Τον διαγωνισμό της Ορεστιάδας περιμένουν οι παραγωγοί καλαμποκιού για να δουν τις διαθέσεις της αγοράς
Στην τελική ευθεία της συγκομιδής βρίσκεται το σύνολο των καλλιεργειών καλαμποκιού της χώρας. Ανάλογα με τα υβρίδια που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί, αλλά και τις περιοχές που βρίσκονται οι καλλιέργειες, ο κύκλος της συλλογής δείχνει να κλείνει με μειωμένες παραγωγές από την περσινή περίοδο.
Οι στρεμματικές αποδόσεις παρουσιάζουν μια πτώση, χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί σημαντικά προβλήματα, εκτός από τη Θεσσαλία, όπου έχουν καταγραφεί και ολοκληρωτικές καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Σημαντική, επίσης, είναι και η κάθετη πτώση της τιμής του προϊόντος, που αγγίζει το 30% της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο νέα καλλιεργητικά σενάρια για την ερχόμενη άνοιξη. Στο τραπέζι αυτού του σεναρίου μπαίνει και το θέμα της Συνδεδεμένης που, αν ισχύσει, θα αλλάξουν πολλά δεδομένα.
Σημαντικές απώλειες για τις σοδειές και τις τιμές παραγωγού στη Φθιώτιδα
Σύμφωνα με τον Λουκά Ματσιώτα, παραγωγό αροτραίων καλλιεργειών από την Τιθορέα Φθιώτιδας, η φετινή παραγωγή κυμαίνεται από τα 1.400 έως τα 1.450 κιλά ανά στρέμμα. «Κάνω τον υπολογισμό για υβρίδια 128 ημερών, που άλλες χρονιές φθάναμε τα 1.600 με 1.650 κιλά το στρέμμα. Αυτά τα περίπου 200 κιλά διαφορά είναι μια σημαντική απώλεια για την καλλιέργεια. Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την τιμή για την τωρινή περίοδο, η οποία κυμαίνεται στα 22 λεπτά σε σύγκριση με τα 32 που είχε πέρυσι, η καλλιέργεια κλείνει με αρνητικό πρόσημο».
Επιπλέον, ο κ. Ματσιώτας υποστηρίζει ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα είναι δύσκολο τη νέα καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους. «Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα δοθεί η Συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, και φυσικά από το τι θα προκύψει από τη νέα ΚΑΠ, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται, και η οποία για το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων είναι ακατανόητη».
Κλείνοντας, αναφέρεται και στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας και επηρέασαν την παραγωγή. Από την άλλη, στα θετικά επισημαίνει τις βροχές που έπεσαν, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του αρδευτικού κόστους.
Η μηδική θα πάρει μερίδιο από το καλαμπόκι στη Βοιωτία
Για μειωμένες αποδόσεις κάνει λόγο και ο Δημήτρης Τασούλας από την περιοχή της Λιβαδειάς. Όπως υποστηρίζει, από τα υβρίδια που χρησιμοποιούσε στην παραγωγή του, οι αποδόσεις στο παρελθόν κυμαίνονταν στα 1.300 κιλά ανά στρέμμα, τη στιγμή που για την τρέχουσα περίοδο περιορίστηκαν στα 1.000 κιλά.
Ο ίδιος αποδίδει τις μειωμένες αποδόσεις στους καύσωνες του καλοκαιριού, οι οποίοι δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο δέσιμο. Αναφερόμενος στο θέμα της εμπορίας του προϊόντος,
ο κ. Τασούλας σημειώνει ότι το σύνολο των παραγωγών της περιοχής έχει πουλήσει το καλαμπόκι στα 21 λεπτά το κιλό. «Παραγωγοί που δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους για να κρατήσουν το προϊόν τους, το έχουν πουλήσει για καλύψουν οικονομικές ανάγκες», εξηγεί.
Τέλος, συγκρίνοντας την καλλιέργεια του καλαμποκιού με αυτήν της μηδικής, η οποία καταλαμβάνει μεγάλη έκταση στην περιοχή, μεταφέρει ότι «σημαντικός αριθμός παραγωγών καλαμποκιού έχει στραφεί προς τη μηδική, διότι η τελευταία παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση».
Σε λίγες ημέρες ο διαγωνισμός για το καλαμπόκι στην Ορεστιάδα
Με πάνω από 14.000 τόνους καλαμποκιού ανά χείρας, η ΕΑΣ Ορεστιάδας μπαίνει σιγά-σιγά στη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του προϊόντος. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Λάμπρος Κουμπρίδης, οριοθετεί την έναρξη των σχετικών διαδικασιών μετά τις 20 του μηνός, ωστόσο τονίζει ότι η αγορά δείχνει να είναι υποτονική. «Πέρυσι, πουλήσαμε με 30 λεπτά το κιλό, ωστόσο, για τη φετινή περίοδο, η τιμή παραγωγού δείχνει να είναι σημαντικά μειωμένη. Εμείς, ως συνεταιρισμός, στοχεύουμε στο μέγιστο της αξίας του προϊόντος μας, ώστε να ενισχύσουμε το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής», σημειώνει.
Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων στις καλλιέργειες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Από τα 1.550 κιλά το στρέμμα μεσοσταθμικά, που φθάναμε στις προηγούμενες περιόδους, φέτος πέσαμε κάτω από τα 1.400». Τέλος, σημειώνει ότι υπάρχουν σημαντικές μεταβολές των καλλιεργειών για την ανοιξιάτικη σπορά, οι οποίες «θα έχουν επιπτώσεις στην καλλιέργεια του ηλίανθου, λόγω των τιμών, αλλά και των αποδόσεων».
Το νερό εμποδίζει τη συλλογή των καλαμποκιών της Θεσσαλιώτιδας
Παρουσιάζοντας την εικόνα των καλαμποκιών αυτή την περίοδο στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδος, η οποία επλήγη από τις πλημμύρες, ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός καλαμποκιού από τον Θαυμακό Δομοκού, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν καλλιέργειες που δεν έχει συλλεχθεί ούτε ένα κιλό, ενώ σε αυτές που μπήκαν οι μηχανές οι αποδόσεις ήταν μειωμένες πάνω από 30%».
Επίσης, ο ίδιος κάνει αναφορά και στο θέμα της ποιότητας του καλαμποκιού, η οποία «εμφανίζει σημαντική υποβάθμιση εξαιτίας της υγρασίας και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να περάσουν από το ξηραντήριο». Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, λέει ότι «αυτές ξεκίνησαν από τα 23 λεπτά, αλλά αυτή την περίοδο έχουν κατρακυλήσει στα 18 λεπτά, εξού και το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών προχώρησε στην αποθήκευση του προϊόντος».