Διόρθωσε η αγορά στο βαμβάκι, κάτω από τα 90 σεντς οι προπωλήσεις

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Τσατσάκη

Aναμενόμενη εν πολλοίς θεωρεί τη διόρθωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις χρηματιστηριακές τιμές του βάμβακος στη Νέα Υόρκη ο Δημήτρης Μαδιανός, αντιπρόσωπος-αγοραστής εκκοκκισμένου βάμβακος.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο κ. Μαδιανός σημειώνει ότι οι παραγωγοί πιθανότατα δεν είχαν αντιληφθεί την ευνοϊκή συγκυρία που είχε διαμορφωθεί με το ισχυρό δολάριο και η οποία είναι φυσικά άγνωστο αν και πότε θα επαναληφθεί. Αυτό το διάστημα, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη κινούνται σε ένα εύρος 115 – 120σεντς/λίμπρα, το οποίο μεταφράζεται σε τιμές σύσπορου αρκετά μακριά από σχεδόν 1 ευρώ/κιλό που προσφερόταν μέχρι πρόσφατα, στο πλαίσιο των προαγορών από εκκοκκιστικές μονάδες στη χώρα μας.

Έβρεξε στο Τέξας, αλλά…

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα έχει προπωληθεί ένα 10% της αναμενόμενης παραγωγής σύσπορου, νούμερο που αντικατοπτρίζει τη διστακτικότητα των βαμβακοκαλλιεργητών ή, εναλλακτικά, την πρόθεσή τους να ποντάρουν στο σενάριο ότι η αγορά θα ανέβει υψηλότερα.

Σε επίπεδο θεμελιωδών, οι βροχοπτώσεις στο Τέξας ήρθαν να βάλουν τέλος στην παρατεταμένη ξηρασία, η οποία πάντως παραμένει ασαφές σε τι βαθμό θα επηρεάσει το συνολικό μέγεθος της αμερικανικής παραγωγής. Σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου, αναμένεται να δημοσιευθεί η νέα μηνιαία έκθεση του USDA, ωστόσο ενδεχομένως να μην έχουν ενσωματωθεί ακόμα τα νέα στοιχεία.

Μένοντας στον παράγοντα καιρό, όπως επισημαίνει ο κ. Μαδιανός, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Βραζιλία, η Αργεντινή. Ο ίδιος θέτει και την παράμετρο της καλλιεργητικής φροντίδας, η οποία τίθεται, για πολλούς, εν αμφιβόλω, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Για παράδειγμα, φημολογείται ότι στην Αφρική δεν θα καλλιεργήσουν σωστά λόγω έλλειψης λιπασμάτων, επομένως οι αποδόσεις θα είναι πεσμένες», σχολιάζει. Η κρίση στα λιπάσματα έρχεται σε μια συγκυρία που η ποιότητα του βαμβακιού είναι το ζητούμενο και ο ίδιος εκτιμά ότι στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε… διακρίνεται στον τομέα αυτόν, οι παραγωγοί θα την επιδιώξουν.

Ο κ. Μαδιανός υπογραμμίζει ότι η αγορά βάμβακος είναι σε αναζήτηση κατεύθυνσης και τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές.δεν έχουν αυτήν τη στιγμή πυξίδα, γι’ αυτό και αναμένει διακυμάνσεις σε χρηματιστηριακό επίπεδο το αμέσως επόμενο διάστημα.

To μεγάλο ζητούμενο, πάντως, και αυτό που ενσκήπτει εσχάτως ολοένα και συχνότερα στις αναλύσεις, έχει να κάνει με τον πληθωρισμό και πώς αυτός θα επηρεάσει την κατανάλωση.

Μέχρι πρόσφατα και παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, η ζήτηση παρέμενε σχετικά ανεπηρέαστη, ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν ότι οι 123 εκατ. μπάλες που προέβλεπε το USDA για την παγκόσμια κατανάλωση ήταν ένα αρκετά αισιόδοξο νούμερο. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, το πού θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η αγορά έχει ενδεχομένως να κάνει με το κατά πόσο η όποια μείωση της ζήτησης θα «ισοσκελιστεί» από την πτώση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία κ.λπ. Επί του παρόντος, πάντως, τα θεμελιώδη παραμένουν υποστηρικτικά.

Ψάχτηκαν για προπωλήσεις στη Ροδόπη, όχι όμως και στον Έβρο

Σχετικά λιγοστές είναι οι προπωλήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο βαμβάκι στον Έβρο, σύμφωνα με τον Ιάκωβο Κυβιρτζίκη, διευθύνοντα σύμβουλο της τοπικής Agrohellas, που δραστηριοποιείται στη μεσιτεία του βάμβακος. «Οι παραγωγοί είναι σχετικά συγκρατημένοι και παράλληλα αναμένουν… κάτι καλύτερο», σχολιάζει στην «ΥΧ».

Αντίθετα, στην Κομοτηνή ορισμένοι παραγωγοί επιδίωξαν να κλείσουν ακόμα και το 100% της αναμενόμενης σοδειάς τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής και διαχειριστή της ομάδας παραγωγών «Αγροτικές Επιχειρήσεις Φαναρίου», Νίκο Μποτρότσο, αρκετοί συνάδελφοί του προχώρησαν σε προπωλήσεις, ενώ ο ίδιος έκλεισε όλη την παραγωγή της ομάδας από μια έκταση 1.000 στρεμμάτων, κρίνοντας ικανοποιητική την τιμή. Ο κ. Μποτρότσος αναφέρει ότι καλλιεργητικά φύτρωσαν τα βαμβάκια και καταπολεμούν τα ζιζάνια είτε με ψεκασμούς σκευασμάτων είτε χειρωνακτικά. «Τις επόμενες μέρες, θα προχωρήσουμε στο άπλωμα της σταγόνας και στο πότισμα, εκτός αν έχουμε αξιόλογες βροχές, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις, οπότε το πότισμα θα γίνει μετά από 10-15 μέρες», καταλήγει.