Δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με την πανώλη των χοίρων η Κίνα

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων καθυστερεί την ανάκαμψη του ζωικού κεφαλαίου της χώρας

Ρόλο ρυθμιστή για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς χοιρινού θα έχει για άλλη μια χρονιά η παραγωγή της Κίνας, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει, αλλά με χαμηλότερους πλέον ρυθμούς λόγω της αναζωπύρωσης, όπως φαίνεται, της αφρικανικής πανώλης.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Rabobank, οι εισαγωγές χοιρινού της Κίνας έφτασαν το 2020 σε επίπεδα ρεκόρ. Ειδικότερα, αυξήθηκαν 85% φτάνοντας τους 5,56 εκατ. τόνους και ανεβάζοντας το ποσοστό της ως εισαγωγέα στην παγκόσμια αγορά άνω του 50%. Παράλληλα, στη διάρκεια του 2020 ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού στον κόσμο κατέγραψε και σημαντική αύξηση στη δική του παραγωγή, παρόλο που όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε, αλλά εξακολούθησε να εξαπλώνεται, μέσω διάφορων μεταλλάξεων, η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει το φθινόπωρο του 2020 το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), αναφερόταν η εκτίμηση για αύξηση της παραγωγής χοιρινού στην Κίνα κατά 9% σε 41,5 εκατ. τόνους και μείωση των εξαγωγών της κατά 14%.

Μείωση στο πρώτο δίμηνο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Κίνας, τον Φεβρουάριο του 2021, το ζωικό κεφάλαιο σε χοιρομητέρες ήταν αυξημένο κατά 34,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και 1% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2020. Όπως σημειώνει ωστόσο η Rabobank, από τον Δεκέμβριο και μετά καταγράφεται μια μείωση από 3% έως 5% σε μηνιαία βάση, αν και αυτήν τη στιγμή είναι υψηλότερο κατά 10%-15% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η εκτίμηση αυτή ευθυγραμμίζεται με εκείνη της συμβουλευτικής εταιρείας Yongi Consulting, η οποία αναφέρει ότι οι χοιρομητέρες μειώνονταν από τον Δεκέμβριο κατά 4,99% στη διάρκεια του Ιανουαρίου και κατά 4,68% τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με προηγούμενες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, το ζωικό κεφάλαιο αναμενόταν να ανακάμψει σχεδόν πλήρως στο τέλος του 2020, αλλά τα νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης θα καθυστερούσαν αυτή την πορεία. Στα τελευταία στοιχεία του, πάντως, το υπουργείο μιλά για αύξηση 1,1% στο απόθεμα χειρομητέρων τον Ιανουάριο και 1% τον Φεβρουάριο, ενώ συνολικά στο τέλος Φεβρουαρίου ο συνολικός αριθμός χοιρομητέρων έφτανε στο 95% εκείνου πριν από το ξέσπασμα της πανώλης το 2017.

Η Rabobank, πάντως, προβλέπει ότι η επιστροφή της Κίνας στα προ πανώλης επίπεδα των 400 εκατ. ζώων δεν αποκλείεται να καθυστερήσει μέχρι το 2023, έστω και αν τη φετινή χρονιά η παραγωγή της χώρας αναμένεται να αυξηθεί από 8% έως 10%. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει και σε νέα αύξηση 11% της κατανάλωσης ζωοτροφών για χοίρους, η οποία θα προστεθεί στην αύξηση 6,5% που, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της τράπεζας, καταγράφηκε το 2020.

Ισπανία και Δανία κερδίζουν μερίδια στη Μεγ. Βρετανία

Το 2021, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η ευρωπαϊκή παραγωγή χοιρινού αναμένεται να εμφανίσει σταθεροποίηση ή ελαφρά μείωση ακριβώς εξαιτίας της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης στη Γερμανία και στην Αν. Ευρώπη, των χαμηλότερων εξαγωγών και της επίπτωσης της πανδημίας.

Η Ισπανία και η Δανία θα συνεχίσουν να είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από τις απαγορεύσεις που υφίσταται η Γερμανία στις εξαγωγές της, ενώ συνολικά η ΕΕ παραμένει ο κύριος προμηθευτής του Ηνωμένου Βασιλείου παρά τις δυσκολίες που εγείρει επί των διαδικασιών το Brexit.

Στις ΗΠΑ, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και οι εξαγωγές αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά και στις τιμές ενώ, όπως σημειώνει η Rabobank, οι εξαγωγές-ρεκόρ της Βραζιλίας το 2020 αύξησαν τις τιμές στην εσωτερική της αγορά, με αποτέλεσμα να αναμένεται περαιτέρω αύξηση της παραγωγής κατά 2,5% μέσα στο 2021 ωθούμενη από την εσωτερική ζήτηση και την ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές.