Δημήτρης Ψαθάς: Αναβίωσε μια παραδοσιακή συνταγή επεξεργασίας και διατήρησης ελιών

«Η φυσική επεξεργασία που πραγματοποιείται στις ελιές για έξι έως δώδεκα μήνες τους επιτρέπει να συντηρηθούν για πολύ καιρό, κρατώντας τα χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα.»

Δημήτρης Ψαθάς
Μια ξεχασμένη παραδοσιακή συνταγή επεξεργασίας και διατήρησης των ελιών έμελλε να ζωντανέψει ξανά από τον ελαιοπαραγωγό Δημήτρη Ψαθά από τον Δήμο Τρίγκλιας της Κοινότητας Τενέδου Χαλκιδικής.

Ο 28χρονος παραγωγός ξεκίνησε το 2012 την καλλιέργεια 35 στρεμμάτων πράσινων ελιών Χαλκιδικής, με στόχο να επεκτείνει το επιχειρηματικό του πλάνο στην τυποποίηση και εμπορία των προϊόντων του, ιδρύοντας την KLEA, το όνομα της οποίας εκπροσωπεί το ελαιόλαδό του. Ο Δημήτρης διακρίθηκε για την πρακτική της φυσικής επεξεργασίας και διατήρησης ελιών, δίνοντας την ευκαιρία στην KLEA να κερδίσει το βραβείο της καλύτερης νεοφυούς επιχείρησης στο ετήσιο Orange Grove Agri-Food Entrepreneurship Masterclass. Επίσης, η άποψή του ότι ένας αγρότης σήμερα πρέπει να έχει και επιχειρηματικό πνεύμα τον οδήγησε στον επιταχυντή γνώσης Agrient, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αλλά και στο πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα γενιά. «Ξεκίνησα την καλλιέργεια ελιάς το 2012, αφού τελείωσα τις σπουδές μου στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 πέρασα και στη μεταποίηση με πολύ μικρά βήματα, καθώς κατάλαβα ότι δεν είναι βιώσιμο να δίνεις απλώς την παραγωγή σου στους εμπόρους. Οπότε, αντί να επενδύσω στην επέκταση της γης μου, αποφάσισα να επενδύσω στη μεταποίηση και στην εμπορία των προϊόντων μου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης.

Παραδοσιακή συνταγή

Για την επεξεργασία των ελιών του, ο 28χρονος αγρότης αναβίωσε μια ξεχασμένη παραδοσιακή συνταγή που του μετέφερε ένας παππούς από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, η οποία, όπως αναφέρει, δεν χρησιμοποιείται συχνά και ειδικά από τις μεγάλες βιομηχανίες. «Η φυσική επεξεργασία που πραγματοποιείται στις ελιές για έξι έως δώδεκα μήνες τους επιτρέπει να συντηρηθούν για πολύ καιρό, κρατώντας τα χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρησιμοποιώ καυστική ποτάσα που χρησιμοποιείται από μεγάλες βιομηχανίες», τονίζει ο Δημήτρης. Ο ίδιος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων στα οποία παρουσιάστηκαν προβλήματα, η συμβολή του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ήταν καταλυτική. Ο Δημήτρης έλαβε συμβουλευτική υποστήριξη μέσω του προγράμματος «Thought for food» για τον μηχανισμό ζύμωσης και τις αλλοιώσεις στις ελιές του.

KLEA Extra Virgin Olive Oil από την Klea Premium Goods.Ο Δημήτρης Ψαθάς Dimitris Psathas ήταν ο Νικητής του 3ου AGRIFOOD MASTERCLASS Agri-Food Masterclass που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη (OKThess ) τον Οκτώβρη του 2016 παρουσιάζοντας την ιδέα του που αφορούσε Ωριμασμένες Ελιές Χαλκιδικής μέσω μιας ιδιότυπης συνταγής. Τότε είχε δώσει στην startup επιχείρησή του το όνομα "KANENAS".Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά. Προστέθηκαν στο portfolio της επιχείρησης 2 ακόμα προιόντα, και η επιχείρηση για να εκφράσει το νέο όραμά της, μετονομάστηκε σε Klēa premium goods .Προχθές είχαμε τη χαρά να μας παρουσιάσει το ελαιόλαδo του με την επωνυμία KLEA EVOO από τη Νέα Τένεδο Χαλκιδικής με 7 φρουτώδες, 4 πικρό και 5 πικάντικο.

Δημοσιεύτηκε από Tropos Olive Oil Times στις Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Αναζητά τη γνώση για να επεκτείνει την επιχείρησή του, KLEA

Η ανάγκη του Δημήτρη να μάθει για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την προώθηση των προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να βοηθήσει την επέκταση της επιχείρησής του, τον οδήγησε στον επιταχυντή Agrient, «στον οποίο συμμετείχαν αγρότες που είχαν ιδέες για τον αγροδιατροφικό τομέα και από τους οποίους κάποιοι ξεχώρισαν για να λάβουν γνώσεις και συμβουλευτική», αναφέρει ο Δημήτρης. Ο δραστήριος, ωστόσο, ελαιοπαραγωγός και γεμάτος όρεξη για γνώση δεν σταμάτησε στα παραπάνω. Τον τελευταίο χρόνο, συμμετέχει στο Πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, το οποίο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Δημήτρης δέχεται καθοδήγηση σχετικά με τις καλλιεργητικές πρακτικές, καθώς «έρχονται γεωπόνοι στην καλλιέργειά μου και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνω και βελτιώνομαι. Επίσης, το επόμενο διάστημα προβλέπεται να υπάρχει συμβουλευτική και για την προώθηση των προϊόντων», επισημαίνει ο 28χρονος αγρότης.

Προώθηση προϊόντων

Το ελαιόλαδο της νεοφυούς επιχείρησης KLEA βρίσκεται, αυτήν τη στιγμή, σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία μπορούν να το προμηθεύσουν και στους πελάτες τους, ενώ το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται και σε delicatessen της πόλης.

Γευσιγνωσία

Ο Δημήτρης, εκτός από τα παραπάνω, έχει πιστοποιηθεί και ως γευσιγνώστης από τον ιταλικό φορέα ONAOO. Μέσω αυτού, ήθελε να βελτιωθεί στην παραγωγή ελαιολάδου, να μάθει ποιες είναι οι ορθές πρακτικές, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα του προϊόντος του.

Συνεργασία

Για τον 28χρονο ελαιοπαραγωγό, η συνεργασία έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχημένη πορεία στον αγροτικό τομέα και για αυτόν τον λόγο τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με έναν άλλον ελαιοπαραγωγό, ο οποίος όμως έχει γνώσεις μάρκετινγκ. «Θέλω να πετύχει το εγχείρημα που έχω ξεκινήσει, αλλά επειδή δεν έχω όλες τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζομαι έχω ξεκινήσει τη συνεργασία με τον άνθρωπο που μπορεί να με βοηθήσει», αναφέρει ο Δημήτρης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η γνώση στον αγροτικό τομέα είναι απαραίτητη, καθώς η τεχνογνωσία που έχουν οι αγρότες για τα πράγματα μπορεί να βελτιωθεί. Είναι καλό να δεχόμαστε τη συμβουλευτική από ανθρώπους που εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο».

Μελλοντικά σχέδια

Ένας από τους στόχους του Δημήτρη, ο οποίος σχετίζεται με την άποψή του για τη συνεργασία, είναι η δημιουργία μια ομάδας μικρών παραγωγών της ευρύτερης περιοχής, η οποία θα αποτελεί ένα συνεργατικό επιχειρηματικό σχήμα, όπως είναι τα clusters.