ΟΣΔΕ 2022: Εκλεκτά ΚΥΔ σε ρόλο ΟΠΕΚΕΠΕ;

Αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν ΚΥΔ για προσέλκυση πελατών - Δυσαρέσκεια παραγωγών για τις πληρωμές

Με τα παράπονα πολλών παραγωγών, όσον αφορά τις ενισχύσεις που έλαβαν (ή δεν έλαβαν) στο τέλος της χρονιάς, αλλά και με την έντονη δυσφορία των ΚΥΔ σχετικά με την επιλεκτική πρόσβαση στα στοιχεία των παραγωγών τους, έκανε ποδαρικό το 2023. Δυστυχώς, τα προβλήματα που σημάδεψαν το ΟΣΔΕ του έτους 2022 φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν για πολύ καιρό ακόμα τους άμεσα ενδιαφερόμενους…

Μάλιστα, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, τα ΚΥΔ ακόμα δεν είχαν εικόνα για την εξόφληση της Βασικής και της Εξισωτικής. «Για δέκατη μέρα. Και επιπλέον, τώρα δεν βλέπουμε ούτε τις δηλώσεις καλλιέργειας», μεταφέρει εκπρόσωπος ΚΥΔ.

Η πρόσβαση στην εικόνα των πληρωμών, όμως, φαίνεται πως γίνεται α λα καρτ. Όπως καταγγέλλει εκπρόσωπος ΚΥΔ στην «ΥΧ», έχει διαρρεύσει ότι όσα ΚΥΔ έχουν υπογράψει σύμβαση με την Cognitera έχουν πρόσβαση όχι μόνο στην εικόνα πληρωμών των δικαιούχων πελατών τους, αλλά και όλων των δικαιούχων της χώρας! «Αυτήν τη δυνατότητα την είχε μέχρι πέρσι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τώρα πρόσβαση μαθαίνουμε έχουν όσα εκλεκτά ΚΥΔ συνεργάζονται με την Cognitera», αποκαλύπτει εργαζόμενος σε ΚΥΔ της Κεντρικής Ελλάδας. Όπως καταγγέλλει, «με την ανοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και του ίδιου του ΥΠΑΑΤ, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Ειλικρινά, ντρέπομαι. Όλα εις βάρος του αγρότη».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και το προηγούμενο διάστημα, ήδη από το καλοκαίρι, με τους διασταυρωτικούς ελέγχους, όπως είχαν καταγγείλει και τότε άλλα ΚΥΔ της χώρας.