Αυτό το άρθρο είναι 65 μηνών

Digital Day 2019: H επόμενη μέρα είναι ψηφιακή

09/04/2019
5' διάβασμα
digital-day-2019-h-epomeni-mera-einai-psifiaki-153501

Η«Ψηφιακή Ημέρα 2019», θεσμός που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, θέτοντας στο επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά Digital Day, με τη φετινή διοργάνωση να έχει έντονο βαλκανικό άρωμα, λόγω της ρουμανικής προεδρίας, αλλά και της παρουσίας της εκ Βουλγαρίας επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία, Μαρίγια Γκαμπριέλ. Μάλιστα, φέτος, θα προηγηθεί η Διαμεσογειακή Σύνοδος «Digital4Med» στην οποία θα συμμετάσχει και το υπουργείο ΨΗΠΤΕ από ελληνικής πλευράς, ενώ, εκτός από υπουργοί, θα συμμετάσχουν και διευθυντικά στελέχη σημαντικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε αποκλειστικές της δηλώσεις στην «ΥΧ», η επίτροπος Γκάμπριελ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην καταλυτική επίδραση που αναμένεται να έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα. Στη φετινή «Digital Day» θα συμμετάσχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Μαρίγια Γκάμπριελ στην «ΥΧ»: «Δέσμευση των κρατών – μελών για ένα κοινό, ψηφιακό αύριο»

Σε δηλώσεις της στην «ΥΧ», η επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία, Mαρίγια Γκάμπριελ, αναφέρει τα εξής: «Η τρίτη Digital Day που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την αιγίδα της προεδρίας της Ρουμανίας θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 9 Απριλίου 2019. Οι πρώτες δύο Digital Days (2017 και 2018) προσέδωσαν ένα ισχυρό μομέντουμ σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία για τη σύσταση της EHPC (European High Performance Computing), η δημιουργία διακρατικών διαδρομών για διασυνδεδεμένη και αυτόνομη οδήγηση, η Ευρωπαϊκή σύμπραξη Blockchain και η συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Digital Days συνετέλεσαν στην προώθηση κομβικών πρωτοβουλιών για την άσκηση πολιτικών στον ψηφιακό τομέα μέσω δεσμεύσεων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Κατά την τρίτη «Digital Day», οι υπουργοί έχουν προσκληθεί να υπογράψουν διακηρύξεις σε τρεις τομείς – κλειδιά, που οι ψηφιακές τεχνολογίες αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο: Πολιτισμός, γεωργία και προώθηση του ρόλου των γυναικών στον ψηφιακό τομέα. Οι δεσμεύσεις σε αυτούς τους τομείς θα συμβάλουν στη δημιουργία ευρύτερων συνεργειών και θα επιτρέψουν πιο αποδοτική άντληση προσπαθειών και πόρων. Επιπλέον, θα στοχεύσουν στο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Η εκδήλωση θα αποτελέσει, επίσης, μια καλή ευκαιρία για μια σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών, ώστε να συζητηθούν ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, πέραν της προγραμματισμένης υιοθέτησης σχετικής με το θέμα ανακοίνωσης στις 3 Απριλίου».

Επίσπευση της ψηφιοποίησης της γεωργίας με συμμετοχή Αραχωβίτη

Κατά τη διάρκεια της Digital Day, οι υπουργοί των κρατών – μελών της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη που θέτει στον επίκεντρο την «Ψηφιακή Γεωργία για ένα πιο ευφυές και αειφορικό μέλλον στις αγροτικές περιοχές». Όπως είχε ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες η «ΥΧ», το περιεχόμενο της διακήρυξης αναμένεται να «σφραγιστεί» με κάθε επισημότητα μέσω της παρουσίας του Ιρλανδού επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Στο Σχέδιο της διακήρυξης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους υπουργούς της ΕΕ αναφέρεται σε πρώτο πλάνο η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ενισχυθούν οι δομές που θα επιτρέψουν σε όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως μεγέθους αγροτικής εκμετάλλευσης, να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις και τους στόχους της ΚΑΠ. «Ψηφιακές τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η ρομποτική, το Βlockchain, η Πληροφορική Υψηλών Επιδόσεων (High Performance Computing), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και τα Δίκτυα 5G έχουν τη δυναμική να αυξήσουν την απόδοση των εκμεταλλεύσεων, βελτιώνοντας τους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους», αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης, τονίζοντας ότι η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών θα βελτιώσει τις αποφάσεις που λαμβάνει ο παραγωγός στο χωράφι, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσής του στην ύπαιθρο. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο, «τα κράτη – μέλη θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές και οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών».

Μάλιστα, θα δημιουργηθεί μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών για τη διευκόλυνση και την παρακολούθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης, με την πρόταση να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης η πρόβλεψη της δυνατότητας οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών που θα υιοθετήσουν εφαρμογές ψηφιακής και ευφυούς γεωργίας στις εκμεταλλεύσεις τους.