Ντόμινο επιπτώσεων στις ενισχύσεις των παραγωγών φέρνει η μέχρι σήμερα διαχείριση του ΥΠΑΑΤ με την ΕΑΕ 2022, καθώς μετά την προκαταβολή της Βασικής τον Οκτώβριο αποκαλύπτεται σταδιακά η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να βάλει τάξη στις πληρωμές μέχρι τα τέλη του έτους, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι τελικά η πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε», καθώς, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», αρμόδιοι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ αρνούνται να υπογράψουν την πληρωμή, με δεδομένο ότι οι έλεγχοι φέτος δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Καθώς τα χρονικά περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα και οι πιέσεις του αγροτικού κόσμου εντείνονται, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής, παρά την αντίθετη γνώμη των υπαλλήλων.

Αυτό σημαίνει ότι πληρωμή θα γίνει, έστω και λίγες ημέρες αργότερα. Το ερώτημα όμως είναι πόσα χρήματα και πώς θα τα λάβουν οι παραγωγοί; Μόλις την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, δηλαδή μία μόλις ημέρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών ελέγχου για την εντολή πληρωμής, ο πρόεδρος του Οργανισμού, με τη δικαιολογία «της μετάβασης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο gov.gr», ενημερώνει τις υπηρεσίες ότι ο διοικητικός έλεγχος για τα Βιολογικά κατά παρέκκλιση φέτος πραγματοποιείται σε επίπεδο ΑΦΜ!

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και για τις δράσεις του Μέτρου 10 (λοιπά αγροπεριβαλλοντικά). «Με την εγκύκλιο, λόγω αδυναμίας του συστήματος στο gov.gr, ο έλεγχος θα γίνει σε επίπεδο ΑΦΜ, που σημαίνει ότι έστω και ένα μικρό πρόβλημα, λόγω ευρημάτων του φορέα Πιστοποίησης συνεπάγεται ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ του παραγωγού. Με τον αναλυτικό έλεγχο που γινόταν πριν, δεν πληρώνονταν μόνο το αγροτεμάχιο που είχε από τον έλεγχο πρόβλημα, ενώ όλα τα υπόλοιπα πληρώνονταν κανονικά», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ.

Το μεγάλο διακύβευμα ουσιαστικά για το ΥΠΑΑΤ είναι να γίνει όπως-όπως η πληρωμή και όχι να έχει προηγηθεί ο έλεγχος, όπως προβλέπεται κάθε χρόνο.

Πάντως, στον ΟΠΕΚΕΠΕ γνώριζαν ότι η πληρωμή θα πάει για αρχές Δεκεμβρίου. Το επιβεβαιώνει εξάλλου το ρεπορτάζ της «ΥΧ» την περασμένη εβδομάδα, όταν ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού παραδέχτηκε μιλώντας στην εφημερίδα ότι τα χρήματα θα αρχίσουν σταδιακά να καταβάλλονται στους δικαιούχους το αργότερο από την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό ίσως που δεν περίμεναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ότι η εντολή θα αργούσε να δοθεί. Πάντως, από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι μέχρι χθες Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, δεν είχε δοθεί καμία εντολή πληρωμής και για κανένα αγροπεριβαλλοντικό μέτρο.

Στην Πλατεία Δομοκού τα τελευταία 24ωρα το κλίμα είναι βαρύ, με στελέχη και υπαλλήλους να αναζητούν λύση για την επίλυση των εκκρεμοτήτων, ειδικά μετά την άνωθεν εντολή.

Εξισωτική για δυνατούς λύτες

Την ίδια ώρα, αναστάτωση έχει προκαλέσει η ολοκλήρωση της 1ης κατάταξης των παραγωγών που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (Εξισωτική Αποζημίωση), για το έτος 2022, καθώς εκ του αποτελέσματος φαίνεται να έχει συνέχεια η «τσαπατσουλιά της φετινής διαδικασίας», όπως μάς είπε χαρακτηριστικά κτηνοτρόφος στην Ήπειρο.

Τι έχει συμβεί; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και έχοντας μιλήσει με εκπροσώπους ΚΥΔ από τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την ΑΜ-Θ και τη Δυτική Ελλάδα, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

✱ Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός προγράμματος.

✱ Παραγωγοί που έλαβαν την προκαταβολή της Βασικής τους Ενίσχυσης εμφανίζονται με διαφορετικά βοσκοτόπια στην Εξισωτική.

✱ Εμφανίζονται ως απορριπτόμενοι παραγωγοί που δεν είχαν καν αιτηθεί της Εξισωτικής.

Στα παραπάνω, όπως έγινε γνωστό, πρέπει να προστεθεί και το εξής: Ότι κτηνοτρόφοι, ενώ υπάγονται σε ορεινές περιοχές, εμφανίζονται είτε σε μειονεκτικές, που σημαίνει ότι χάνουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ ενίσχυση, είτε σε πεδινές, που σημαίνει ότι χάνουν έως και 100% της ενίσχυσής τους. «Τι ακριβώς έγινε με την κατανομή των βοσκοτόπων φέτος;», αναρωτιέται στέλεχος ΚΥΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «φέτος υπήρχε περίσσευμα βοσκοτόπων. Αυτά που έκοψαν, σε ποιους τα έδωσαν;».

