Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να καθυστερήσει για μισό χρόνο τη δημοσίευση της αμφιλεγόμενης έκθεσής της για τις πιθανές επιπτώσεις της στρατηγικής της ΕΕ για τα τρόφιμα «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F). Τελικά, τη δημοσίευσε εν κρυπτώ, χωρίς τυμπανοκρουσίες, στα μέσα του καλοκαιριού, σύμφωνα με έγγραφα που έφτασαν στα χέρια της EURACTIV.

Η δημοσίευση της πολυαναμενόμενης μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Κομισιόν (JRC) και κυκλοφόρησε στις 11 Αυγούστου, έγινε εξαρχής αντικείμενο αντιπαράθεσης, με τους αγροτικούς φορείς να κατηγορούν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ότι προσπάθησε σκόπιμα να «θάψει» τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με σημείωμα του γενικού διευθυντή της DG AGRI, Wolfgang Burtscher, που είχε ως αποδέκτη τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, η έκθεση ήταν έτοιμη για δημοσίευση ήδη από τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις φήμες ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τηρήσει χαμηλό προφίλ αναφορικά με τη δημοσίευση της έκθεσης εν μέσω καλοκαιριού, ήταν πολιτική.

Μεταξύ των ευρημάτων της, η έκθεση είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που περιλαμβάνονται στη στρατηγική F2F θα είχε ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής 5%-15% σε όλο το εύρος του πρωτογενούς τομέα, με τον κτηνοτροφικό κλάδο να πλήττεται περισσότερο.

Η εν λόγω εκτίμηση προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο.

www.euractiv.com