Διαμαρτυρία Ελασσονιτών αμυγδαλοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Διαβεβαίωση Λυκουρέντζου: Την επόμενη ημέρα η πληρωμή

“Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Έχουν περάσει 4 χρόνια και ακόμη να πάρουμε τις αποζημιώσεις. Επιπλέον παραμένουμε απλήρωτοι και για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός του Μαρτίου του 2005. Που θα πάει αυτή η κατάσταση;”

Φωνή διαμαρτυρίας από αμυγδαλοπαραγωγούς της επαρχίας Ελασσόνας, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης  2 Μαρτίου παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, ζητώντας άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Στο πλευρό τους ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Δραγατσίκης, Δ. Τσιουρής και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος, με παρέμβαση του οποίου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των παραγωγών με τον διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης, λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών ζήτησε από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας Ανδρέα Λιόντο να κατέβει στο δρόμο για να ενημερώσει τους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς σχετικά με το αίτημά τους, όπερ και εγένετο.

Ο κ. Λιόντος μαζί με τους υπαλλήλους Δήμητρα Κούργια (αρμόδια υπάλληλο των ΠΣΕΑ) και Βασίλη Σπανό διαβεβαίωσαν τους παραγωγούς ότι μέχρι τέλος Μαρτίου τα πορίσματα θα είναι στους δήμους, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των πληρωμών. Υπενθύμισαν ότι η υπηρεσία δεν είναι εκπρόθεσμη, ενώ για την καθυστέρηση δικαιολογήθηκαν επικαλούμενοι τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε την περσινή χρονιά η πανδημία του κορονοϊού στους ρυθμούς εργασίας τους, αλλά και το αυξημένο φορτίο που προκλήθηκε από τις ζημιές του Ιανού. Σημείωσαν ακόμη ότι οι φάκελοι παρελήφθησαν από το υποκατάστημα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η επικοινωνία με Λυκουρέντζο

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις των υπευθύνων του ΕΛΓΑ Λάρισας, καθώς και στο παρελθόν τους δόθηκαν ανάλογες διαβεβαιώσεις, οι οποίες δεν τηρήθηκαν, ενώ εξέφρασαν την αμφιβολία τους για το αν υπάρχουν τα διαθέσιμα χρήματα για τις αποζημιώσεις. Τότε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος κάλεσε σε ανοιχτή ακρόαση τον διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος αφενός επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις πού σημειώνονται στο κατάστημα της Λάρισας,  αφετέρου δεσμεύτηκε ότι μόλις εκδοθούν τα πορίσματα, την επόμενη μέρα όλοι οι δικαιούχοι θα πληρωθούν, καθώς υπάρχει δεσμευμένο κονδύλι”.

Νίκος Γάτσας

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας χαρακτήρισε “δίκαιο το αίτημα των παραγωγών του δήμου να πληρωθούν μετά από τέσσερα χρόνια τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή”. Υπενθύμισε τις επανειλημμένες ενοχλήσεις της δημοτικής αρχής προς το υποκατάστημα της Λάρισας και τις επιστολές διαμαρτυρίας που απέστειλε προς την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ. “Η αγροτική παραγωγή στο δήμο μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική μας οικονομία. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να πληρωθούν για να τακτοποιήσουν με τη σειρά τους τις δικές τους υποχρεώσεις. Όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος Ελασσόνας πρότεινε να συνεισφέρει με προσωπικό στο μηχανισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες, αλλά το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η κοροιδία να σταματήσει”.

Γ. Λαδόπουλος

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις Λυκουρέντζου ότι “μόλις εκδοθούν τα πορίσματα θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Ο κ. Λυκουρέντζος απέδειξε ότι είναι πρώτος μάγκας και όχι τζάμπα μάγκας. Ήταν ξεκάθαρος. Τα χρήματα υπάρχουν, ας ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ Λάρισας για να τελειώσει επιτέλους αυτή η περιπέτεια” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στ. Ψωμιάδης

Ο κοινοτάρχης Δομένικου Στάθης Ψωμιάδης χαρακτήρισε το χωριό του “αμυγδαλότοπο, αφού καλλιεργούνται 8 με 10.000 στρέμματα. Το αμύγδαλο είναι η βασική μας καλλιέργεια. Η τοπική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια έχει παγώσει. Έχουμε χορτάσει διαβεβαιώσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει το χρώμα του χρήματος. Πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία και να υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Από το 2017 είναι η ζημιά, μέχρι πότε να περιμένουμε” αναρωτήθηκε.

Την Πέμπτη νέα διαμαρτυρία από την ΕΟΑΣΝΛ

Στο μεταξύ η ΕΟΑΣΝΛ, με ανακοίνωση της αφού αναφέρει ότι συμμετείχε στην κινητοποίηση των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Ελασσόνας στον ΕΛΓΑ για το δίκαιο αίτημα να τους καταβληθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ (τώρα ΚΟΕ) για ζημιές που έγιναν το 2017, γνωστοποιεί ότι την Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 11 το πρωί, η ΕΟΑΣΝΛ και οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ για την καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου να αποζημιωθούν από τον παγετό του 2020 για τις ζημιές του οποίου ο ΕΛΓΑ δεν έχει στείλει ούτε καν τα πορίσματα με τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών στους παραγωγούς. Στην παράσταση διαμαρτυρίας θα συμμετέχει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς Πηλίου στους οποίους δεν έχουν φτάσει ακόμη τα πορίσματα και ούτε φυσικά αποζημιώθηκαν για την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή το 2020. Θα συμμετέχει ο Αγροτικός Σύλλογος Κυπάρισσου του Δήμου Κιλελέρ για τις χαμηλές εκτιμήσεις και αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ στο κριθάρι και τον βίκο για ζημιές που υπέστη η παραγωγή το 2020.  

Για την διαμαρτυρία των Ελασσονιτών η ΕΟΑΣΝΛ σημειώνει πως “έχουν περάσει 4 χρόνια και ακόμη δεν έχουν πάρει τα ψίχουλα που δικαιούνται  με ευθύνη της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ που τους κοροιδεύουν. Σήμερα δηλώθηκε απο τον ΕΛΓΑ οτι θα αποσταλούν οι εκτιμήσεις στον Δήμο Ελασσόνας μέσα στον Μάρτιο αλλά αυτό δεν σημαίνει δέσμευση για το πότε χρονικά θα πληρωθούν ούτε έδωσε συγκεκριμένη δέσμευση/ημερομηνία ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ με τον οποίο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία. Επίσης για τον νέο παγετό στα πλαίσια της «Μήδειας» επειδή ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την μεγάλη ζημιά που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής. Μόνο για λίγες ποικιλίες ο ΕΛΓΑ θα δεχτεί δηλώσεις ζημιάς και θα προβεί σε εκτιμήσεις. Διεκδικούμε την άμεση αναπλήρωση του εισοδήματος και αποζημίωση των ζημιών με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης”.