Δύναμη ανάπτυξης ο αγροτουρισμός στον Νομό Καστοριάς

Περισσότεροι από 40 οι παραδοσιακοί ξενώνες και τα καταλύματα που λειτουργούν στην περιοχή

Δύναμη ανάπτυξης ο αγροτουρισμός στον Νομό Καστοριάς

Ο τουρισμός, και ειδικότερα ο αγροτουρισμός, αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, στον Νομό Καστοριάς, ένα μεγάλο και αναπτυσσόμενο κομμάτι της τοπικής οικονομίας. «Το σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτή την ανάπτυξη είναι ότι έγινε με βάση την αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην οικολογία. Οι παραδοσιακοί ξενώνες και τα καταλύματα που λειτουργούν στον νομό είναι άνω των 40 σε αριθμό» επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, Μπάμπης Καραταγλίδης. «Είναι η επαφή με τη φύση, ο καθαρός αέρας, η απλότητα και η ηρεμία, η ζεστή φιλοξενία που προσελκύουν τους τουρίστες στο νομό μας» σημειώνει.

Η επαφή με τη φύση

Στο Σιδηροχώρι, ένα μικρό χωριό με μόλις 80 κατοίκους, λειτουργεί ο παραδοσιακός ξενώνας του Χρήστου Παύλου. Το φυσικό περιβάλλον, οι σχεδιασμένες διαδρομές στο δάσος για περίπατο και επαφή με τη χλωρίδα της περιοχής, η συλλογή άγριων μανιταριών και φρούτων, όπως αγριοφράουλες, κράνα, βατόμουρα, τσάπουρνα, η συλλογή βοτάνων όπως τσάι, θυμάρι και ρίγανη, αλλά και η παρασκευή παραδοσιακών λικέρ και μαρμελάδων είναι ορισμένες μόνο από τις αγροτικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι επισκέπτες του ξενώνα.

Βασική αρχή για τον κ. Παύλου ήταν να συνδυάσει το τουριστικό κομμάτι με τον πρωτογενή τομέα, τον οικοτουρισμό και τον αγροτοτουρισμό. Για τον λόγο αυτόν, όπως ο ίδιος τονίζει, το πρωινό που σερβίρεται φροντίζει να αποτελείται, ως επί το πλείστον, από τοπικά προϊόντα. «Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύω τις τοπικές παραγωγικές και τις αγροτικές επιχειρήσεις» καταλήγει ο ιδιοκτήτης του ξενώνα.