Η ΔΗΩ έκλεισε 30 χρόνια παρουσίας στη βιολογική γεωργία

Μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης, αισιοδοξίας, αλλά και προβληματισμού, ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ γιόρτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τα 30 χρόνια παρουσίας του στον αγροτικό τομέα.

Οι ομιλητές στο σύνολό τους αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συνάντησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 να εξηγήσουν και να προωθήσουν τις έννοιες της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ως μια εναλλακτική πρόταση στα αδιέξοδα που δημιουργούσε ο συμβατικός τρόπος παραγωγής.

«Το 1985, όταν μίλαγες για βιολογική γεωργία, το μεγαλύτερο μέρος καταναλωτών, αγροτών, αλλά και επιστημόνων, όχι μόνο δεν καταλάβαιναν τι έλεγες, αλλά και δεν συμφωνούσαν. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι ερασιτέχνες στην αρχή καλλιεργητές, πλαισιωμένοι και από άλλους ιδεολογικά “οικολόγους” και κάποιους πιο “ψαγμένους” γεωπόνους, και βλέποντας ότι άρχισε να υπάρχει ζήτηση βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, άρχισαν δειλά – δειλά να εφαρμόζουν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας», επισήμανε ο Δημήτρης Δημητριάδης, γενικός διευθυντής της ΔΗΩ.

«Απουσία συστήματος ελέγχου, ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού, οι πιστοποιήσεις γίνονταν βάσει ιδιωτικών προτύπων ξένων Πιστοποιητικών Οργανισμών (Naturland, Skal, Soil Association). Αυτό ανάγκασε και την Ευρώπη να φτιάξει το 1991 τον 1ο Κανονισμό για τα βιολογικά προϊόντα, τον Κανονισμό 2092».

Η εμπειρία και η γνώση από το χωράφι έγιναν νομοθεσία

Στους χαιρετισμούς και στις ομιλίες τους, άνθρωποι που έφτιαξαν τη ΔΗΩ υποστήριξαν ότι ήταν ήδη βιοκαλλιεργητές και σύμβουλοι βιοκαλλιεργητών και είχαν συνεργαστεί με ξένους φορείς, έχοντας την τεχνογνωσία να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

«Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που με το που βγήκε ο πρώτος Κανονισμός, η ΔΗΩ ήταν έτοιμη. Έγινε ο πρώτος αδειοδοτημένος και αναγνωρισμένος φορέας Πιστοποίησης στα Βιολογικά (1993) και διαπιστευμένος από το ΕΣΥΔ (2001). Σήμερα, κλείνει 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Το τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι εύκολο να ειπωθεί και να αποτιμηθεί. Σίγουρα όμως, όταν λέμε ΔΗΩ, εννοούμε βιολογική γεωργία και το ανάποδο», καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

Εργασιακός τομέας για εκατοντάδες γεωπόνους και δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Άρη Ηλία, γεωπόνου και προέδρου της ΔΗΩ, ο οποίος έκανε μια ιστορική διαδρομή 40 ετών στη βιολογική γεωργία στην Ελλάδα. «Αν θελήσουμε να ανατρέξουμε ιστορικά στα πρόσωπα και στα γεγονότα αυτής της διαδρομής, θα δούμε ότι η ιστορία της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα, ταυτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ιστορική διαδρομή του Οργανισμού ΔΗΩ».

Επεσήμανε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής αυτής, ο Οργανισμός ΔΗΩ έχει καταγράψει μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη ενός νέου τομέα στη γεωργική οικονομία της Ελλάδας. «Εκατοντάδες γεωπόνοι έχουν εργαστεί και εργάζονται στους τομείς του Ελέγχου και της Πιστοποίησης των Βιολογικών Προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης, όπως επίσης χιλιάδες επιχειρήσεις στην αλυσίδα παραγωγής έχουν αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες.

Τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα, εκτός από τη χώρα μας, ταξιδεύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία», κατέληξε.

Παρεμβάσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν διαδικτυακές παρεμβάσεις από τον υφυπουργό ΑΑΤ, Γιώργο Στύλιο, ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο της βιολογικής γεωργίας στον αγροτικό τομέα, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στη νέα ΚΑΠ. Για την ενίσχυση των βιολογικών αγορών, όπως επίσης και τη δυναμική που παρουσιάζει αυτός ο τρόπος παραγωγής, μίλησε ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός ΑΑΤ, αλλά και ελεγκτής της ΔΗΩ για περίπου πέντε χρόνια.

Το δικό τους «παρών» έδωσαν στελέχη διεθνών οργανισμών βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Από την IFOAM, o Drazen Lusic, πρόεδρος της οργάνωσης, μίλησε για τη βιολογική γεωργία στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο της ΔΗΩ ως έναν ιστορικό οργανισμό του χώρου. Επίσης, σημαντική ήταν και η αναφορά σε νέες δράσεις στους τομείς της κοσμετολογίας και της ένδυσης από τον εκπρόσωπο και πρόεδρο του ιταλικού φορέα ICEA, Pietro Campus. Μικρό αδελφάκι της ΔΗΩ χαρακτήρισε τον οργανισμό του ο εκπρόσωπος του κροατικού Agribiocert, Ranko Tadic, μέσα από τις κοινές δράσεις που έχουν αναπτύξει.

Παρόντα και τα ιστορικά στελέχη

Τον δικό τους ξεχωριστό τόνο μέσα από τις αναφορές τους από την ίδρυση του οργανισμού, αλλά και τη δική τους δράση, εξέφρασαν στελέχη και παραγωγοί βιολογικών προϊόντων. Η Χαρίκλεια Μινώτου, πρώην πρόεδρος του ΔΣ της ΔΗΩ, μίλησε για τα προβλήματα που συνάντησαν στο ξεκίνημα, αλλά και τις επιτυχίες που είχαν στην πορεία. Επισήμανε τον προβληματισμό της για τους στόχους που θέτει η στρατηγική του 25% «Από το αγρόκτημα στο Πιάτο», μέσα από την Πράσινη Συμφωνία.

Κάνοντας μία ιστορική αναφορά από την ίδρυση του οργανισμού μέχρι σήμερα, ο Μιχάλης Κουλουρούδης, μέλος του ΔΣ, τόνισε την περίεργη και δύσκολη σχέση με τον αγροτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι «η ΔΗΩ ήταν το τέκνο της ανάγκης της βιολογικής γεωργίας της δεκαετίας του ‘90». Κλείνοντας την ιστορική αναδρομή, ο Νίκος Τσίρος, βιοκαλλιεργητής και ο πρώτος πιστοποιημένος εν ενεργεία παραγωγός της ΔΗΩ, μίλησε για τις καλλιέργειές του, αλλά και την επιλογή του να στραφεί σε αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο παραγωγής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σημαντικές ομιλίες στελεχών του οργανισμού και με τις τοποθετήσεις των προϊσταμένων των επτά περιφερειακών γραφείων στη χώρα.