ΔΙΚΟΤΥΛΟΝ: Στις αγορές του κόσμου η φάβα Φενεού

Μία από τις έννοιες της επιχειρηματικότητας είναι να αντιλαμβάνεται κανείς πώς μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να καλύψει τα κενά που υπάρχουν σε μία αγορά. Οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής του Φενεού, τα αναγνωρισμένα προϊόντα, αλλά και η έλλειψη συνεργατικότητας στην περιοχή οδήγησαν δύο ξαδέλφια στη δημιουργία της ΔΙΚΟΤΥΛΟΝ, μιας εταιρείας παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης οσπρίων.

Γιάννης Μητρόπουλος, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της ΔΙΚΟΤΥΛΟΝ

Οι ίδιοι καλλιεργούν φασόλια γίγαντες και βανίλιες, ωστόσο συνεργάζονται και με άλλους περίπου 15 παραγωγούς για τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων και την κάλυψη της ζήτησης. Σήμερα, έχουν καταφέρει να ακολουθούν όλοι συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές για τις οποίες και έχουν ξεχωρίσει σε όλη την Ευρώπη, να κυκλοφορούν σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

Ο Γιάννης Μητρόπουλος, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «για εμάς τα όσπρια είναι πολιτισμός και είναι σημαντικό στοιχείο στη μεσογειακή διατροφή. Καθώς, λοιπόν, δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο στην περιοχή, η οποία έχει όμως μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες με προϊόντα προστατευόμενης ποικιλίας πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε την εταιρεία».

Καλλιεργητικές πρακτικές

Η συνεργασία τους με τους υπόλοιπους παραγωγούς έχει στηθεί στη βάση της εφαρμογής συγκεκριμένων πρακτικών που μπορούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων. «Όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τους υπόλοιπους αγρότες, βγάλαμε συγκεκριμένα κοστολόγια για να αποκτήσουμε όλοι μία εικόνα για τα στοιχεία της παραγωγής.

Επίσης, συμφωνήσαμε για την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών και τήρηση κανόνων. Αυτές σχετίζονται με το πότισμα, το ξεβοτάνισμα κατά το οποίο δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα, ενώ έχουμε αποφασίσει να μη χρησιμοποιούμε όσπρια προηγούμενης χρονιάς αν μας μείνουν, αλλά να τα δίνουμε σε οργανώσεις, προκειμένου να σιτιστούν κάποιοι άποροι άνθρωποι», εξηγεί ο Γιάννης.

Η πιο σημαντική, όμως, από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν είναι αυτή της απεντόμωσης. «Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, εισάγουμε τα όσπρια στην κατάψυξη για 48 ώρες στους -25 βαθμούς, για την οποία έχουμε συνεργαστεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την οποία χρησιμοποιούμε χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα», εξηγεί ο Γιάννης.

Πρόγραμμα για την επέκταση της χρήσης των οσπρίων

Η πρακτική της απεντόμωσης ήταν μία από αυτές που έφεραν την ομάδα της ΔΙΚΟΤΥΛΟΝ σε επαφή με τους ερευνητές του προγράμματος TRUE, το πανευρωπαϊκό έργο που έχει ως στόχο να επεκτείνει τη χρήση των οσπρίων στη διατροφική αλυσίδα. «Μας προσέγγισαν από το πρόγραμμα, προκειμένου να συζητήσουμε για τις πρακτικές που χρησιμοποιούμε, καθώς τους φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η πρακτική της απεντόμωσης. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, πήραν φάβα από εμάς για να δοκιμάσουν την απόσταξή της για παραγωγή μπύρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε μια μικρή μείωση στο κόστος παραγωγής, ενώ η γεύση της δεν ξεχώριζε ιδιαίτερα από τις άλλες.

Επίσης, τα υπολείμματα πήγαν για ζωοτροφή, ενώ ακόμη μία προσπάθεια που κάνουν είναι η παραγωγή ψωμιού από αλεύρι οσπρίων. Όλες οι παραπάνω πρακτικές δείχνουν τη μεγάλη δυναμική και χρήση που μπορούν να έχουν τα όσπρια. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, ξεχώρισαν δέκα εταιρείες για τον τρόπο παραγωγής και για τις καλλιεργητικές τους πρακτικές, στις οποίες συμπεριέλαβαν και τη ΔΙΚΟΤΥΛΟΝ», αναφέρει ο Γιάννης.

Ελληνοποιήσεις οσπρίων

Στο κρίσιμο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας των οσπρίων στάθηκε, εκτός των άλλων, ο Γιάννης, τονίζοντας ότι «βαφτίζοντας τη φάβα που έρχεται από την Τουρκία ως φάβα Φενεού κατεβάζουν το κόστος και βγαίνει στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, παραπλανώντας παράλληλα τους καταναλωτές και δημιουργώντας πρόβλημα στους παραγωγούς που προσπαθούν να πουλήσουν το πιστοποιημένο προϊόν».

 

Διευρυμένη γκάμα

Τα προϊόντα της εταιρείας είναι τα φασόλια βανίλιες, η φάβα Φενεού, οι γίγαντες και τα μαυρομάτικα, ενώ όπως εξηγεί ο Γιάννης «συνεργαζόμαστε και με τον συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ στη Λάρισα για την παραλαβή οσπρίων, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, καθώς η περιοχή του Φενεού δεν έχει την ίδια δυναμική στην παραγωγή αυτών των προϊόντων, αν και υπήρχε η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό». Τα προϊόντα της ΔΙΚΟΤΥΛΟΝ κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ μέσω της ιστοσελίδας της μπορεί να αναζητήσει κανείς τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Εκτός, όμως από την Ελλάδα τα προϊόντα ταξιδεύουν και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σκωτία, οι ΗΠΑ και η Εσθονία. «Είδαμε ότι υπάρχει δυναμική στην εξωστρέφεια των προϊόντων και κυρίως για τη φάβα και τους γίγαντες που τα προτιμούν περισσότερο», αναφέρει ο Γιάννης. Η επίτευξη των συνεργασιών τόσο για την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό οφείλεται σύμφωνα με τον Γιάννη, τόσο στη συμμετοχή τους σε εκθέσεις όσο και στη διαδικτυακή τους σελίδα μέσω της οποίας τους αναζητούν.