Δίνει χρώμα η πιπεριά στη Βόρεια Εύβοια

Σε δυναμική καλλιέργεια δείχνει να εξελίσσεται μία νέα ποικιλία βιομηχανικής πιπεριάς για την περιοχή της Ιστιαίας, αλλά και γενικότερα της Βόρειας Εύβοιας. Ένθερμος υποστηρικτής αυτής της παραγωγικής πρωτοβουλίας είναι ο επιχειρηματίας Γιώργος Κεντρής, από τη Στροφυλιά.

Με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, προσπαθεί να αναδείξει τα προϊόντα της περιοχής, όπως είναι η ελιά, αλλά και να εντάξει νέα στις δραστηριότητές του. Ένα από αυτά είναι και το Pepperken, όπως ο ίδιος ονομάζει την πιπεριά που προσπαθεί να αναδείξει. Πρόκειται για μία νέα ποικιλία με σημαντική ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού και δυνατότητα αξιοποίησής της από ντόπιους παραγωγούς, ακόμη και ως κύρια καλλιέργεια.

Σε πρόσφατη εκδήλωση τις εταιρείας στην Ιστιαία, όπου παρευρέθηκαν παραγωγοί και άνθρωποι του χώρου, ο κ. Κεντρής ανέλυσε με τους συνεργάτες του τον τρόπο καλλιέργειας του φυτού, τις δυνατότητες, αλλά και τα εισοδήματα που προκύπτουν από την παραγωγή του. Όπως εξήγησε, μπορούν να φυτευτούν περίπου 1.400 περίπου ανά στρέμμα, και από αυτά μπορούν να συλλεχθούν 1,25 με 2,50 κιλά ανά φυτό.

«Πρόκειται για μία καλλιέργεια εντάσεως εργασίας, κατά την οποία ο κάθε εργάτης μπορεί να μαζέψει περίπου 120 κιλά την ημέρα, ή να καθαρίσει 60 κιλά. Η τιμή παραγωγού φτάνει τα 1,80 ευρώ το κιλό καθαρισμένη πιπεριά».

Επίσης, ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι «το επόμενο διάστημα ξεκινάμε συμβολαιακή συνεργασία με την παράλληλη δημιουργία ομάδας παραγωγών πιπεριάς στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Στόχος αυτής της προσπάθειάς μας είναι να ανοίξουμε αγορές στο εξωτερικό και παράλληλα να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών του νησιού».

Ο Νίκος Θωμάς, παραγωγός πιπεριάς από την Κήρινθο Μαντουδίου, δηλώνει ευχαριστημένος από την καλλιέργεια, διότι από τα 6 στρέμματα που καλλιέργησε, ακόμα και με ξένη εργασία, εισέπραξε 7.000 ευρώ.

«Αν και την καλλιεργώ πρώτη φορά, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Πήρα καθαρά 7.000 ευρώ από 6 στρέμματα. Από 1 κιλό καρπό παίρνω το 75% καθαρό και το πουλώ στην εταιρεία με 1,80 ευρώ+ΦΠΑ», αναφέρει.