Διευκρινίσεις για τις πληρωμές έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

αύριο Παρασκευή 26 Οκτωβρίου
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών, για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, που δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη, τότε θα σταλθούν τα στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα δοθούν κι οι επιδοτήσεις σε ανθρώπους, που τους χρωστά το ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, Γεωργίου Γεωργαντά.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει και τόκους  τριμήνου, για την πιο γρήγορη πληρωμή των αγροτών και σημείωσε ότι όσες πληρωμές έγιναν φέτος ήταν νωρίτερα κατά 40 ημέρες σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ.Αποστόλου τόνισε ότι υπέβαλαν αιτήσεις για βασική ενίσχυση 689.000 άτομα  αλλά απ΄ αυτούς οι δικαιούχοι δικαιωμάτων ήταν 638.000ενώ οι υπόλοιποι 52.000 πληρώνονται μέσω μέτρων , που αφορούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πυλώνας ΙΙ). Επίσης  ανέφερε πως υπήρχαν και περίπου 66.000 αγρότες, οι οποίοι δικαιούνταν  λιγότερα από 250 ευρώ και η πληρωμή τους γίνεται με την εκκαθάριση (σ.σ. δηλαδή κατά τη δεύτερη διαδικασία πληρωμής, μετά την προκαταβολή).

Αναφερόμενος στους διασταυρωτικούς ελέγχους, που έγιναν, υποστήριξε ότι εντοπίστηκαν περίπου 1.800 παραγωγοί, που δεν πληρούσαν το κριτήριο του ενεργού αγρότη και περίπου 800-900 , που η φορολογική τους δήλωση της περυσινής χρονιάς δεν είχε εκκαθαριστεί από το υπουργείο Οικονομικών αλλά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξουν πληρωμές. 

Για τους παραγωγούς σε ό, τι αφορά στην εξισωτική αποζημίωση σημείωσε πως αυξάνεται το ποσό από 100 ευρώ σε 125 το ευρώ ανά εκτάριο και εξαντλείται το όριο που θέτει ο κανονισμός και οι πόροι για την εξισωτική αποζημίωση ανέρχονται από 216 εκατομμύρια ευρώ σε 244 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Μιχάλη Τζελέπη , ο κ.Αποστόλου παραδέχτηκε ότι από τους ορυζοπαραγωγούς  που δεν έχουν πληρωθεί είχαν υποβάλλει αιτήσεις 6.365 γεωργοί και από τους 4.868 , που παρέδωσαν ρύζι στην ώρα τους και, 4.403 πληρούσαν, όπως είπε τα κριτήρια, και πήραν το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα