Δεν καλύπτει η αγορά τη φετινή καλή ποιότητα στο καρότο

Με αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις και καλή ποιότητα συνεχίζεται η συλλογή του καρότου στη Βοιωτία. Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή συγκεντρώνεται το σύνολο της παραγωγής στη χώρα, με εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα.

Παράλληλα με τη συλλογή γίνεται και η σπορά του καρότου, ώστε η συγκομιδή του να ξεκινήσει προς τα τέλη Μαρτίου. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι τιμές του προϊόντος κυμαίνονταν σε καλά επίπεδα. Αν και οι εκτάσεις δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες ώστε να επηρεάζουν τις τιμές, η εικόνα που εμφανίζεται στην αγορά φέτος είναι υποτονική, φτάνοντας ακόμη και στα όρια κάλυψης του κόστους παραγωγής.

Όπως μας εξηγεί ο Βασίλης Βυλλιώτης, παραγωγός από τη Θήβα, «η τιμή παραγωγού βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καλύπτει μόνο το κόστος και δεν μας αφήνει κέρδος. Με 13 έως 15 λεπτά το κιλό και με μία απόδοση της τάξης των 4-5 τόνων το στρέμμα, τα περιθώρια είναι οριακά. Το καρότο είναι μία πολυδάπανη καλλιέργεια και ξεπερνά ακόμη και τα 600 ευρώ το στρέμμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Γιάννη Κατσέλη, παραγωγού από την ίδια περιοχή, ο οποίος μας εξηγεί τον λόγο της πτώσης της τιμής στην αγορά του προϊόντος. «Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη το φυτού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατηθεί το καρότο στο χωράφι για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις και τα αποθέματα, έριξαν τις τιμές. Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά που ξεπερνούσαν ακόμη και τα 35 λεπτά το κιλό, σήμερα συζητάμε για 50% κάτω».

Άνοδος από το 2020 και αν…

Οι παραγωγοί της περιοχής πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί ίσως ακόμα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και σιγά-σιγά θα επανέλθει σε καλύτερα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξαγωγών, όπως μας ενημέρωσαν, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, διότι το σύνολο των χωρών της Ευρώπης καλύπτουν τις ανάγκες τους από την εγχώρια παραγωγή.

Η έλλειψη κυρίως εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης, όπου τα αποθέματα στα ψυγεία σχεδόν τελειώνουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση. Το κενό αυτό εκμεταλλεύονται κάποιοι παραγωγοί και εξάγουν μικρές όμως ποσότητες. Σημαντικό παραμένει το πρόβλημα με τον Ασωπό, για την ανάδειξη της ταυτότητας του προϊόντος. Λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, η γεύση και η ποιότητα παρουσιάζουν σημαντική υπεροχή. Τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να τα αναδείξουν.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής που διακινείται, δεν προσδιορίζεται ο τόπος καλλιέργειας.