Διχάζει η κατάργηση της φορμαλδεΰδης στις ζωοτροφές

Αναζητούνται επειγόντως νέες ουσίες για την καταπολέμηση της σαλμονέλας

Διχάζει η κατάργηση της φορμαλδεΰδης στις ζωοτροφές

των Γιάννη Καρτερού, Βικτωρίας Αποστολοπούλου

Την κατάργηση της χρήσης φορμαλδεΰδης στις ζωοτροφές χοίρων και πουλερικών αποφάσισε η ΕΕ, εγείροντας τόσο χειροκροτήματα όσο και αντιδράσεις. Με αφορμή πιθανό κίνδυνο του προσωπικού που απασχολείται σε κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, και έπειτα από μήνες διαβούλευσης, η Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών τελικά υπερψήφισε την κατάργηση, με 26 χώρες υπέρ, μία κατά και μία απούσα.

Η ψήφιση ήρθε μία ημέρα μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης για το ζήτημα, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 100 εκπρόσωποι όλου του φάσματος του κλάδου, καθώς και ιδιώτες κτηνοτρόφοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία υποστήριξε τη συνέχιση της χρήσης φορμαλδεΰδης, με πολλούς να σημειώνουν πως τα οργανικά οξέα δεν αρκούν για να σταματήσουν τη σαλμονέλα.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα, στην «ασφαλή ζώνη» η Ελλάδα

Ίσως να πρόκειται για μία διαβολική σύμπτωση, που όμως έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την απαγόρευση, όμως σύμφωνα με τη Eurostat, τα κρούσματα σαλμονέλας στην ΕΕ έχουν πάρει την αύξουσα τα τελευταία δύο χρόνια, με χαρακτηριστικότερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση 32.000 τόνων ζωοτροφών με βάση τη σόγια, που βρέθηκαν να έχουν προσβληθεί από σαλμονέλα στη Γερμανία, και συγκεκριμένα 20.000 στη Βαυαρία και 12.000 στα ομόσπονδα κράτη. Ας μην ξεχνάμε και την κολοσσιαία ανάκληση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη από τη γαλλική Lactalis στα τέλη του 2017. Η εταιρεία απέσυρε από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία 83 χωρών συνολικά 12 εκατομμύρια κουτιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, σηµειώθηκαν 94.530 περιπτώσεις σαλµονέλωσης σε ανθρώπους στην ΕΕ. Όπως είχε γράψει η «ΥΧ» σε προηγούμενο φύλλο της, η Ελλάδα βρίσκεται ανάµεσα στις χώρες µε τα χαµηλότερα ποσοστά µολύνσεων.

«Η µείωση της σαλµονέλας απέδειξε την επιτυχία του συστήµατος ασφάλειας τροφίµων της ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι πρόσφατες εκρήξεις της ασθένειας στους ανθρώπους και τα πουλερικά συνέβαλαν στη µεταβολή αυτής της τάσης», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήµονας της EFSA, Μάρτα Χούγκας, και τόνισε πως οι περαιτέρω έρευνες των αρµόδιων αρχών στον τοµέα της δηµόσιας υγείας και της ασφάλειας των τροφίµων θα είναι κρίσιµες για την κατανόηση των λόγων που οδήγησαν στην αύξηση.