Διψούν για νερό τα σιτάρια

Τα σιτάρια στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κέρδισαν έδαφος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από άλλες καλλιέργειες, οι καιρικές συνθήκες όμως που επικράτησαν τον χειμώνα με έντονα χαρακτηριστικά ανομβρίας θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτών και γεωπόνων φέτος θα είναι πολύ περιορισμένη.

Ανομβρία σε Ξάνθη και Έβρο

Σε όλη την περιφέρεια, τα σιτάρια ζητούν βροχές που, μέχρι στιγμής, είναι ελάχιστες. Η ανομβρία στην Ξάνθη και στον Έβρο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις ξερικές καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και τα σιτηρά.

Στη Ροδόπη, ξεκίνησαν να ποτίζουν τα σιτάρια, γιατί τον χειμώνα είχαν πολύ λίγες βροχές και τα νερά στον υπόγειο υδροφορέα δεν αναπληρώθηκαν. Όπως αναφέρουν οι αγρότες, ποτίζουν όπου μπορούν, γιατί υπάρχουν πολλές εκτάσεις που είναι ξερικές και περιμένουν τη βροχή για να σωθεί η καλλιέργεια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουν πολύ μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα σιτηρά και στη Δράμα, ειδικά στα χωράφια που δεν βρίσκονται στον κάμπο (εξοχώραφα), λόγω της πολύ μεγάλης ξηρασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννη Κεσκίνογλου. Ο ίδιος αποδίδει τις άσχημες καιρικές συνθήκες στην κλιματική αλλαγή και προσθέτει πως τα ποτίσματα ξεκίνησαν. Η μόνη ελπίδα για τους παραγωγούς είναι οι καλές βροχές, «διαφορετικά τα σιτηρά στα εξοχώραφα θα ξεραθούν.

Η απογοήτευση είναι μεγάλη, γιατί οι αγρότες επένδυσαν στα σιτηρά και τα στρέμματα αυξήθηκαν εις βάρος του ηλίανθου και του αραβόσιτου». Ο κ. Κεσκίνογλου προσθέτει ότι στον ταμιευτήρα το νερό είναι 2-3 εκατ. κυβικά μέτρα και αν το ανοίξουν, θα τελειώσει γρήγορα.