Δενδροφύτευση ελαιόδεντρων στην Ιαπωνία – Σύμβολα της μακροχρόνιας φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας

Από τον περασμένο Δεκέμβριο στο ναό Τσουρουγκαόκα Χατσιμάνγκου της Καμακούρα, άλλοτε πρωτεύουσας των σόγκουν (1185-1333), βρίσκονται δύο ελαιόδεντρα, σύμβολα της μακροχρόνιας φιλίας της Ελλάδας με την Ιαπωνία.

Η πρωτοβουλία της δενδροφύτευσης ανήκει στον Πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Κακιούση ο οποίος από την αρχή της θητείας του στην Ιαπωνία το 2018 (θητεία που ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου) επισκέφτηκε αρκετές φορές την Καμακούρα και έχει παραβρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις, ανάμεσά τους ο αγώνας της έφιππης τοξοβολίας «γιαμπουσάμε» που πραγματοποιείται με φόντο το ναό. Η πρότασή του για τη δωρεά της Ελληνικής Πρεσβείας των ελαιοδέντρων προς το σημαντικότερο σιντοϊστικό ιερό της Καμακούρα έγινε δεκτή και η συμβολική δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021 στον προαύλιο χώρο του μουσείου Καμακούρα Μπούνκακαν Τσουρουγκαόκα μπροστά στη λιμνούλα Χέικε, στη νότια πλευρά του περιβόλου του Τσουρουγκαόκα Χατσιμάνγκου.

Τα δύο ελαιόδεντρα φύτευσαν αντίστοιχα ο κ.Κακιούσης με τον Αρχιερέα του ναού Σιγκέχο Γιοσίντα και η σύζυγος του Έλληνα Πρέσβη κα Ιωάννα Χαρίκλεια Γιαννακάρου με την πρόεδρο του Παραρτήματος του Τόκιο του οργανισμού Ikebana International κα Τζούνκο Κατάνο.

Παρόντες ήταν ο κ. Τοραγιούκι Γιαμάντα, διευθυντής του Μπονσάι Σεϊκόεν, ο κ. Χισάσι Καουάντα, επίσης του Μπονσάι Σεϊκόεν, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της τελετής. Ο κ. Κακιούσης και η σύζυγός του έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα της τέχνης του μπονσάι που διοργανώνει το γνωστό φυτώριο στην Καμακούρα. Παραβρέθηκε επίσης ο γενικός γραμματέας της Japan-Greece Society κ. Σιούτζι Καουακάμι.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Πρέσβης κ. Κακιούσης είχε επισκεφτεί μαζί με τη σύζυγό του τη Σοντοσίμα όπου φύτεψαν συμβολικά ένα ελαιόδεντρο, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης από το 1989 του ιαπωνικού “νησιού της ελιάς” με τη Μήλο.

Φωτογραφίες από την τελετή δενδροφύτευσης

Φωτογραφίες: Junko Nagata © GreeceJapan.com

Πηγή: greecejapan.com