Δημήτρης Θεοδωράκης: Με νέες ποικιλίες ο εκσυγχρονισμός στο κεράσι για τον 21χρονο αγρότη

Είναι μόλις 21 ετών και ήδη αναζητά τρόπους για να εκσυγχρονίσει τις καλλιέργειές του, να αυξήσει την παραγωγή του και να λάβει καλύτερη τιμή για τα προϊόντα του. Ο Δημήτρης Θεοδωράκης από την Αγιά Λάρισας είναι τρίτης γενιάς αγρότης και καλλιεργεί μήλα, κεράσια και κάστανα.

Ο ίδιος έχει επενδύσει σε νέες ποικιλίες, τις οποίες έμαθε χάρη στην αγροτική εκπαίδευση που αποφάσισε να λάβει, ενώ για να ενισχύσει το εισόδημά του ξεκίνησε την ενασχόληση με τη μελισσοκομία, αφού πρώτα παρακολούθησε τα κατάλληλα σεμινάρια. «Ασχολούμαι με τον αγροτικό τομέα από 14 χρονών, καθώς πήγαινα στα χωράφια με τον πατέρα μου, ο οποίος μου έμαθε πολλά για τη γη από μικρή ηλικία. Κατάλαβα, όμως, ότι για να μπορέσω να εκσυγχρονίσω τις καλλιέργειές μας έπρεπε να λάβω και την κατάλληλη εκπαίδευση», αναφέρει ο Δημήτρης στην «ΥΧ».

Ο 21χρονος αγρότης σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων. Όπως εξηγεί, «μου αρέσει να ασχολούμαι με τις καλλιέργειες και γι’ αυτό ήθελα να μάθω περισσότερα, να ψάξω τι καινούργιο υπάρχει και να δω πώς μπορώ να το εφαρμόσω στις δικές μου καλλιέργειες».

Νέες ποικιλίες

Με την τιμή των μήλων να έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και τις καιρικές συνθήκες να αλλάζουν, ο Δημήτρης αναζήτησε ποικιλίες περισσότερο παραγωγικές. «Η σχολή με βοήθησε πολύ να ανακαλύψω νέες πρακτικές, τις οποίες οι περισσότεροι αγρότες εδώ στην περιοχή δεν τις γνωρίζουν, όπως είναι κάποιες διαφορετικές ποικιλίες.

Γι’ αυτό έφτιαξα και ένα καινούργιο χωράφι με νέες ποικιλίες σε σχέση με αυτές που είχαμε μέχρι τώρα στα κεράσια. Για παράδειγμα, έβαλα την Early Bigi σε παλμέτα, η οποία βγάζει μεγαλύτερο κεράσι και πιο κόκκινο», εξηγεί ο Δημήτρης. Ο λόγος που ο ίδιος αποφάσισε να επενδύσει σε νέες ποικιλίες είναι γιατί, όπως λέει, οι έμποροι παίρνουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές από την πραγματική τους αξία.

«Έβαλα αυτή την ποικιλία και την παλμέτα για να πάρω μεγαλύτερη παραγωγή, άρα και καλύτερα λεφτά. Επίσης, επειδή είναι καινούργιο το χωράφι, θα είναι και πιο παραγωγικό. Αυτό που θέλω είναι να έρθει ο έμπορος και να μου πει μου αρέσει αυτό το κεράσι και θέλω να το πάρω σε αυτή την τιμή, να μην μου τη μειώσει, όπως γίνεται τώρα», τονίζει. Εκτός από τα παραπάνω, ο Δημήτρης, μέσω της σχολής, έχει μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τα φυτοφάρμακα, να αναζητά τις δοσολογίες και να τις εφαρμόζει.

Χρήση τεχνολογιών

Ο 21χρονος αγρότης γνωρίζει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και δεν είναι αρνητικός στη χρήση τους. «Πρέπει εμείς οι αγρότες να προσέχουμε περισσότερο με το θέμα του νερού, αλλά και τη χρήση των αγροεφοδίων, τόσο για τα περιβαλλοντικά οφέλη όσο και τα οικονομικά. Για αυτόν τον λόγο, τον τελευταίο καιρό ψάχνω τεχνολογικά συστήματα, όπως τα drones, που θα με βοηθήσουν στην καλύτερη ανάλυση του χωραφιού. Συστήματα, δηλαδή, που θα σκανάρουν το χωράφι και θα καταγράφουν τι χρειάζεται σε κάθε σημείο, έτσι ώστε να ρίξω στοχευμένα το νερό, το λίπασμα και τα φυτοφάρμακα. Αναγνωρίζω ότι αυτό θα με βοηθήσει να μειώσω το κόστος παραγωγής μου και να ακολουθώ πιο φιλικές για το περιβάλλον πρακτικές».

Μελισσοκομία

Εκτός των άλλων, ο 21χρονος αγρότης επιχειρεί να τονώσει την αγροτική του δραστηριότητα και μέσω της μελισσοκομίας. Ήδη, από πέρυσι παρακολουθεί σεμινάρια μελισσοκομίας που υλοποιούνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». «Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία για να επεκτείνω τη δραστηριότητά μου, χρειαζόταν όμως να μάθω τα πάντα από την αρχή. Έτσι, παρακολουθώ τα δύο τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα σεμινάρια. Μας δίδαξαν πώς να επεξεργαστούμε την κυψέλη, την ανατομία της μέλισσας, τους κινδύνους και κάθε τι που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που ξεκινάει στον τομέα της μελισσοκομίας. Μέχρι στιγμής έχω πάρει 50 κυψέλες και έχω δέκα μελίσσια», αναφέρει ο Δημήτρης. Στα επόμενα σχέδια του 21χρονου είναι να αυξήσει τα μελίσσια του και να αρχίσει να συσκευάζει και να εμπορεύεται το μέλι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες καλλιέργειές του. «Μόλις αποκτήσω την κατάλληλη εμπειρία, θα ξεκινήσω και τη βασιλοτροφία», καταλήγει ο Δημήτρης.