Δήμος Δέλτα: Έργα αντικατάστασης και εξωραϊσμού του δικτύου άρδευσης των ΤΟΕΒ

Προγραμματική σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών έργων και των υποδομών εγγείων βελτιώσεων υπογράφηκε μεταξύ των ΤΟΕΒ Χαλάστρας, Κυμίνων-Μαλγάρων, Αγίου Αθανασίου, Μαγνησίας και Βραχιάς και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Δέλτα.

Η σύμβαση με τους πέντε ΤΟΕΒ της περιοχής αφορά τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων δικτύων άρδευσης και των υποστηρικτικών τους υποδομών, όπως και την ανακαίνιση και την αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ, Σπύρος Σταματάκης, από το πεδίο των δράσεων των παραπάνω έργων πρόκειται να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα άρδευσης, αφού αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών της περιοχής, όπως ρύζια, καλαμπόκια και οπωροκηπευτικά. «Από πλευράς μας, έχουμε διαχειριστική επάρκεια και τεχνογνωσία στην κατάθεση μελετών σε χρηματοδοτούμενα έργα. Έχουμε καταθέσει τις μελέτες και αναμένουμε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη την έγκρισή τους», σημειώνει.

Ο κεντρικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την πλήρη αντικατάσταση των αντλιοστασίων, την ενεργειακή αυτοματοποίησή τους και την ψηφιοποίηση του τρόπου με τον οποίο βλέπουν την κατανάλωση και τη γενικότερη διαχείριση του νερού, τουλάχιστον στους κεντρικούς αγωγούς.

Η σύμβαση αυτή θα επιλύσει σημαντικά λειτουργικά και διαχειριστικά ζητήματα που αφορούν το νερό, αλλά και το κόστος ενέργειας. «Όλα τα χωριά της περιοχής και κυρίως τα Κύμινα και η Χαλάστρα είναι περιτριγυρισμένα από αρδευτικά και στραγγιστικά κανάλια. Όταν δεν λειτουργούν σωστά τα αντλιοστάσια τότε δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα για αυτό και καταθέσαμε τη μελέτη για την αντικατάσταση και τον εξωραϊσμό όλων των αντλιοστασίων με νέες μορφές χαμηλής όχλησης στην ενέργεια ενέργειας», καταλήγει ο κ. Σταματάκης.

Πάρκο Νερού

Την ίδια ώρα, σε δημοτική έκταση 12 στρεμμάτων που θα παραχωρήσει ο Δήμος Δέλτα στη ΔΕΥΑΔΔ, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα «Πάρκο Νερού». Πρόκειται για ένα πάρκο αναψυχής, στο οποίο θα προβληθεί το νερό, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί και κέντρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης επισκεπτών και μαθητών σχολείων για την ιστορία του νερού στην περιοχή, αλλά και τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Θα υπάρχουν, επίσης, θεματικοί χώροι έκθεσης φωτογραφικού υλικού από συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και μηχανισμών νερού της αρχαιότητας.