Τη δική του ταυτότητα αποκτά το Τσαλαφούτι

Την τελική ευθεία για την κατοχύρωση της ταυτότητάς του έχει πάρει το παραδοσιακό Τσαλαφούτι, μετά και την κατάθεση του σχετικού φακέλου από ενδιαφερόμενους παραγωγούς της Ευρυτανίας. Αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Όπως μας ενημερώνει ο Άρης Τάσιος, αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ευρυτανίας, η προσπάθεια ξεκίνησε το 2016 και σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται, με την υπογραφή του ΥΠΑΑΤ, και φεύγει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η τελική απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα στην κτηνοτροφία της περιοχής μας να αναδείξει το τοπικό αυτό προϊόν, το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με το περιβάλλον, την πλούσια βιοποικιλότητα, την ιστορία και την παράδοση. Με την ταυτοποίηση αυτή θα δοθεί προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν και θα κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων παραγωγών και μεταποιητών, ώστε να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο της ορεινής κτηνοτροφίας».

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Κουτρουμάνος, τυροκόμος από το Καρπενήσι, έχει γίνει η δημοσιοποίηση της αίτησης καταχώρισης από το τμήμα ΠΟΠ του ΥΠΑΑΤ και έως τις 22 Αυγούστου μπορούν να γίνουν ενστάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια ο φάκελος να φύγει για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για εμάς, η πιστοποίηση του προϊόντος ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης θα έχει μεγάλη αξία. Και το Τσαλαφούτι θα λάβει την αναγνώριση που του αξίζει, και παράλληλα θα προβληθεί η περιοχή μας», επισήμανε. Τέλος, αναφερόμενος στα όρια που θα καλύπτει γεωγραφικά η ονομασία, ο κ. Κουτρουμάνος αναφέρει όλη την Ευρυτανία, την ορεινή Τριχωνίδα, τα όρια της Καρδίτσας, όπως επίσης και ένα μέρος της δυτικής Φθιώτιδας.

Ένα ΠΟΠ με ιστορική σημασία

Το Τσαλαφούτι πρόκειται για ένα κρεμώδες και με λεπτή υφή τυρί, το οποίο παρασκευάζεται με συγκεκριμένη διαδικασία παραδοσιακά, εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τις συνταγές παρασκευής μεταλαμπάδευσαν από γενιά σε γενιά οι κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι της περιοχής, δίνοντας παράλληλα την ταυτότητα της τοπικής γαστρονομίας, σχεδόν σε όλη την οροσειρά της Πίνδου. Αποτελούσε για τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα για τις οικογένειες των κτηνοτρόφων, ένα από τα βασικά είδη διατροφής.

Η ξεχωριστή γεύση και τα αρώματα ήταν το αποτέλεσμα της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής, όπου, από αυτή τρέφονται τα αιγοπρόβατα της περιοχής.