Διαξιφισμοί για το αγροτικό – Στα συν η απομείωση του χρέους

Διαξιφισμοί για το αγροτικό – Στα συν η απομείωση του χρέους
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Σε υψηλούς τόνους κατεξοχήν για το αγροτικό ζήτημα, θέματα υγείας και επιχειρήσεων, κινήθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. 

Ένα μικρό, αλλά θετικό, θετικότατο βήμα χαρακτήρισε την απόφαση για το χρέος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης. Σημείωσε ότι υπάρχουν μέσα στο κείμενο λέξεις, που μπορεί να τις διαβάσει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης σημειώνοντας ότι περιλαμβάνεται και η λέξη «ενέκρινε», σε ό, τι αφορά στην απομείωση του χρέους.

-Διαφήμιση-

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και σημείωσε ότι το θέμα της απομείωσης του χρέους δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά αποτελεί «ένα μικρό θετικό, θετικότατο βήμα» και πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών. Ο υφυπουργός σημείωσε πως ουδείς αμφισβητεί ότι πρέπει να στηριχθούν γεωργία και κτηνοτροφία κάτι που έχει γίνει κατανοητό απ΄ όλους τους βουλευτές. Εξήγησε πως πιθανόν  να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις σε προγράμματα αλλά εξομαλύνθηκαν οι πληρωμές των αγροτών, για τις οποίες υπήρχαν διαχρονικές καθυστερήσεις.

Εξήγησε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι ο αδύναμος αγρότης και κτηνοτρόφος. «Βάλαμε τάξη στις πληρωμές στον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ.

 Ο κ.Κόκκαλης σημείωσε πως η κυβέρνηση καθιέρωσε την κάρτα του αγρότη, για λόγους ρευστότητας υποστήριξε πως ο πρωτογενής τομέας είναι ο πιο ελπιδοφόρος για τη χώρα μας. Τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για το μέλλον του Έλληνα αγρότη αλλά σημείωσε πως είναι ο μόνος χώρος που είχε τρεις ομοσπονδίες εκπροσώπησης και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Αναστασία Γκαρά, βουλευτής Έβρου μίλησε για λίστες με μίζες,  για μικρά δείγματα ανάκαμψης, για αύξηση εξαγωγών,  μείωση της ανεργίας και σημείωσε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει στις κατασχέσεις σε ό, τι αφορά στους αγρότες. Υποστήριξε πως προηγούμενες κυβερνήσεις φορολογούσαν τις ζημιές των αγροτών και τόνισε πως εξαιτίας των πολιτικών τους έκλεισαν τα εργοστάσια ζάχαρης.

Το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της τάξης του 4% το 2015 στο αγροτικό εισόδημα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Αντωνίου, ενώ μίλησε και για την αύξηση των εξαγωγών στα νωπά κηπευτικά.

Για έλλειμμα σχεδίου στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο, κατηγόρησε την κυβέρνηση  ο Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, βουλευτής νομού Ευρυτανίας της ΝΔ. Απαντώντας τόσο στον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη όσο και στην πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, η οποία μίλησε για την κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση και τα ψέματα, που ειπώθηκαν , αναφέρθηκε στις αλήθειες για υπερφορολόγηση. Σημείωσε πως δεν είναι ψέμα η φορολόγηση στον καπνό, στη μπίρα, στο κρασί, ούτε οι αυξήσεις του ΦΠΑ στο 24%.

Νωρίτερα σκληρή κριτική άσκησε η Φωτεινή Αραμπατζή αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ.

Εξήγησε πως δεν ισχύει αυτό που λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου ότι 95% των αγροτών θα πάρουν πίσω επιστροφή προκαταβολής φόρου, διότι πλέον με την αλλαγή του ορισμού του κατ΄ επάγγελμα αγρότη, πολλοί θα κληθούν να πληρώσουν φόρο από το 1ο ευρώ, αντί να έχουν φοροαπαλλαγές, καθώς θα θεωρούνται ετεροεπαγγελματίες.  

Η κ.Αραμπατζή κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αγροτική της πολιτική, που καθιστά τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά. Μολονότι  υπήρξαν φωνές και από την αντιπολίτευση που μίλησαν για τη μείωση του χρέους θετικά, ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα και προσωπικά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου αλλά και στα έργα Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο 10/12.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki