Δελτίο Τιμών Πειραιώς Ιουλίου: Αρνητικές αποδόσεις στην τιμή καλαμποκιού, ρυζιού και ζάχαρης

Λιγότερες απώλειες είχαν οι τιμές στο σιτάρι, τη σόγια και τα βοοειδή

Μικτή εικόνα επικράτησε στις αγορές σε μηνιαίο επίπεδο. Η μετοχική αγορά των ΗΠΑ διατηρεί τη θετική δυναμική της στον απόηχο των μακροστοιχείων, που ανακοινώθηκαν (υποχώρηση πληθωρισμού, ανθεκτική αγορά εργασίας), ενισχύοντας τις ελπίδες για ήπια προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ και την αγορά να περιορίζει την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, από τον Ιούλιο και μετά.

Αντίθετα, αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις βρέθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης, με τα οικονομικά στοιχεία να συνεχίζουν να εκπλήσσουν αρνητικά, ενώ η συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ δύναται να ενισχύσει τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξής της. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα καλύτερα, των προσδοκιών, μέχρι στιγμής, εταιρικά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία απογοήτευσαν, μετριάζοντας, ταυτόχρονα, και τις προσδοκίες της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, ελαφρώς ενισχύθηκαν οι αποδόσεις στις ομολογιακές εκδόσεις της 2ετίας και 10ετίας των ΗΠΑ, ενώ σημάδια αποδυνάμωσης εμφάνισε το δολάριο, επηρεάζοντας, θετικά, αξίες που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (εμπορεύματα, πολύτιμα μέταλλα και ενέργεια).

Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε αρνητικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στην τιμή του καλαμποκιού, του ρυζιού και της ζάχαρης, λιγότερες απώλειες είχαν οι τιμές στο σιτάρι, τη σόγια και τα βοοειδή, ενώ θετικά κινήθηκαν οι τιμές στον χυμό πορτοκαλιού και στο βαμβάκι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες για το El-Ninio δείχνουν τα πρώτα σημάδια τους και αναμένεται, με πιθανότητα 90%, να ενισχυθούν τον χειμώνα του 2023/24. Κύρια ανησυχία της αγοράς αναμένεται να είναι η ένταση του φαινομένου, με τις πρώτες εκτιμήσεις από τον ΝΟΑΑ να κάνουν λόγο για μέτρια έως ισχυρή ένταση μέχρι το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Για τα σιτηρά (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), η αναστολή της συμφωνίας και η ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην τιμή τους. Η πιθανή ενίσχυση της βραζιλιάνικης παραγωγής και η μειωμένη ζήτηση για βιοκαύσιμο αναμένεται να περιορίσουν την ανοδική πορεία της ζάχαρης. Η εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης για βαμβάκι και οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές εξακολουθούν να περιορίζουν την ανοδική πορεία της τιμής του. Οι προοπτικές για τις τιμές χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να παραμείνουν θετικές, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής εσπεριδοειδών, όπως και για τις τιμές των βοοειδών, λόγω της ενίσχυσης των αμερικανικών εξαγωγών βοοειδών. Για το ρύζι, η ανοδική πίεση στην τιμή του δύναται να συνεχιστεί, λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία σε μια προσπάθεια ελέγχου των εγχώριων τιμών.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-4,89%), ενώ αντίθετα ο δείκτης εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,25%). Ως πιθανοί λόγοι της παραπάνω κίνησης μπορεί να αναφερθούν η υπερβάλλουσα προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, τα στοιχεία για το Β΄ τρίμηνο της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, όπου καταγράφεται μια ήπια και βραχύβια ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας (ηπιότερα στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα, ρυθμός ανάπτυξης χαμηλότερος των προσδοκιών) και η υποχώρηση του δολαρίου, με την τεχνική εικόνα του δείκτη να παραμένει αρνητική.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Δείτε ΕΔΩ το 7ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2023, της Τράπεζας Πειραιώς