Δύσκολα τριτώνει το κακό στη βιομηχανική ντομάτα

Με 90 ευρώ/τόνο για την αποφλοιωμένη δίνει σήμα για τη νέα σεζόν ο Νομικός

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΛΤΕ

Στην αναπροσαρμογή της τιμολογιακής τους πολιτικής, προκειμένου να κρατήσουν κόσμο στην καλλιέργεια, αλλά και να αξιοποιήσουν τα περιθώρια που αφήνει η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων ντομάτας, προσανατολίζονται ενόψει της νέας σεζόν οι μεταποιητές βιομηχανικής.

των Μελίνας Ζιάγκου – Γιάννη Τσατσάκη

Ύστερα από δύο σερί κακές χρονιές, που άφησαν πίσω τους σοβαρά οικονομικά ανοίγματα για τους παραγωγούς και έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις σποράς, τα πρώτα δείγματα γραφής για φέτος είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Ήδη, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Νομικός, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας και πρόεδρος του WPTC (Παγκόσμιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Ντομάτας) αποκαλύπτει ότι «εστιάζοντας σε ένα προϊόν που θεωρούμε ότι μπορεί να έχει μια καλή τοποθέτηση στην αγορά, ενημερώσαμε τους καλλιεργητές ότι για τις ντομάτες που θα κατευθυνθούν στην αποφλoίωση και την κυβοποίηση και εφόσον το φορτίο τους είναι πολύ καλό, θα δώσουμε 90 ευρώ/τόνο». Για το υπόλοιπο τιμολόγιο παραπέμπει στην πορεία της παγκόσμιας αγοράς, σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι «σε κάθε περίπτωση, χειρότερα από πέρυσι δεν πρόκειται να είναι».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», βασικά χαρακτηριστικά των φετινών τιμολογίων της εταιρείας, όπως τουλάχιστον έχει γνωστοποιηθεί στους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών, θα είναι η επαναφορά του πριμ για την ολοκληρωμένη διαχείριση και ο διαχωρισμός της πρώτης ύλης σε δύο κατηγορίες: Την ντομάτα για αποφλοίωση και την ντομάτα για πολτό. Για την πρώτη κατηγορία ειδικότερα, το νέο τιμολόγιο θα προβλέπει:

  • 89 ευρώ/τόνο συν 1 ευρώ για ολοκληρωμένη διαχείριση για τα 5 brix, την περίοδο συγκομιδής του Αυγούστου
  • Επιπλέον 3 ευρώ, δηλαδή 93 ευρώ/τόνο, για τις πρώιμες (από το άνοιγμα του εργοστασίου μέχρι τέλος Ιουλίου)
  • Συν 2 ευρώ για τις όψιμες του Σεπτεμβρίου μέχρι το κλείσιμο του εργοστασίου, δηλαδή 92 ευρώ/τόνο.

Σε ό,τι αφορά την ντομάτα για πολτοποίηση, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών εκτιμούν ότι θα κινηθεί 2-3 ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, δηλαδή στα 85-86 ευρώ/τόνο για τα 5 brix (στο εργοστάσιο Δομοκού). Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι καλλιεργητές εκτιμούν πως η κρίσιμη τιμή –που θα βαρύνει και περισσότερο στις αποφάσεις για τις νέες φυτεύσεις– είναι αυτή που αφορά την πολτοποιήσιμη ντομάτα, δεδομένου ότι εκεί κατευθύνεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής.

Yψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να κινηθεί και η Damavand, προκειμένου να αυξήσει τις παραλαβές πρώτης ύλης και να ενισχύσει τους δεσμούς της με τους παραγωγούς, ενώ η επιλογή της Agrofarm (Λεβεντάκης) να πληρώσει τις δύο προηγούμενες σεζόν μετρητοίς και με φιξαρισμένη τιμή, ανεξαρτήτως brix, αναμένεται να «μετρήσει» και φέτος κατά την υπογραφή των συμβολαίων.

«Πάτωσαν» ευρωπαϊκή και παγκόσμια παραγωγή

Ο κ. Νομικός εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τη νέα εμπορική χρονιά, συνεκτιμώντας και τα δεδομένα της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Ομάδας Εργασίας για τη βιομηχανική ντομάτα στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, η παγκόσμια παραγωγή το 2018 ήταν μειωμένη κατά 9,8%, «κλείνοντας» στους 34 εκατ. τόνους, έναντι 37,8 εκατ. τόνων το 2017.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε το Ιράν (-69,4% σε σχέση με πέρυσι και -71,8% σε σχέση με τον μέσο όρο της τριετίας 2015-2017), ακολουθούμενο από την Κίνα, που είδε τη δική της παραγωγή να μειώνεται κατά 38,7% (-33% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας). Μάλιστα, το κλείσιμο κάποιων εργοστασίων τα τελευταία χρόνια –λόγω της χαμηλής διεθνούς ζήτησης– σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της εκεί περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθιστούν μάλλον απίθανη την αύξηση της παραγωγής του «κινέζικου δράκου» τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Πτώση 31,6% εμφάνισε και η παραγωγή της Τουρκίας, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ένα συγκριτικά μικρό μόνο ποσοστό της καλλιέργειας να ακολουθεί τη συμβολαιακή λογική.

Κάτω από τα 700 ευρώ σήμερα ο πελτές

Κάμψη μεγαλύτερη του αναμενομένου σημείωσε και η ευρωπαϊκή παραγωγή, περιοριζόμενη στους 9,4 εκατ. τόνους έναντι 11,1 εκατ. τόνων το 2017 (μείωση 15,3%). Μάλιστα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο της ευρωπαϊκής παραγωγής στο παγκόσμιο σύνολο μειώθηκε, διαμορφούμενο στο 27,6% από 29,4% πέρυσι. Εδώ, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε η Πορτογαλία (-29,2%) ενώ μειωμένη κατά 20% ήταν η παραγωγή της Ελλάδας, που δεν ξεπέρασε τους 320.000 τόνους (400.000 τόνοι το 2017 και 420.000 τόνοι ο μέσος όρος της τριετίας 2015-2017).

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η φετινή παραγωγή είναι σαφώς χαμηλότερη από την κατανάλωση. Μπορούμε λοιπόν βάσιμα να ελπίζουμε ότι η αγορά θα έρθει στα σύγκαλά της», σχολιάζει ο κ. Νομικός. Ο ίδιος προσθέτει ότι, αυτήν τη στιγμή, η τιμή του πελτέ σε ένα τυπικό ευρωπαϊκό εργοστάσιο κυμαίνεται από 650 έως 680 ευρώ ο τόνος. «Για να έχει ένα καθαρό κέρδος η βιομηχανία, πρέπει να ξεπεράσει τα 710 ευρώ», συμπληρώνει.