Δυσκολίες στην απονομή συντάξεων ΟΓΑ λόγω υποστελέχωσης υπηρεσιών

Υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες του ΟΓΑ στην Τρίπολη, σύμφωνα με όσα ανέφεραν εργαζόμενοι στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Γιώργο Η. Παπαηλιού και αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα επιμόρφωσης πάνω στη νέα νομοθεσία για τον ΕΦΚΑ. 

Ειδικότερα, ο βουλευτής Αρκαδίας επισκέφθηκε τα υποκαταστήματα ου ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ στην Τρίπολη τις προηγούμενες ημέρες και συνομίλησε με εργαζόμενους. Ο Γιώργος Η. Παπαηλιού, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, μέσω της  ενοποίησης των προϋπαρχόντων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό τμήμα του ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ. Επιπλέον αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν κατά τη μακρά μεταβατική περίοδο,  μέχρις ότου το νέο σύστημα λειτουργήσει πλήρως.

Κατά το διάλογο που είχαν, οι υπάλληλοι το ασφαλιστικού τμήματος του πρώην ΟΓΑ με το βουλευτή Αρκαδίας ανέφεραν ότι το τμήμα τους είναι υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.  

Ειδικότερα, ανέφεραν πως το τμήμα του ΟΓΑ που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα λειτουργεί αποτελεσματικά και λόγω της πλήρους ηλεκτρονικής διασύνδεσης και στήριξης, σε αντίθεση με το τμήμα ανασφάλιστων υπερηλίκων, που, από ηλεκτρονικής άποψης, είναι σε εμβρυακή κατάσταση. Επιπλέον, τέθηκε, το ζήτημα της επιμόρφωσης των υπαλλήλων, οι οποίοι, λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης της νομοθεσίας, των  συχνών τροποποιήσεων και της πολυπλοκότητάς της, αισθάνονται ανασφαλείς ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή της.  

Ο Γιώργος Η. Παπαηλιού αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης παρέπεμψε στην κτιριακή ενοποίηση  και συνακόλουθα στη συγκέντρωση του προσωπικού όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, σε μετακινήσεις και, εν τέλει, σε προσλήψεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διασύνδεση και η πλήρης στήριξη του συστήματος αλλά και η επιμόρφωση του υπαλληλικού προσωπικού αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος του ΕΦΚΑ ενώ σημείωσε πως δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων υπαλλήλων από τη σημερινή κυβέρνηση.