Διαρροή προσωπικών δεδομένων αγροτών – δικαιούχων ενισχύσεων από το gov.gr

✱ Έρευνα της Επιτροπής Ασφάλειας Πληροφοριών του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αναζήτηση του ενόχου ✱ Τι λέει στην «ΥΧ» ο Ιωάννης Κούρδης, αντιπρόεδρος του Οργανισμού και πρόεδρος της Επιτροπής
06/04/2024
3' διάβασμα
diarroi-prosopikon-dedomenon-agroton-dikaiouchon-enischyseon-apo-to-gov-gr-318056

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντόπισε και διερευνά διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων από το gov.gr. Συγκεκριμένα, εννέα Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου (ΑΦM) κρεμάστηκαν στα διαδικτυακά μανταλάκια γνωστής αγροτικής εφημερίδας και ιστοσελίδας, με γνωστό ιστορικό «εγκυρότητας» στον χώρο.

Η φωτογραφία με τα στοιχεία αυτά έμεινε μόνο για λίγες ώρες στον αέρα, προτού «ρετουσαριστεί» για να μην είναι αναγνώσιμοι οι ΑΦΜ των αγροτών, κατόπιν αντιδράσεων των αναγνωστών της ιστοσελίδας.

Το «κακό», όμως, είχε ήδη γίνει, καθώς ήταν προφανές ότι πρόσωπο με πρόσβαση στο σύστημα διέρρευσε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών – αγροτών στο ηλεκτρονικό μέσο που όχι μόνο τα παρέλαβε, αλλά τα αναπαρήγαγε αυτούσια!

Ταυτοποίηση προσώπων

Τα προσωπικά στοιχεία των παραγωγών κοινοποιήθηκαν και τα προσωπικά δεδομένα παραβιάστηκαν. «Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι πληροφορίες που αφορούν ένα ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο εν ζωή άτομο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ουσιαστικά, είναι κάθε πληροφορία που αφορά φυσικό πρόσωπο, με βάση την οποία ταυτοποιείται/αναγνωρίζεται. Αυτό μπορεί να είναι το όνομα, το επώνυμο, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ κ.ά.

Ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή;

Όπως αναμενόταν, η διαρροή των προσωπικών δεδομένων έφερε την άμεση αντίδραση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την Επιτροπή Ασφάλειας Πληροφοριών του Οργανισμού να συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 4 Απριλίου, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας Πληροφοριών, Ιωάννης Κουρδής, δεν πρόκειται για εκτεταμένο γεγονός, καθώς αυτές τις ημέρες δεν υπάρχει στο σύστημα παρά μικρός αριθμός χρηστών. «Πρόκειται για διαρροή προσωπικών δεδομένων που αφορά εννέα περιπτώσεις», υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι τα αντανακλαστικά του Οργανισμού ήταν άμεσα.

«Πρέπει να διασταυρώσουμε από πού προέκυψε αυτή η διαρροή, για να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που το έκαναν. Κάθε χρήστης αφήνει ίχνη και, άρα, με βάση αυτά τα ίχνη θα δούμε ποιος το έκανε». Όπως εξηγεί, φαίνεται πως «κάποιος από τους χρήστες έβγαλε μία φωτογραφία την οθόνη και την έδωσε στη δημοσιότητα».

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει και την Παρασκευή 5 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να υπάρχει εικόνα για το τι έχει συμβεί.

Ο κ. Κουρδής τονίζει ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά σχολιάζει ταυτόχρονα και τη στάση του μέσου ενημέρωσης που δημοσίευσε τους ΑΦΜ των παραγωγών. «Δεν μπορώ να το προσεγγίσω νομικά, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι το μέσο έχει ευθύνη. Θα έπρεπε να υπάρχει μωσαϊκό», αναφέρει.

Επιπλέον, τονίζει πως άμεσα, και σε συνεργασία με την υπεύθυνη ασφαλείας του Οργανισμού, θα τρέξει διαδικασία για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
της Παρασκευής 5 Απριλίου 2024