Το δεύτερο κύμα πανδημίας φέρνει χοιροτροφία και αμπελουργία στα όρια των αντοχών τους

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γεωργίας η προβληματική εικόνα των δύο κλάδων, απόσταξη κρίσης και του χρόνου ζήτησε ο Βορίδης

Mε τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να βιώνουν το δεύτερο κύμα της επίθεσης του κορωνοϊού, οι οικονομικές επιπτώσεις από τα lockdown και τα υπόλοιπα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν αδύνατον να μην αποτελέσουν κεντρικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Γεωργίας της περασμένης Δευτέρας.

Από τις τοποθετήσεις των υπουργών φάνηκε ότι τουλάχιστον δύο κλάδοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο λόγος για τη χοιροτροφία και την αμπελουργία, στις οποίες στάθηκε κατά τη δική του παρέμβαση και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ζητώντας μάλιστα ειδικά για τη δεύτερη την ενεργοποίηση για ακόμα μία χρονιά του μέτρου της απόσταξης κρίσης.

Νέος πονοκέφαλος η πανώλη

Αναφορικά με τη χοιροτροφία, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στον κορωνοϊό και στη μείωση της ζήτησης από την εστίαση, αλλά και στα κρούσματα αφρικανικής πανώλης που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην ανατολική πλευρά της Γερμανίας. Τον τόνο έδωσε η τοποθέτηση του Βελγίου, που έκανε λόγο για μείωση τιμών 20,9% σε επίπεδο ΕΕ στο χοιρινό κρέας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, προσθέτοντας ότι στη δική του αγορά η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 30%.

Για μείωση 20% των τιμών μίλησε και η Σλοβενία, ενώ η Κροατία υπερθεμάτισε, σημειώνοντας ότι η πτώση στην τιμή του σφαγίου πλέον ξεπερνά το 33% σε σχέση με οκτώ μήνες πριν. Η Λετονία σχολίασε ότι οι χαμηλές τιμές είναι αποτέλεσμα του υπερκορεσμού της ευρωπαϊκής αγοράς, αφού τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης στη Γερμανία και τα συνακόλουθα εμπάργκο στις εισαγωγές που έχουν επιβάλει σε κράτη-μέλη αρκετές τρίτες χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να φρενάρουν απότομα οι εξαγωγές και να διοχετευτούν πλεονάζουσες ποσότητες στην εσωτερική αγορά. Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας ζήτησε από την Κομισιόν να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση, έχοντας έτοιμο ένα πλάνο δράσης σε περίπτωση που η σημερινή αρνητική τάση συνεχιστεί.

Mέση Τιμή Χορινού Κρέατος στην ΕΕ

Δεν καλύφθηκε το κενό της εστίασης

Προβληματική είναι η κατάσταση και στην αμπελουργία, όπου η προοπτική να «χαθεί» η περίοδος των Χριστουγέννων, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται σημαντικό μέρος των πωλήσεων, είναι πλέον ορατή. Μια πλειάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία, ζήτησαν να παραταθούν για ακόμα έναν χρόνο μέτρα όπως η απόσταση κρίσης.

Το Παρίσι εξήγησε ότι οι καραντίνες έρχονται να προστεθούν στους κλυδωνισμούς που έχει ήδη βιώσει η αγορά τη σεζόν 2019/2020 λόγω της εκδικητικής συμπεριφοράς των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι στο πρώτο «κύμα» της υγειονομικής κρίσης η αύξηση των πωλήσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τις απώλειες πωλήσεων από τις καφετέριες και τα εστιατόρια, τα οποία αποτελούν πάνω από το 30% των σημείων πώλησης. Η Ισπανία προσέθεσε ότι η αβεβαιότητα για την κατάσταση της αγοράς στην εορταστική περίοδο επιδεινώνει τις προοπτικές του κλάδου. Από την πλευρά της, η Σλοβακία ανέφερε ότι οι παραγωγοί της δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν μέτρα, όπως η απόσταξη κρίσης ή ο πράσινος τρύγος, και ζήτησε να τεθούν επί τάπητος και άλλες μορφές βοήθειας.

Ανησυχία και για την πτηνοτροφία

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η αγορά των πουλερικών, με το Βέλγιο να αναφέρει σοβαρή πτώση των εξαγωγών, αλλά και πτώση των εγχώριων τιμών σε ιστορικό χαμηλό, ενώ η Λιθουανία πρότεινε την ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τον κλάδο. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για την αγορά του βοδινού κρέατος, η οποία, όπως τόνισε η γαλλική αντιπροσωπεία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εστίαση και, δη, από τις υπηρεσίες catering, κάτι που μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι ενόψει των νέων lockdown.

Κι εδώ η αύξηση της κατ’ οίκον κατανάλωσης την άνοιξη δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τη μείωση των πωλήσεων από τα υπόλοιπα «παραδοσιακά» σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση να υποχωρήσει κατά 35% και τις τιμές να ακολουθούν το ίδιο μοτίβο.