Δήλωση Ολ. Τελιγιορίδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Δήλωση Ολ. Τελιγιορίδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
-Διαφήμιση-

Για χρέος αλλά και καθήκον του ανθρώπινου είδους «να υπερασπιστεί όλα τα πλάσματα με τα οποία συμβιώνει στον πλανήτη» έκανε λόγο η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

«Η 4η Οκτωβρίου είναι μια μέρα ενσυναίσθησης και ευθύνης. Κάθε άλλη μορφή ύπαρξης έχει δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην ευζωία» δηλώνει η κ. Τελιγιορίδου και συμπλήρωσε πως «ζώα συντροφιάς, ζώα παραγωγικά, ζώα άγρια δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή βαρβαρότητα. Χωρίς την ύπαρξη των ζώων ο πλανήτης μας θα ήταν μοναχικός για τον άνθρωπο».

Η κ. Τελιγιορίδου αναφέρει επίσης πως «οφείλουμε να αποδεικνύουμε κάθε μέρα την αγάπη και το σεβασμό μας σε όλα τα πλάσματα της Γης» καθώς «είναι αγάπη και σεβασμός στον ίδιο μας τον πλανήτη, στην ίδια μας τη ζωή».

Επίσης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου μίλησε στο dogshowsgreece.gr και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα σχολεία.

Κυρία Υπουργέ, δικαιούμαστε να γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα των ζώων; Όταν στην Ελλάδα καθημερινά διαπιστώνουμε δεκάδες περιπτώσεις βασανισμών όχι μόνο ζώων συντροφιάς αλλά κάθε είδους;

Η κακοποίηση ζώων είναι ένα φαινόμενο που δεν   τιμά τον άνθρωπο , ο οποίος  καλείται να  συμβιώνει με τα ζώα , να τα φροντίζει και να τα προστατεύει. Η  ευζωία των  ζώων κάθε είδους είναι  δείγμα πολιτισμού. Η ελληνική νομοθεσία είναι αυστηρή στο θέμα  κάθε μορφής κακοποίησης ζώου και η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρές τιμές τιμωρίας . Οι δημοσιοποιήσεις περιστατικών κακοποίησης ευαισθητοποιούν τους πολίτες . Την παγκόσμια ημέρα των ζώων οφείλουμε να την τιμούμε  με τη γνώση  ότι  είμαστε συγκάτοικοι και μοιραζόμαστε με  κάθε έμβιο οργανισμό τον  πλανήτη γη. Δεν είναι απλή γιορτή είναι  ευκαιρία να αναδείξουμε ότι το σεβασμό, την αγάπη, τη φροντίδα   για τα ζώα οφείλει να τα  μαθαίνει ο κάθε άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τόσο μέσα στην οικογένεια, όσο και στο σχολείο

Τι εκτιμάτε ότι θα πρέπει να γίνει για να αλλάξει στο ελάχιστο η εικόνα αυτή στη χώρα;

Η συνεχής ενημέρωση η παιδεία, η ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη  ακόμη και η παραδειγματική τιμωρία του κάθε ενόχου κακοποίησης είναι  βέβαιο ότι θα φέρουν αποτελέσματα και  τα περιστατικά κακοποίησης θα μειωθούν. Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα . Σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΑΑΤ εργάζεται για την ενημέρωση της κοινωνίας αλλά και την εφαρμογή των όσων ισχύουν.  

Θα μπορούσε το υπουργείο να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης το οποίο να απλωθεί σε όλη τη χώρα ώστε να αγγίξει τους κτηνοτρόφους και απλούς ιδιοκτήτες αλλά απαραιτήτως να μπει στα σχολεία;

Ήδη το Υπουργείο μετά από σχετικές προτάσεις του ΥΠΑΑΤ  έχει καταρτίσει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας,  εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοζωίας για τα σχολεία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει η εκπαιδευτική  κοινότητα  με τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων, των κτηνιάτρων , των φιλοζωικών οργανώσεων να  το εντάξει σε κάθε σχολικό πρόγραμμα. Θα έλεγα πως οι κτηνοτρόφοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ευαισθητοποιημένοι. Η ευζωία  όλων των ζώων γίνεται προσπάθεια να εναρμονιστεί  νομοθετικά  στις κοινοτικές διατάξεις.

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για αυτή τη μέρα;

Η ευζωία των ζώων  είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με την ευζωία του ανθρώπου.  Ο άνθρωπος  ως μέρος της Φύσης   οφείλει να συμβιώνει  μαζί τους να τους παρέχει προστασία, φροντίδα   και να σέβεται τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες  τους. Το ανθρώπινο είδος οφείλει να αποδείξει, πως με τη λογική και το συναίσθημα, οφείλει να συμβιώνει στον πλανήτη αρμονικά με κάθε άλλη μορφή ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dogshowsgreece.gr

-Διαφήμιση-