Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Στο μικροσκόπιο η άσκοπη χρήση νερού

Την ύστατη προσπάθεια φρεναρίσματος της άσκοπης χρήσης νερού, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στον περιορισμό της χρήσης του πόσιμου ως ποτιστικού για χωράφια και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με παράνομες και μη δηλωμένες παροχές, κάνει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται σε όσους επιδεικνύουν ασυδοσία ή καταχρώνται το νερό μακριά από κάθε νομιμότητα, θα είναι στα 1.000 ευρώ, μειωμένο σε σχέση με το προβλεπόμενο, κι αυτό λόγω της οικονομικής δυσχέρειας της τρέχουσας περιόδου. «Όποιος εντοπίζεται, θα συλλαμβάνεται και θα οδηγείται στο αυτόφωρο», τονίζει ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι κάποιοι θα τιθασευτούν και το νερό θα δοθεί πιο πολύ για τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι στον σχεδιασμό δράσεων του δήμου για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης στον τομέα ύδρευσης και άρδευσης περιλαμβάνεται η καταμέτρηση δύο φορές το έτος με αξιόπιστο τρόπο και εκτέλεση εργασιών, ειδικότερα στην πρώτη καταμέτρηση, επί των υδρομέτρων. Επίσης, προβλέπεται μεταξύ άλλων, λήψη και καταχώριση της θέσης του στα αρχεία της ΔΕΥΑΔ με γεωγραφικές συντεταγμένες, GPS, για να μπορεί πάντα με ασφάλεια να γίνεται η καταγραφή της κατανάλωσης, ανεξαρτήτως καταμετρητή, αφού θα μπορεί να οδηγείται στον μετρητή ηλεκτρονικά.

Συνέπειες

Το θέμα της άρδευσης, ωστόσο, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, με τους αγρότες να δυσκολεύονται ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο στο πότισμα των καλλιεργειών τους.

Αρκεί να επισημάνουμε ότι το ετήσιο έλλειμμα στο ισοζύγιο των υπόγειων υδάτων της περιοχής της Δυτικής Αχαΐας που προέρχεται από βροχοπτώσεις και αντλήσεις φτάνει τα 20-30 εκατ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Εξαιτίας της υπεράντλησης, ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά περίπου 60 μ., με συνέπεια την είσοδο του θαλασσινού νερού στο υπέδαφος και την οριστική καταστροφή των υπόγειων υδάτων.

Τα αντλούμενα νερά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, νιτρωδών, θειικών και ιόντων νατρίου που υποδηλώνουν ρύπανση.