«Δεν λαμβάνουμε καμία απόφαση» λένε οι υπουργοί Γεωργίας, εάν δεν οριστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Έτοιμη να παρέμβει στις αδιέξοδες συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν αποκλείεται να δώσει το πράσινο φως στη φινλαδική προεδρία να συντονίσει έναν νέο γύρο διαλόγου, αυτήν τη φορά, όμως, για την εφαρμογή μεταβατικής περιόδου.

Αν και ο αρχικός στόχος παραμένει, δηλαδή να υπάρξει μία συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εντούτοις ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι δεν θα αποφευχθούν οι όποιες μεταβατικές ρυθμίσεις.

Εξάλλου, κατά τo άτυπο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στο Ελσίνκι στις 24 Σεπτεμβρίου, η πλειονότητα των υπουργών δεν εμφανίστηκε πιο διαλλακτική σε σχέση με το παρελθόν. Παρά το αδιέξοδο που οδηγούν οι συζητήσεις, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υπουργοί εξακολουθούν να τονίζουν ότι η απόφασή τους σχετικά με τη νέα ΚΑΠ συνδέεται ρητά με τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, και, όπως σημειώνουν, δεν πρόκειται να λάβουν καμία τελική θέση, εάν πρώτα δεν ενημερωθούν επισήμως για τη χρηματοδότηση.

Για παράδειγμα, ο Γάλλος υπουργός, Ντινιέ Γκιγιόμ, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους επισήμανε πως δεν κάνει πίσω, όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Ο ίδιος εξηγεί ότι μαζί του συντάσσονται άλλοι 20 ομόλογοί του, που συμφωνούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί η χρηματοδότηση. Θέση, βέβαια, που έρχεται σε αντίθεση με τη γερμανική πλευρά, η οποία σύμφωνα με τον Γκιγιόμ πιέζει να μειωθεί ο προϋπολογισμός. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή της επόμενης ΚΑΠ «τουλάχιστον για έναν χρόνο» χωρίς να αποκλείει ακόμη και μία καθυστέρηση έως τρία έτη.

Βέβαια, ο απερχόμενος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, προσπαθεί να εμφανιστεί πιο αισιόδοξος, τονίζοντας ότι μία συμφωνία έως το τέλος του χρόνου είναι ακόμη εφικτή, αν και παραδέχεται πλέον ότι μία παράταση τουλάχιστον ενός έτους της τρέχουσας ΚΑΠ δεν αποκλείεται.

Από την πλευρά της, η Φινλανδία δηλώνει έτοιμη να καθοδηγήσει μια συζήτηση σχετικά με τα πιθανά σχέδια μετάβασης, εάν κατατεθεί σχετική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 και 19 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένονται εξελίξεις στο θέμα του προϋπολογισμού.