Δεν πρόλαβαν τις δηλώσεις στο ΛΑΓΗΕ 150 αγρότες με φ/β

Δεν πρόλαβαν τις δηλώσεις στο ΛΑΓΗΕ 150 αγρότες με φ/β

Να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης ιδιότητας κατ’ επάγγελμα αγρότη για αγροτικά φωτοβολταϊκά στο ΛΑΓΗΕ στους 150 αγρότες που δεν πρόλαβαν να την υποβάλουν ζητά με ερώτησή του προς τον Παναγιώτη Σκουρλέτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

«Με το νόμο 4254/2014 όπου καθορίστηκαν εκ νέου μειωμένες τιμές για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, οριζόταν ότι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, πρέπει να υποβάλλουν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΛΑΓΗΕ, υπεύθυνη δήλωση για την διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη. Σύμφωνα με το ν.4254/2014 προβλεπόταν ότι η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να υποβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και αφορά στο προηγούμενο της υποβολής έτος.

Επειδή κατά το 2015 παρατηρήθηκε ότι πλήθος κατ’ επάγγελμα αγροτών, δεν υπέβαλλαν εμπρόθεσμα την σχετική υπεύθυνη δήλωση, δόθηκε μέσω νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 29, ν.4342/2015) δυνατότητα εκ νέου υποβολής της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης.

Για το έτος 2016 η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης έληξε στις 31.03.2016. Ένα σημαντικό πλήθος κατ’ επάγγελμα αγροτών – παραγωγών φωτοβολταϊκών (περίπου 150) δεν υπέβαλλαν τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις μέσω του πληροφοριακού συστήματος, με αποτέλεσμα πλέον να πρέπει καθοριστεί αναδρομικά για το έτος 2015 η τιμή αποζημίωσης για την πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να καθορίζεται και μειωμένη τιμή για το έτος 2016 (μέχρι να υποβληθεί η επόμενη υπεύθυνη δήλωση).

Αποτέλεσμα θα είναι οι εν λόγω αγρότες λόγω αμέλειας για την εμπρόθεσμη υποβολή της σχετικής δήλωσης να πρέπει να επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν το έτος 2015 ενώ να τιμολογούν και με μειωμένη τιμή την ενέργεια για το 2016. Ενδεικτικά για μία μέση περίπτωση φ/β σταθμού ισχύος 100kW που συνδέθηκε το Α’ Τρίμηνο 2013 η απώλεια θα είναι ~ 10-15.000€ για την παραχθείσα ενέργεια του έτους 2015, ενώ επιπλέον θα εισπράξουν και λιγότερα 10-15.000€ για το έτος 2016.

Είναι προφανές ότι λόγω μίας αμέλειας υποβολής της εν λόγω δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα του ΛΑΓΗΕ, παρόλο οι αγρότες δηλώνουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη σε πλήθος άλλων φορέων πχ ΟΠΕΚΕΠΕ,taxis, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες-παραγωγοί ενέργειας από φ/β «τιμωρούνται» με απώλεια χρημάτων της τάξης των 10-15.000€ με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη και σε περίπτωση αδύνατη η αποπληρωμή των δανείων τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Υπάρχει πρόβλεψη, όπως έγινε και με αντίστοιχη ρύθμιση του ν.4342/09.11.2015, να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να αποκατασταθεί η σχετική αδικία;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη, δεδομένου ότι προκύπτει ότι κάθε έτος σημαντικό πλήθος αγροτών δεν υποβάλλουν έγκαιρα τη σχετική δήλωση, να μην απαιτείται κάθε έτος η εν λόγω υποβολή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, αλλά να διασταυρώνεται αυτόματα η ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη από άλλες πηγές (π.χ. taxis);

Ο ερωτών Βουλευτής

Παπαδόπουλος Αθανάσιος»