Δημιουργία έξυπνου ψεκαστήρα δέντρων για 30% μείωση των χημικών από Έλληνα καθηγητή

Την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη ενός φθηνού και έξυπνου ψεκαστήρα δέντρων, που μπορεί να ανιχνεύει αυτόματα τα εσπεριδοειδή, να υπολογίζει το ύψος και την πυκνότητα των φύλλων τους και να μετράει τους καρπούς, χρησιμοποιεί ο Έλληνας ερευνητής και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωργίας και Βιολογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Γιάννης Αμπατζίδης.

Σκοπός της εν λόγω τεχνολογίας είναι ο στοχευμένος ψεκασμός και η μείωση της χρήσης χημικών κατά 30% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους ψεκασμού. Η τεχνολογία έξυπνου ψεκασμού επιτρέπει στον αγρότη να διαφοροποιεί την ποσότητα ψεκασμού που εφαρμόζεται με βάση το μέγεθος του δέντρου και την πυκνότητα των φύλλων, στοχεύοντας μόνο στο φύλλωμα.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες για τη συγκέντρωση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ο Έλληνας καθηγητής πραγματοποίησε αρκετές δοκιμαστικές εφαρμογές σε οπωρώνες εσπεριδοειδών, διαπιστώνοντας τη χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων.

Η τεχνολογία πρόκειται να αξιολογηθεί και σε άλλα φρούτα, όπως τα ροδάκινα και τα μήλα, ενώ έχει πάρει ήδη έγκριση από τεχνολογική εταιρεία για την κυκλοφορία της στην αγορά.

Όπως είχε αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δρ. Αμπατζίδης, σχετικά με τις τεχνολογίες που πρόκειται να επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, «κατά τη γνώμη μου, η 4η αγροτική επανάσταση (1η η εκμηχάνιση της γεωργίας, 2η αγρο-χημικά όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ., 3η γονιδιωματική και γενετική), θα περιλαμβάνει τρία κύρια θέματα:

Ανάλυση μεγάλων δεδομένων, διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), έξυπνη γεωργία και έξυπνες μηχανές, αυτοματισμούς και τεχνητή νοημοσύνη. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με κάποιον τρόπο και πιστεύω ότι αυτές οι τεχνολογίες θα αναμορφώσουν τη γεωργία (ίσως μαζί με τη νανοτεχνολογία και τη βιοτεχνολογία)».

Όσον αφορά την υιοθέτηση της καινοτομίας, ο ίδιος τονίζει ότι «η έλλειψη εκπαίδευσης είναι ένας από τους παράγοντες χαμηλού ποσοστού υιοθέτησης των τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα, μέρος της δουλειάς μου σήμερα είναι να συστήσουμε τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές στους αγρότες της Φλόριντα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αυξήσουμε την υιοθέτηση τεχνολογιών ανάμεσα στους αγρότες».