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προτρέπει τους παραγωγούς να κάνουν ενστάσεις. Για παράδειγμα και μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία, με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός εξήγησε ότι «μπορούν με την υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής (στο gov.gr) κατά των αποτελεσμάτων της 1ης κατάταξης, να αιτηθούν την διόρθωση των αποτελεσμάτων -υποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. υγειονομικό πιστοποιητικό μετακίνησης κ.λπ.)- η οποία θα ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της 2η κατάταξης του Μ13».

Όσο για τα ζητήματα που αφορούν τον δεύτερο στάβλο – στην ορεινή περιοχή μετακίνησης – «θα πραγματοποιηθούν διορθωτικές ενέργειες που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα, στην αξιολόγηση της 2ης κατάταξη των δικαιούχων και ως εκ τούτου πριν την πληρωμή του Δεκέμβριου 2022» απαντά.

Όσο για τους υπόλοιπους παραγωγούς, ακόμα τα ΚΥΔ περιμένουν οδηγίες και απαντήσεις. Πάντως, να πούμε ότι παρά το γεγονός ότι η περίοδος υποβολής ενστάσεων θα ξεκινούσε από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου (μέχρι την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου) μέχρι χθες το βράδυ (Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου), ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε εκδώσει καμία οδηγία. «Ακόμα περιμένουμε» σχολίασαν στην «ΥΧ» από περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι

Η κατάσταση έχει πυροδοτήσει τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών, με τους μεν δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών να κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ και του Οργανισμού, οι δε κτηνοτρόφοι να μιλούν για «σκοπιμότητα, ενάντια στον αγροτικό κόσμο της χώρας».

Ανακοινωση ΣΑΣΟΕΕ

Το ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ στη συνεδρίασή του της 30/11/2022, συζήτησε για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τόσο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, όσο και την ανάγκη παρέμβασης του ΣΑΣΟΕΕ στην προώθηση προτάσεων και πρωτοβουλιών, για την αναδιάρθρωση του συνεταιριστικού κινήματος που αποτελεί και την μόνη εγγύηση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Στη σημερινή συγκυρία, πέραν της σημαντικής αύξησης του κόστους παραγωγής που απειλεί τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά και τα μεγάλα προβλήματα και τους κινδύνους κυρώσεων αλλά και απώλειας πληρωμών των παραγωγών, από την αδυναμία πραγματοποίησης ουσιαστικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έλεγχοι που είναι απαραίτητοι και που γινόντουσαν μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα, όπως δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες, υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ με πολυετή εμπειρία, επισήμαναν τις σοβαρές παραλείψεις και τις αστοχίες που εντόπισαν στη διαδικασία ελέγχου και πληρωμής και στην τήρηση του Κανονιστικού πλαισίου που ορίζεται από την ΕΕ για την προστασία του Οργανισμού και των ωφελούμενων παραγωγών. Επισήμαναν τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων και καταλογισμών στη χώρα μας αλλά και στους ωφελούμενους αγρότες.

Τη χθεσινή ημέρα 29/11/2022, εκδόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δύο νέες εγκύκλιοι σχετικές με αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα του ΠΑΑ 75907 & 75904).

Στην πρώτη εγκύκλιο 75907/29-11-2022, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ουσία καταργεί τον αναλυτικό έλεγχο που γινόταν από τους φορείς πιστοποίησης για τις πληρωμές του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Με την εγκύκλιο, λόγω αδυναμίας του συστήματος στο gov.gr, ο έλεγχος θα γίνει σε επίπεδο ΑΦΜ, που σημαίνει ότι έστω και ένα μικρό πρόβλημα λόγω ευρημάτων του φορέα Πιστοποίησης συνεπάγεται ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ του παραγωγού. Με τον αναλυτικό έλεγχο που γινόταν πριν, δεν πληρώνονταν μόνο το αγροτεμάχιο που είχε από τον έλεγχο πρόβλημα, ενώ όλα τα υπόλοιπα πληρώνονταν κανονικά.

Αντίστοιχα στη δεύτερη εγκύκλιο 75904/29-11-2022 «Παραδοσιακός Ελαιώνας της Άμφισσας» ο έλεγχος ανά αγροτεμάχιο παραγωγού για το έτος 2022 καταργείται και πλέον γίνεται μόνο σε επίπεδο ΑΦΜ, με αποτέλεσμα αν ένα αγροτεμάχιο έχει πρόβλημα συμμόρφωσης, ο παραγωγός ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, ενώ προηγούμενες φορές δεν πληρώνονταν μόνο το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι λόγω προβλημάτων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα , εξαφανίζονται συστηματικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλοι οι έλεγχοι που γινόντουσαν μέχρι τώρα. Την απουσία όμως των απαραίτητων ελέγχων θα κληθούν να την πληρώσουν οι παραγωγοί ή η χώρα με κυρώσεις και καταλογισμούς. Αυτό δεν είναι υπεύθυνο και επιτρεπτό από τον ΣΑΣΟΕΕ, αλλά ούτε και από τον αγροτικό κόσμο. Διαφορετικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Πληρωμών & Εγγυήσεων) ας διαγραφεί ένα Ε (αυτό του Ελέγχου) και να μπει ένα άλλο Ε (αυτό του Εντέλλεσθε).