Στη Δικαιοσύνη στρέφονται οι αγρότες του Ορχομενού

Σε αδιέξοδο δείχνουν να βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί του Ορχομενού, διότι την τελευταία περίοδο οι απαιτήσεις σε αρδεύσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η διαχείριση του νερού από την αρμόδια αρχή της περιφέρειας δεν έδειξε να είναι αποτελεσματική με συνέπεια οι αγρότες να ζητούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ώστε να λυθεί το πρόβλημα πριν να είναι αργά.

Κάνουν λόγο ακόμη και για πολιτικά παιχνίδια, καθώς βρισκόμαστε δύο μήνες πριν από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, αυτοί που «πληρώνουν το μάρμαρο» είναι οι αγρότες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τους υπεύθυνους, ώστε να βρεθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημά τους. Με πιέσεις κατάφεραν να περάσουν ομόφωνο ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο του Ορχομενού, ώστε να γίνει χρήση κάθε ένδικου μέσου και κατά παντός υπευθύνου για την προστασία των αγροτών, «λόγω του αδιεξόδου που παρατηρείται στη διαχείριση του αρδευτικού νερού».

Σε πρόσφατη έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου επέμεναν στις καταγγελίες τους και στην άμεση κατάθεση αγωγών κατά της διαχειρίστριας αρχής. Υποστήριξαν ότι χάθηκε η χρονιά για πολλούς από αυτούς, διότι τα χωράφια έμειναν απότιστα.

Ο Δήμος Ορχομενού, με παρέμβασή του, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας από την περιφέρεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αρδεύονται κανονικά τα χωράφια της περιοχής.

Για αλχημείες της περιφέρειας κάνουν λόγο υποψήφιοι για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, καταγγέλλοντας ακόμη ότι απέκρυψαν από τους αγρότες την καταστροφή των δύο από τα τέσσερα αντλιοστάσια από τον Μόρνο, όπως επίσης και τη μειωμένη τροφοδότηση από τα 4.000 κυβικά νερό σε λιγότερα από 2.000.

Οι γεωπόνοι της περιοχής κάνουν λόγο για μία προβληματική περίοδο, λόγω των έντονων απαιτήσεων των καλλιεργειών και τονίζουν ότι «αν δεν ποτιστούν άμεσα, θα έχουμε σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή, οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και το 30%». Το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης καλύπτεται από καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και βιομηχανικής ντομάτας που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε άρδευση αυτή την περίοδο.

Ο καύσωνας και η ξηρότητα των εδαφών αύξησε τις ανάγκες, λέει η περιφέρεια

Σε ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κάνει λόγο για «ζητήματα άρδευσης τα οποία οξύνθηκαν λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και άλλων παραγόντων». Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Φάνη Σπανού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα που πέρασε συνάντηση φορέων και αγροτών για τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. Ο κ. Σπανός ανακοίνωσε την άμεση εξεύρεση συμπληρωματικής πηγής άρδευσης από υπάρχουσα γεώτρηση «ώστε η επιπλέον ποσότητα του νερού άρδευσης να διατεθεί στους αγρότες άμεσα και για την επόμενη χρονική περίοδο και να εξασφαλιστεί το μέγιστο πλήθος κύκλων ποτίσματος για το σύνολο των αγροτών».

Επιπλέον, για την ενίσχυση πρότεινε παρεμβάσεις και λύσεις που έχουν σχέση με την καταγραφή και την επισκευή του δικτύου, την αναβάθμιση των αντλιοστασίων, την καλύτερη διαχείριση και κατανομή του νερού, όπως επίσης και την ανάπτυξη συστήματος τηλεμετρίας.