Το δίλημμα «γάλα ή κρέας» αυξάνει τις μέσες τιμές κτηνοτρόφου

Φόβοι για ελληνοποιήσεις της τελευταίας στιγμής από Ρουμανία

Η ενισχυμένη ζήτηση και το επίπεδο τιμών του γάλακτος στην Ελλάδα, η ζήτηση των Ιταλών λόγω του Πάσχα των Καθολικών για μικρά ζώα, το υψηλό κόστος εκτροφής και διατήρησης του ζώου και, τέλος, οι φόβοι για ελληνοποιήσεις της τελευταίας στιγμής από τη Ρουμανία συνθέτουν το τοπίο της αιγοπροβατοτροφίας λίγες μέρες πριν από το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, οι μέσες τιμές παραγωγού αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 1 ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, οι ανταποκριτές της «ΥΧ» καταγράφουν την εικόνα που διαμορφώνεται την περίοδο αυτή.

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου,
Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου,
Νικολέτας Τζώρτζη

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μικρές οι ποσότητες σε αρνιά και κατσίκια

Σε προβλεπόμενα επίπεδα κινείται η αγορά στην Πελοπόννησο τόσο για τα κατσίκια όσο και για τα αρνιά. Ο κτηνοτρόφος Πέτρος Φούντας από τη Λακωνία δήλωσε ότι «oι ποσότητες που υπάρχουν είναι λίγες, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να μείνουν μέχρι το Πάσχα. Το κόστος εκτροφής πια είναι μεγάλο και το κέρδος προκύπτει από το γάλα. Γι’ αυτό και αμέσως μετά τα σφάζουν νωρίς.

Αυτήν τη στιγμή, πουλάμε στα 6 ευρώ το κατσίκι και το αρνί θα πάει λίγο παραπάνω, αλλά ζυγώνοντας το Πάσχα οι τιμές θα είναι περίπου ίδιες». Στη Λακωνία η αναλογία εκτροφής κατσικιών με τα αρνιά και αυτήν τη χρονιά είναι εντυπωσιακή. Το 70% έχει σημείο αναφοράς τα κατσίκια και το 30% τα αρνιά.

Προς το παρόν, ο κύριος όγκος των πωλήσεων αφορά εξαγωγές στην Ιταλία, επειδή το Πάσχα είναι πρόωρο. Όπως δηλώνει ο Πέτρος Φούντας, «μέχρι στιγμής, τα αρνιά και τα κατσίκια φεύγουν για το Πάσχα των Καθολικών και η προτίμησή τους είναι περίπου 6 κιλά το κατσίκι και περίπου 8,5 κιλά το αρνί. Αντίθετα, οι Έλληνες προτιμούν πιο χοντρά και κυρίως πάνω από 8 κιλά».

Από τη Δάρα Αρκαδίας, ο Λάμπρος Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «το αρνί μέχρι στιγμής πάει από 6,50 έως 7 ευρώ και αναμένεται να τα ξεπεράσει, ενώ τα κατσίκια είναι 1 ευρώ παραπάνω. Στην Αρκαδία, έχουμε περισσότερα αρνιά και η αναλογία είναι 70 προς 30. Οι ποσότητες είναι μικρές και γι’ αυτό, εάν δεν γίνουν εισαγωγές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, τότε η τιμή θα ανέβει ψηλά. Εκείνο που συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για όλους τους κτηνοτρόφους είναι οι αυξήσεις στα υλικά που χρησιμοποιούμε για την εκτροφή».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ικανοποίηση κτηνοτρόφων για τις τιμές

Στα 7-7,50 ευρώ το κιλό φεύγει αυτή την περίοδο το ελληνικό αρνί για τις εξαγωγές, κυρίως προς την Ιταλία, ενόψει του Καθολικού Πάσχα. Η ζήτηση των γειτόνων αφορά κυρίως 6-8 κιλά. Για το ελληνικό Πάσχα, η εκτίμηση είναι ότι η τιμή παραγωγού θα ανέβει στα 8,5 ευρώ και άλλα 50 λεπτά για το κατσίκι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «η τιμή είναι ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών. Αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να ταΐζουμε διαρκώς την προβατίνα όσο κυοφορεί για 150 μέρες κι άλλες 60 μέρες το ίδιο το ζωντανό και με αφορμή τις αυξημένες ζωοτροφές, το κέρδος που αποκομίζουμε αυτή την περίοδο θεωρείται λογικό και απαραίτητο για να βγάλουμε τα έξοδά μας».

