Διαμαρτυρία σταφυλοπαραγωγών και ελαιοπαραγωγών Παγγαίου

Καταγγέλλουν τον ΕΛΓΑ για καθυστερήσεις και αστοχίες

Σε δελτίο Τύπου η Ομάδα Αγροτών Παγγαίου μεταφέρει την απόγνωση και τον προβληματισμό των παραγωγών απέναντι στην αντιμετώπιση που έχουν από τον ΕΛΓΑ και το υποκατάστημα Καβάλας όπως επίσης από τους πολιτικούς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο κάνοντας λόγο για ευχολόγια -για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις- επιπέδου καφενείου και αδιέξοδο οικονομικό που βιώνει η πλειοψηφία των σταφυλοπαραγωγών και ελαιοπαραγωγών του Παγγαίου που επλήγησαν.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, σταφυλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί, δεχθήκαμε μεγάλα καιρικά πλήγματα μέσα στην σαιζόν του 2019 είτε με χαλαζοπτώσεις είτε με βροχοπτώσεις προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις παραγωγές που άγγιζαν και το 100%.

Οι καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των πορισμάτων όσον αφορά στα χαλαζοχτυπημένα αγροκτήματα ήταν μεγάλες και  τα τελικά πορίσματα και οι αποζημιώσεις δεν αντιπροσώπευαν την πραγματικότητα. Υπήρχαν ελαιώνες στους οποίους το χαλάζι έριξε κάτω τους καρπούς και ο εκτιμητής κατέγραψε ότι είχε το κτήμα ακαρπία ενώ σε πολλά αμπέλια έβαλαν μικρότερα ποσοστά από το μέγεθος της ζημιάς καθώς θεωρούσαν ότι ο παραγωγός θα πάρει χρήματα εάν δώσει τα χαλαζοχτυπημένα σταφύλια για λάντζα. Έτσι λοιπόν οι 330 περίπου δικαιούχοι πήραν γενικά μικρές αποζημιώσεις με όλες τις αρνητικές συνέπειες αυτού του γεγονότος.

Στην περίπτωση των 530 πληγέντων σταφυλοπαραγωγών από τις βροχοπτώσεις που επηρέασαν σε σύνολο όλο τον Δήμο Παγγαίου και ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός κ. Σκρέκας στην Βουλή μας έλεγε ότι τα πορίσματα θα ανακοινωθούν τέλη Φεβρουαρίου, οι κυβερνητικοί βουλευτές διατυμπάνιζαν ότι θα δούμε τα πορίσματα τέλη Ιανουαρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας να κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος και ο Δήμαρχος Παγγαίου που είναι και συνάδελφος αγρότης να μην δείχνει ενδιαφέρον, δεν έχει βγει  κανένα πόρισμα μέχρι και σήμερα για τις ζημιές των βροχοπτώσεων και κάποιες διάσπαρτες πληροφορίες για πληρωμές μέσα στο Πάσχα απλά να είναι φήμες που χαϊδεύουν τους ευκολόπιστους συνάδελφους αγρότες.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την συνέχιση της καλλιεργητικής περιόδου η οποία συνεχίζει να τρέχει με τα χρέη της περσινής χρονιάς καθώς αυτά δεν μπόρεσαν να εξοφληθούν από τους χαλαζοχτυπημένους αγρότες και δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουν αντίστοιχα να τις αποπληρώσουν οι συνάδελφοι αγρότες που έπαθαν ζημιά από τις βροχές και αποτελούν και την πλειονότητα σε μέγεθος παραγωγής και αριθμό κτημάτων των φετινών ζημιών» καταλήγουν.

Δήλωση Κ. Σκρέκα τον Γενάρη

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Σκρέκας απαντώντας στην υπ’ αριθμόν 431/27-1-2020 επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνας Ελευθεριάδου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αποζημιώσεις αμπελοπαραγωγών Δήμου Παγγαίου», είχε δηλώσει τον Γενάρη: «Για την επίκαιρη ερώτηση που μου κάνατε θα πω ότι πράγματι στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου υπήρξαν ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Υποβλήθηκαν 326 δηλώσεις ζημίας από τις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2019 – Ιούνιο – Ιούλιο – και 523 δηλώσεις ζημίας από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019. Θυμίζω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αμέσως κινητοποίησε τον μηχανισμό. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ αμέσως επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές, αποτύπωσαν τις ζημιές και έχουν προχωρήσει στην αξιολόγηση των ζημιών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει ο Οργανισμός, η κοινοποίηση των πορισμάτων να έχει γίνει προς τους ενδιαφερόμενους στις αρχές Φεβρουαρίου για τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του θέρους και περί τα μέσα Φεβρουαρίου για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις.

