Δεν ανακαλούν τις απολύσεις τα ELFE, αιχμές από υπουργείο Εργασίας

Δεν ανακαλούν τις απολύσεις τα ELFE, αιχμές από υπουργείο Εργασίας

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ELFE (Βιομηχανικά Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας) και των εργαζομένων με το υπουργείο Εργασίας να εκδίδει αιχμηρή ανακοίνωση κατά της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, από τότε που το Υπουργείο Εργασίας (Μάρτιος 2016) ασχολήθηκε με την υπόθεση έγιναν 4 τριμερείς συναντήσεις και πάρα πολλές διμερείς επαφές με την επιχείρηση και τους εργαζόμενους.

Όλες αυτές οι προσπάθειες για την εξεύρεση συνθετικής λύσης για τα Βιομηχανικά Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας κατέληξαν σε αδιέξοδο, αφού η εταιρεία αρνείται να ανακαλέσει τις απολύσεις 33 εργαζομένων και να συνάψει (μαζί με τις άλλες 3 εταιρείες) σύμβαση αορίστου χρόνου με όλους τους εργαζόμενους που είτε εργάζονται είτε θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από το φάκελο της υπόθεσης φαίνεται να προκύπτει ότι η όλη διαδικασία (ενοικίασης κτιρίων και παραχώρησης παραγωγικής δραστηριότητας) που ακολουθήθηκε από την εταιρεία ELFE υποκρύπτει μεταβίβαση δραστηριότητας και θα έπρεπε να συνοδευτεί με τις ίδιες συμβάσεις (αορίστου χρόνου) για όλους τους εργαζόμενους που μεταφέρονται στις άλλες εταιρείες.

Το Υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι στα πλαίσια επίδειξης καλής θέλησης η εταιρεία θα μπορούσε να ανακαλέσει τις απολύσεις, ξεπερνώντας όλα τα γεγονότα που συνέβησαν, ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα συνεννόησης για την αναζήτηση διεξόδου και την ομαλότητα.

Το υπουργείο Εργασίας εξάντλησε όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας. Από εδώ και στο εξής θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες, συντονισμένα με τα άλλα αρμόδια Υπουργεία, για την εξεύρεση μιας επιχειρηματικά βιώσιμης λύσης για την Καβάλα και για όλους τους εργαζόμενους.

«Επισημαίνεται με εμφατικό τρόπο ότι καμία λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και πολύ περισσότερο αποδεκτή και ανεκτή από το Υπουργείο αν δεν σέβεται την ανθρώπινη εργασία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Το παλιό τελείωσε», κλείνει την ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.