Διατήρηση και φύλαξη παραδοσιακών σπόρων στο Πεδινό Κιλκίς

Τη δική τους πολύτιμη τράπεζα, στην οποία θα καταθέσουν σπάνιους σπόρους φρούτων και λαχανικών, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι της κοινότητας Πεδινού στον Νομό Κιλκίς. Ο βαρύτιμος θησαυρός των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών και φρούτων που θα φιλοξενηθεί στην τράπεζα προέρχεται από την Ανατολική Θράκη και από τους πρόσφυγες που τους κουβάλησαν μαζί τους, με την ελπίδα να «ξαναγευτούν» τους ίδιους καρπούς στις νέες πια πατρίδες τους.

Σήμερα, αυτοί οι σπόροι της… προσφυγιάς, αν και καλλιεργούνται σε κάποια μποστάνια του χωριού, κινδυνεύουν να ξεχαστούν. Για τον σκοπό αυτόν, συγκροτήθηκε μια ομάδα πρωτοβουλίας από κατοίκους του Πεδινού, ώστε να προχωρήσουν στη συλλογή, τη διατήρηση, τη φύλαξη, αλλά και την ανταλλαγή των παραδοσιακών αυτών σπόρων.

«Η όλη ιδέα ξεκίνησε από ένα καρπούζι που μας κέρασε ο πρόεδρος του χωριού. Όπως μας είπε, τον σπόρο τον έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης όταν εγκαταστάθηκαν στο Πεδινό. Καθώς ασχολούμαι με τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα του τόπου μας, έμαθα ότι έχουμε κι άλλους σπόρους που μετέφεραν με συγκινητικό τρόπο οι πρόσφυγες μέσα στα ζωνάρια ή στους υφασμάτινους μπόγους τους» λέει χαρακτηριστικά η Μόνικα Σωτηριάδου, μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας.

Έτσι, μετά από ενημερώσεις που έγιναν από γεωπόνους για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η όλη δράση, οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν τη δική τους τράπεζα παραδοσιακών σπόρων με στόχο να καλλιεργήσουν όχι μόνο τις παλιές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών αλλά και, κυρίως, να ριζώσουν την ιστορική μνήμη στην περιοχή.

«Προσωπικά, ξεκίνησα ήδη τη συλλογή. Από τους παραδοσιακούς σπόρους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, εκτός του καρπουζιού, το οποίο είναι κιτρινόσαρκο, είναι το πεπόνι, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα κολοκύθια και ένα είδος μικρού κόκκινου πιπεριού που καλλιεργείται μόνον εδώ και γίνεται γεμιστό με τυρί. Όλα τα φρούτα και λαχανικά έχουν απίστευτη γεύση», καταλήγει η κα Σωτηριάδου.