Διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας για την άρδευση Β. Έβρου

Οι αγρότες ενωμένοι διεκδικούν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άρδευση

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία όλων των προέδρων των ΤΟΕΒ, των αγροτικών συλλόγων (Βύσσας, Τριγώνου & Ορεστιάδας), της ΕΑΣ Ορεστιάδας και μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας στα γραφεία του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Ορεστιάδας, με θέμα τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναφορικά με τη λήξη της συμφωνίας για παροχή νερού στον ποταμό Άρδα. Η διακρατική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών λήγει στις 9 Ιουλίου και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός και αγωνία ανάμεσα στους παραγωγούς, καθώς βρίσκονται σε εποχή σποράς και δε γνωρίζουνε αν θα υπάρχει νερό για την άρδευση των χωραφιών τους.

Η σύμβαση ήταν μέρος της πολεμικής αποζημίωσης και τροφοδοτούσε κάθε χρόνο με 186 εκατομμύρια κυβικά μετρά νερό χωράφια στον Έβρο, αρδεύοντας άμεσα πάνω από 200.000 στρέμματα και άλλα 100.000 έμμεσα. Επιπλέον, ενίσχυε σημαντικά τον υδροφόρο ορίζοντα όλου του Βορείου Έβρου και την ύδρευση της περιοχής. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει είναι αναντικατάστατο και δηλώνουν: «Δε μπορούμε να αδιαφορούμε για το μέλλον της περιοχής μας. Καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και να δώσει άμεσα λύση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άρδευση της περιοχής και δε θα επιτραπεί η επιπλέον ερημοποίηση του Β. Έβρου».

Την εβδομάδα που ακολουθεί θα γίνει ενημέρωση όλων των αγροτών της περιοχής:

Την Τρίτη 2 Απριλίου στις 9:00, ΤΟΕΒ ΠΛΑΤΗΣ

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 9:00, ΤΟΕΒ ΡΙΖΙΩΝ

Την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 9:00, ΤΟΕΒ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 9:00 θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας και των γραφείων της περιφέρειας.

Συμμετέχουν:

Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας

Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας

Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου

ΕΑΣ Ορεστιάδας

ΤΟΕΒ ΠΛΑΤΗΣ

ΤΟΕΒ ΡΙΖΙΩΝ

ΤΟΕΒ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ και εκπρόσωποι αγροτών στο Δ.Σ. του ΓΟΕΒ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ.