Διευθυντής ΙΕΛΚΑ: Παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση της τιμής του κακάο

Πράγματι υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο, έχουν  αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές, καθώς είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, οπότε είναι κάτι που είναι εκτός του ελέγχου μας, είπε στο ΕΡΤNEWS ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές.

Υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, το τελευταίο χρόνο κι αυτές μεταφέρονται και στις τελικές τιμές των ελληνικών προϊόντων. Καταγράφουν στα είδη σοκολάτας μια αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 7,8%. Θα δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση.

Υπάρχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 30% με 40% στο κακάο, αλλά ένα μικρό ποσοστό περνάει και στην τελική τιμή, γιατί προφανώς είναι ένα βασικό κόστος ανάλογα με το προϊόν.

Αναφερόμενος στα «καλάθια» είπε ότι τα καλάθια είτε είναι Χριστούγεννα, είναι Πάσχα, είτε είναι Σαρακοστή, είναι κάτι που βοηθάει σίγουρα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, είναι κάτι που δεν κάνει κακό, είναι κάτι που βοηθάει.

Κάποια από τα θαλασσινά, τα εισαγόμενα, κυρίως τα κατεψυγμένα, έχουν αυξήσεις κυρίως λόγω της ιστορίας που έχουμε στην Ερυθρά Θάλασσα και των προβλημάτων που υπάρχουν στις μεταφορές.

Θα δούμε πως θα επηρεαστεί η αγορά αλλά λογικά θα έχουμε μια ήρεμη Καθαρά Δευτέρα, δεν θα έχουμε κάποια φοβερή εξέλιξη.

Πηγή: ertnews.gr