Ζωοτροφές

Ο Γ. Γκουρομπίνος αναφέρεται και στην περίπτωση απλήρωτων συναδέλφων του από το Μέτρο 22: «Είναι γεγονός πως μετά από τόσο καιρό και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων πως θα λάβουν την ενίσχυση όλοι οι κτηνοτρόφοι, υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που παραμένουν απλήρωτοι και μάλιστα χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί. Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση πληρωμή όλων των κτηνοτρόφων του Μέτρου 22, καθώς και την άμεση πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης αιγοπρόβειου και βοοειδών».

Έλεγχοι

Ο κ. Γκουρομπίνος ζητά από την πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους για να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις, καθώς σύμφωνα με το νέο καθεστώς είναι δύσκολη η αναγνώριση του εγχώριου αρνιού από τον καταναλωτή. «Οι εισαγωγές είναι δεδομένες. Αυτό που πρέπει να προσέξει η πολιτεία είναι οι ελληνοποιήσεις. Πλέον, το αρνί φεύγει με σφραγίδα σφαγείου, άρα και τα εισαγόμενα που έρχονται για πάχυνση μπορεί να φύγουν ως ελληνικά. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των αρμοδίων για ελέγχους στα εισαγόμενα αμνοερίφια. Οι καιροί είναι πονηροί και οι επιτήδειοι ακόμη περισσότερο, όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις. Ρωτάμε, γίνονται έλεγχοι; Ξέρουμε πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα μέχρι τώρα; Έχει γίνει καταγραφή των αποθεμάτων;».

Σχετικά με την επάρκεια αρνιών την πασχαλινή περίοδο, ο κ. Γκουρομπίνος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς, όπως λέει, «παρά τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των ημερών».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ενταχθεί και ο οβελίας στο περίφημο «καλάθι του νονού», ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας είναι κατηγορηματικός: «Εάν θέλουν να το κάνουν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές, ας εντάξουν αποκλειστικά τα εισαγόμενα και όχι το ελληνικό αρνί, το οποίο είναι ‘‘ιερό’’. Ο Έλληνας έχει συνδέσει το αρνί με τις ημέρες του Πάσχα και δεν πολυσκέφτεται τα χρήματα που θα δώσει για το έθιμο αυτό».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Το ελληνικό Πάσχα φορτώνουν από Ρουμανία

Στη σκιά της περσινής Πασχαλιάς με τα απούλητα αρνιά είναι οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης γι’ αυτό και πολλοί στράφηκαν στην παραγωγή γάλακτος και όχι στην πάχυνση. Η ιδιαίτερα χαμηλή κίνηση στα σφαγεία επιβεβαιώνει τα παραπάνω και οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες.

Με 4,70 ευρώ το κιλό ζωντανό ζύγι φορτώθηκαν αρνιά τις προηγούμενες μέρες, για το Πάσχα των Καθολικών στις 9 Απριλίου, αναφέρει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, προσθέτοντας ότι οι έμποροι θα καθορίσουν την τιμή. «Ετοιμαζόμαστε για τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά δεν υπάρχουν πολλές μονάδες που έχουν διαθέσιμα αρνιά για το Πάσχα, γιατί οι περισσότεροι έσφαξαν την Τσικνοπέμπτη».

