Αυτό το άρθρο είναι 101 μηνών

Διευκρινίσεις για το φορολογικό των αγροτών ζητούν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

06/12/2016
4' διάβασμα
diefkriniseis-gia-to-forologiko-ton-agroton-zitoun-39-vouleftes-tou-syriza-66285

Σειρά διευκρινήσεων για το φορολογικό πλαίσιο των αγροτών ζητούν με Επίκαιρη Ερώτηση από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ευάγγελο Αποστόλου, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ερώτηση συνυπογράφουν, με αλφαβητική σειρά πρώτος ο κοινοβουλευτικός τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης μαζί με άλλους 38 βουλευτές του κόμματος και αφορά στην εφαρμογή του νόμου 4387/2016.  

Βουλευτές που συνυπογράφουν την Επίκαιρη Ερώτηση είναι κατεξοχήν αγροτικών περιοχών. Στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά υπάρχουν και στελέχη που έχουν διαφοροποιηθεί σε κεντρικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ κυρίως μέσα στα όργανα του κόμματος και λιγότερο προς τον κόσμο. Τα θέματα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων: εξισωτική αποζημίωση, πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, καθυστερήσεις σε υπουργικές αποφάσεις, ακόμη και χειρισμών στο θέμα της φέτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει επανειλημμένα δέκτες παραπόνων, όχι μόνο για ζητήματα που αφορούν στην υπογραφή του Γ΄ μνημονίου αλλά και σε ζητήματα που άπτονται καθαρά της διαχείρισης της καθημερινότητας στο ΥΠΑΑΤ.

Έτσι, με προσοχή στις κυβερνητικές ισορροπίες τονίζουν πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ασκούντες αγροτική δραστηριότητα στη χώρα μας διακρίνονται σε 3 κατηγορίες, τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (που υποχρεούνται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων), τους αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν υποχρεώνονται σε τήρηση βιβλίων, και τους αγρότες μη ενταγμένους σε κοθεστώς ΦΠΑ.

Με το νέο Νόμο 4387/2016, λένε όμως, προβλέπεται αλλαγή στο πλαίσιο φορολόγησης του εισοδήματος και θεσπίζεται για τους αγρότες έκπτωση φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο εισόδημα από 8.636 έως 9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Οι βουλευτές θέτουν μια σειρά από διευκρινιστικά ερωτήματα, που τίθενται και από τους αγρότες και από τους λογιστές.

  • Υπολογισμός φόρου: Τονίζουν πως με βάση την παρ. 6, άρθρο 112 του Ν. 4389/2016, στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, υπολογίζεται μείωση του φόρου αλλά μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική δραστηριότητα.
  • Επιδοτήσεις: Ζητούν διευκρινίσεις για το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα Ι της ΚΓΠ με την παράγραφο 3 του  άρθρου 112 του νόμου 4387/2016. Επιπλέον, με βάση ποιο στοιχείο θα γίνεται ο προσδιορισμός των επιδοτήσεων σε ό, τι αφορά στη φορολογία ( παράγραφος 3 του άρθρου 112 του νόμου 4387/2016);
  • Συνεργατισμός: Για τα συνεργατικά σχήματα τονίζουν πως η συμμετοχή θα πρέπει να επιβραβεύεται  και σε καμία περίπτωση να παρεμποδίζεται και ζητούν διευκρινήσεις για την παράγραφο  6 του Άρθρου 112 του Ν 4387/2016 κι αν έχει εφαρμογή και στις τρεις υφιστάμενες σήμερα κατηγορίες φορολογουμένων, που ασκούν αγροτική δραστηριότητα;
  • Ζημιές: Ζητούν διευκρινίσεις αν κάποιος έχασε μια χρονιά την παραγωγή (π.χ. λόγω ζημιών) αλλά έχει έσοδα από άλλα εισοδήματα και κατά πόσο κινδυνεύει να χάσει την ιδιότητα του ενεργού αγρότη.
  • Πληρωμές προηγούμενων ετών: Τέλος, ζητούν διευκρινίσεις για τις πληρωμές που έγιναν εντός του 2016 αλλά αφορούν άλλα έτη, κατά τα οποία είχαν καθυστερήσει οι πληρωμές από το ΥΠΑΑΤ.
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: