“Δεν πάμε σε ευφορική κάνναβη, μόνο σε φαρμακευτική”, ξεκαθάρισαν υπουργοί της κυβέρνησης 

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο ήδη έχει πάρει πράσινο φως με ευρεία πλειοψηφία από τις Επιτροπές και το υπερψηφίζουν κι άλλοι πέραν των κυβερνητικών βουλευτών, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα και της φαρμακευτικής και της ευφορικής κάνναβης. Τόσο οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου ξεκαθάρισαν από του βήματος της Βουλής ότι δεν πρόκειται για ευφορική χρήση αλλά μόνο για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Παρά ταύτα υπήρξε σφοδρή κριτική από 3 πλευρές, ότι το νομοσχέδιο έχει τόσο μεγάλες ασάφειες και αδυναμίες, που θα έπρεπε να αποσυρθεί και ως προς το κομμάτι της καλλιέργειας και ως προς το κομμάτι του τελικού προϊόντος, για το πώς θα διανεμηθεί η κάνναβη στους ασθενείς.

Πράσινο φως για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης παρά τις αντιδράσεις

“Δεν θεραπεύει τίποτα η κάνναβη”, ξεκαθάρισε ο Γ. Βαγιωνάς, από πλευράς ΝΔ, ενώ ο εισηγητής της, Κωνσταντίνος Βλάσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αλλαγές στο νομοσχέδιο για να υπερψηφίσει κι άφησε όλες τις ασάφειες. Παρότι τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου έντονη κριτική άσκησε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας, εισηγητής της ΔΗΣΥ, για τα προβλήματα, που θα δημιουργήσει στην παραγωγή, διότι επεσήμανε μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Άσκησε ωστόσο  κριτική και στον Κωνσταντίνο Βλάση της ΝΔ, γιατί δεν το ψηφίζει ενώ η διαφωνία δεν είναι ουσιαστική.

«Μικρό βήμα και όχι θαρραλέο», το χαρακτήρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σφοδρότατη κριτική άσκησε για το θέμα της κάνναβης, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μάνος Συντυχάκης, το οποίο απευθύνεται σε λίγες πολυεθνικές εταιρίες, αφήνοντας απέξω τους μικρομεσαίους αγρότες. Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προσφέρεται για τον μικρομεσαίο αγρότη ανέφερε ο Αριστείδης Φωκάς από την Ένωση Κεντρώων, γιατί αφορά επένδυση με μεγάλα κεφάλαια. Αναφανδόν υπέρ της χρήσης και ευφορικής κάνναβης τάχθηκε από το Ποτάμι, ο εισηγητής του, Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος ζήτησε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο  ώστε να μπουν και μικρομεσαίοι αγρότες.

Για την αγορά κάνναβης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου υποστήριξε πως σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ομίλου Brightfield (εταιρεία έρευνας στην αγορά κάνναβης), αναμένεται να φτάσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021, και θα παρουσιάσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 60%. Σημείωσε ότι απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια και πρόσθεσε ότι η ύπαιθρος θα ωφεληθεί κυρίως από τις θέσεις εργασίας αλλά υποστήριξε ότι μπορούν να μπουν και συνεργατικά σχήματα και να γίνουν συνέργειες. Θεσμικό πλαίσιο για σποροπαραγωγή κάνναβης στην Ελλάδα ζήτησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος. 

Λίγο αργότερο ο Υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έφερε νομοτεχνική βελτίωση, για το θέμα της δυνατότητας παραγωγής κάνναβης για φαρμακευτική χρήση στα 18 έτη, αντί για 21 που ήταν στο αρχικό κομμάτι του νομοσχεδίου. Την έντονη διαφωνία του ως προς το να μπει από το παράθυρο η ευφορική κάνναβη εξέφρασε από το βήμα της βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης. Ο κ. Κοντονής ωστόσο υποστήριξε ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν προσχηματικό το γεγονός ότι προέτρεψε η Νέα Δημοκρατία αυτοί το θέμα, τη στιγμή που δε συντρέχει τέτοιος λόγος.