Θυμίζει ότι στην περσινή καταστροφή το υπουργείο μιλούσε για 55.000 εισαγόμενα, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγγράφως για 83.000. «Πώς πέρασαν τα υπόλοιπα από τα σύνορά μας και δεν ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες μας;» αναρωτιέται.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Ρουμανία όπου σημαντικός αριθμός φορτηγών φορτώνουν αρνιά για τη χώρα μας και πολλά ακόμη είναι προς μίσθωση από βαλκανική χώρα για να ενισχύσουν τη μεταφορά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ανακοινώνει εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων και «αυστηροποίηση αυτών στις πύλες εισόδου για την αποτροπή παράνομων φαινομένων και την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του κρέατος».

Ο κ. Ακριτίδης υπενθυμίζει στην πολιτική ηγεσία ότι πέρυσι άλλαξε η νομοθεσία και οι σφραγίδες έχουν μπλε χρώμα, «απλά προστίθεται καρτελάκι ‘‘εισαγόμενο’’ στο πόδι του αρνιού». Οι κτηνοτρόφοι επικοινώνησαν με ευρωβουλευτή, προκειμένου να λάβουν από το Ευρωκοινοβούλιο τα επίσημα στοιχεία των αμνοεριφίων που θα εισαχθούν και όπως πληροφορήθηκαν η τιμή των αμνοεριφίων που θα έρθουν θα είναι 3 ευρώ ζων βάρος.

Τιμιότης… μηδέν

Ο ίδιος θίγει επίσης το πασχαλινό καλάθι που καταστρέφει τους παραγωγούς και επιτρέπει την προβολή πώλησης αμνοεριφίων προς 7,30 ευρώ/κιλό στη Βαρβάκειο, που θα είναι ρουμάνικα. «Γίνεται να πουλήσω 6,30 ευρώ σφάγιο και να πωλείται 7,30 ευρώ στη Βαρβάκειο; Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ελληνικά», λέει, κάνοντας λόγο για κρεοπώλες που έχουν σφαγεία στη Ρουμανία!

Ο ίδιος προβληματίζεται σχετικά με το τι θα γίνει με τα κατσίκια, προσθέτοντας ότι πέρυσι πουλήθηκαν στην Αθήνα ρουμάνικα αρνάκια για κατσίκια. Οι κτηνοτρόφοι στη συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ, κ. Γεωργαντά, έχουν θέσει τα παραπάνω, αλλά απάντηση δεν έλαβαν. Αυτό που ζητούν είναι τιμιότητα, να γνωρίζει ο καταναλωτής αν αγοράζει ελληνικό ή εισαγόμενο και αν είναι ασφαλές για κατανάλωση κι εδώ οι ευθύνες βαραίνουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μειωμένος ο αριθμός των αμνοεριφίων, καλύτερες τιμές αναμένουν οι κτηνοτρόφοι

Με μία αύξηση περίπου 1 ευρώ το κιλό για αυτή την περίοδο, ξεκίνησε δειλά-δειλά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η πώληση των αμνοεριφίων. Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις γιορτές του Πάσχα. Η μείωση των κοπαδιών και η αύξηση της τιμής του γάλακτος, ειδικότερα του πρόβειου, δεν άφησε περιθώρια στους κτηνοτρόφους να επιλέξουν αν θα κρατήσουν τα αρνιά για το Πάσχα ή για εξαγωγή στην Ιταλία.

Ο Νίκος Κατσούλας, κτηνοτρόφος από τη Λαμία, υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό κτηνοτρόφων έχουν κλείσει με συμβόλαιο την παραγωγή τους χωρίς όμως να προσδιορίσουν τιμές. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή των αμνοεριφίων θα είναι αυξημένη κατά 1 ευρώ μεσοσταθμικά σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Για μικρές αυξήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων αυτή την περίοδο κάνει λόγο και ο Κώστας Κατσαρός, κτηνοτρόφος από το Γουλέμι Φθιώτιδας. Υποστηρίζει ότι «αυτή την περίοδο υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά των εμπόρων, χωρίς όμως να πουλάμε. Μέχρι το Πάσχα, το κατσίκι θα ξεπεράσει τα 8,5 ευρώ, όπως και το αρνί». Μειωμένος εκτιμά ότι θα είναι ο αριθμός των αμνοεριφίων στην ευρύτερη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας ο Γιάννης Ανεστόπουλος, κτηνοτρόφος από τα Καμένα Βούρλα. Όπως υποστηρίζει, πέρυσι αυτή την εποχή η τιμή για το κατσίκι και το αρνί που πουλούσαν οι κτηνοτρόφοι κυμαινόταν περίπου στα 7 ευρώ το κιλό μεσοσταθμικά.

