύποπτοι, θεωρώντας ότι μέσω των προπωλήσεων τα εκκοκκιστήρια επιδιώκουν να αναχαιτίσουν μια νέα άνοδο των τιμών το επόμενο διάστημα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό της νέας σοδειάς, που αγγίζει το 10%, έχει συμβολαιοποιηθεί μέσω των προπωλήσεων.

Συμφωνία με Mάρκου για τον Cotton Φάρσαλα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Cotton Φάρσαλα, Απόστολο Παπακωνσταντίνου, «τα μέλη του συνεταιρισμού, έχοντας την περσινή εμπειρία με τα προσυμβόλαια, φέτος προχώρησαν μαζικά σε συμφωνίες προπώλησης με τα Εκκοκκιστήρια Μάρκου, σε ποσοστό 30% της παραγωγής, δηλαδή περίπου 150 με 200 κιλά. Η συμφωνία κυμαίνεται από 51 έως 53 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία και το μεταφορικό κόστος.

Από την πλευρά του, το μέλος της ΔΟΒ, Βασίλης Γιαννάκος, από την Καρδίτσα υποστηρίζει ότι «οι προπωλήσεις στον νομό του δεν έχουν περπατήσει αρκετά με ευθύνη των εκκοκκιστών, οι οποίοι –ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα– δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για να πείσουν τους παραγωγούς. Οι περισσότεροι παραγωγοί είναι ανενημέρωτοι, άλλοι πάλι φοβούνται τη δέσμευση του υπόλοιπου ποσοστού της παραγωγής και τις ποινικές ρήτρες που προβλέπονται στα προσυμβόλαια. Έχοντας την πικρή εμπειρία του ‘‘Ιανού’’, κάποιοι δεν θέλουν να υπογράψουν, φοβούμενοι τα χρεωστικά γραμμάτια (ποινικές ρήτρες) σε περίπτωση που δεν τηρήσουν τη συμφωνία. Άλλοι φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να παραδώσουν την υπόλοιπη παραγωγή τους στο ίδιο εκκοκκιστήριο σε οποιαδήποτε τιμή, χάνοντας τη διαπραγματευτική τους ισχύ», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος, πάντως, προχώρησε σε προσυμβόλαιο με εκκοκκιστήριο της περιοχής, καθώς θεωρεί ευκαιρία να εξασφαλίσει μια τιμή πάνω από τα 50 λεπτά για την παραγωγή του, επιλέγοντας και την ασφάλεια που προσφέρει το συμβόλαιο.

Γυροφέρνει τα 85 σεντς το χρηματιστήριο

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η αγορά εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα σταθεροποιημένη στην περιοχή των 85 σεντς/λίμπρα (συμβόλαια Δεκεμβρίου), με μικρές διακυμάνσεις της τάξης των 2 σεντς, νούμερα που με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δίνουν τιμές γύρω από τα 50 λεπτά/κιλό. Η κινητικότητα, πάντως, αυτήν τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα έντονη και οι όγκοι συναλλαγών κρίνονται χαμηλοί, ενώ από τους επενδυτές διαφαίνεται μια απροθυμία ανάληψης κινδύνου.