Άρα, μέσα στον Φεβρουάριο θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα –πολύ γρήγορα και θα σας εξηγήσω για ποιον λόγο- και για τις ζημιές που έγιναν το καλοκαίρι και για τις ζημιές που έγιναν τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων και πιστεύουμε ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει να υλοποιείται η αποπληρωμή των δικαιούχων» ήταν η απάντησή του στη συνεδρίαση της 30ης Ιανουαρίου.

Ξηλώνουν τη Σουλτανίνα στο Παγγαίο

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Περάμου Καβάλας Μάκης Ζουμπλιός καλλιεργεί Σουλτανίνα κι ελιά Χαλκιδικής και είναι ένας από τους πληγέντες παραγωγούς. «Οι χαλαζοπτώσεις στα μέσα καλοκαιριού έπληξαν συγκεκριμένα χωριά και τον Σεπτέμβρη οι βροχοπτώσεις έπληξαν όλο τον Δήμο Παγγαίου και συγκεκριμένα 530 σταφυλοπαραγωγούς, κύρια τις Σουλτανίνες που ήταν ώριμες και έτοιμες να δοθούν στο εμπόριο» περιγράφει στο www.ypaithros.gr.

Ο κ. Ζουμπλιός στέκεται στις υπήρξαν υποσχέσεις πολιτικών της περιοχής που δόθηκαν μετά την καταγραφή των ζημιών κι έλεγαν ότι σύντομα θα βγουν τα πορίσματα και θ’ αποζημιωθούν οι παραγωγοί. «Πέρασαν οι γιορτές, ο Ιανουάριος και τέλη Φλεβάρη βγήκαν τα πορίσματα των χαλαζοπτώσεων και πληρώθηκε η πρώτη δόση αλλά τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλά». Η συνέπεια των  χαμηλών αποζημιώσεων είναι οι αγρότες να μην μπορούν να εξοφλήσουν τις περσινές υποχρεώσεις σε γεωπόνους, εργάτες κα.

Στις 24 Μαρτίου άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα πορίσματα από τις βροχοπτώσεις που έσκισαν τα σταφύλια και οι ζημιές ήταν πιο εκτεταμένες. «Τα πορίσματα κυμαίνονται από 0 έως 50%» αναφέρει χαρακτηριστικά για τους παραγωγούς που ανακοινώθηκαν, για να δείξει το αδιέξοδο στο οποίο επήρθαν καθώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Όλοι οι αγρότες που βλέπουν τα πορίσματα είναι οργισμένοι» σχολιάζει εξηγώντας ότι τα όποια χρήματα πάρουν θα είναι για την επιβίωσή τους. Αποτέλεσμα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ είναι οι περισσότεροι να ξηλώνουν τη Σουλτανίνα, σύμφωνα με τον κ. Ζουμπλιό. «Κατευθύνονται σε άλλες ποικιλίες χωρίς να έχουν καθοδήγηση ή αγρανάπαυση γιατί φοβούνται τα έξοδα». Η στροφή είναι κύρια στα Italia γιατί έχει ζήτηση στις ανατολικές χώρες, είτε φυτεύουν ελιές.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις που έγιναν για τις χαλαζοχτυπημένες ελιές από τον ΕΛΓΑ αναφέρει πως «παρά τις ζημιές ο ΕΛΓΑ έβαλε ακαρπία, άρα οι χαλαζοχτυπημένες πήραν 0!»

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στα αγροκτήματα του Μυρτόφυτου που υπήρξε χαλαζόπτωση στις ελιές «πήραν 0 παρά το ότι ο εκτιμητής πατούσε πάνω στις πεσμένες ελιές».