Εκτιμά, επίσης, ότι το καθολικό Πάσχα θα επηρεάσει σημαντικά και την τιμή των αμνοεριφίων για το επόμενο διάστημα. «Η αύξηση της τιμής των αμνοεριφίων είναι αποτέλεσμα και της μεγάλης μείωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους, έτσι όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα». Κλείνοντας, εκτίμησε επίσης ότι «η τιμή του πρόβειου γάλακτος, που είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ώθησε πολλούς κτηνοτρόφους να μην κρατήσουν τα αρνιά ώστε να πουλάνε το γάλα που παράγουν».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυσβάσταχτο το κόστος εκτροφής

Από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό σφάζουν την περίοδο αυτή τα αρνιά τους οι κτηνοτρόφοι σε Ηλεία και Αχαΐα, ευελπιστώντας μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή όσο πλησιάζει το Πάσχα, καθώς το κόστος παραγωγής παραμένει ιδιαίτερα υψηλό. Προβληματισμό, ωστόσο, εξακολουθούν να δημιουργούν στους κτηνοτρόφους οι παράνομες ελληνοποιήσεις, γι’ αυτό και ζητούν εντατικούς ελέγχους από την πολιτεία.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κτηνοτρόφος Γιώργος Φλίγκος από τη Σιμίζα Ηλείας, οι έμποροι θέλουν να πάρουν τα αρνιά τζάμπα για να κερδίσουν ολοένα και περισσότερο εις βάρος τους, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι στο κρεοπωλείο η τιμή πώλησης θα φτάσει τα 16 ευρώ το κιλό.

«Από την άλλη πλευρά, οι ελληνοποιήσεις κυρίως από τη Ρουμανία, είναι υπαρκτό φαινόμενο και πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι», τονίζει ο κ. Φλίγκος και προσθέτει: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους κτηνοτρόφους. Είναι λίγοι στην περιοχή μας εκείνοι που επιλέγουν να δώσουν τα ζώα τους για σφαγή ενόψει του Πάσχα, λόγω του υψηλού κόστους εκτροφής».

Ο κτηνοτρόφος από το Πανόπουλο Ηλείας, Γιώργος Μπαντούνας, αναφέρει πως τα αμνοερίφια το Πάσχα αποτελούν ρίσκο, αφού κανείς μέχρι τώρα δεν είναι σίγουρος για το ποια τιμή θα επικρατήσει τελικά. «Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν επιλέγουν να δώσουν τα ζώα τους, καθώς οι τιμές στο γάλα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δεν τους συμφέρει. Το γάλα είναι ένα σταθερό και σίγουρο εισόδημα».

Από την άλλη μεριά, πολλοί κτηνοτρόφοι επιλέγουν να πουλήσουν στο εξωτερικό τα αμνοερίφιά τους για το Πάσχα των Καθολικών, που υπάρχει ζήτηση για μικρά αρνιά. Με τον τρόπο αυτόν, γλυτώνουν ένα μεγάλο μέρος του κόστους από το μεγάλωμά τους και, φυσικά, κερδίζουν από την υψηλή τιμή στο γάλα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης, στην περιοχή και σε άλλους ορεινούς δήμους, δεν υπάρχουν πολλά αρνιά, καθώς οι περισσότεροι, λόγω του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών, έχουν ήδη δώσει τα ζώα τους, από τα Χριστούγεννα κιόλας.