Διχάζονται οι μετριοπαθείς και οι προοδευτικοί των Δημοκρατικών για το υπουργικό χρίσμα του USDA

Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατονόμασε μερικές από τις επιλογές του για τις υψηλού προφίλ θέσεις του υπουργικού συμβουλίου (υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών κ.λπ.), αποφεύγοντας τις ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις.

Παραδόξως, το έργο του θα είναι μάλλον πιο δύσκολο, ώστε να κρατήσει τους πάντες ικανοποιημένους, όταν γνωστοποιήσει την επιλογή του για το υπουργείο Γεωργίας (USDA), δεδομένης της έντονης πίεσης από τους μετριοπαθείς και τους προοδευτικούς των Δημοκρατικών για τους αντίστοιχους υποψηφίους στους κόλπους τους.

Η αναμέτρηση για το ποιος θα πρέπει να διευθύνει το USDA συνιστά το πρώτο πεδίο αψιμαχίας μεταξύ εκείνων που θέλουν το υπουργείο να ακολουθήσει μια πιο συμβατική οδό, εστιάζοντας στις παραδοσιακές αγροτικές προτεραιότητες, έναντι όσων πιέζουν για μια πιο φιλόδοξη ατζέντα· όπως είναι η στρατολόγηση των αγροτών στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η ενίσχυση της εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού, η έμφαση στη διατροφική πολιτική και οι δράσεις για την καταπολέμηση της πείνας.

Καθώς φουντώνει η ονοματολογία για το υπουργικό χρίσμα, είναι δεδομένο ότι οι προοδευτικές αγροτικές ενώσεις δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προοπτική της Χάιντι Χέιτκαμπ, μιας μετριοπαθούς Δημοκρατικής, που θεωρείται εκ των φαβορί για την ανάληψη της ηγεσίας του USDA.

Οι αριστερές ομάδες βασίζουν τις αρνητικές τους κρίσεις στο κεντρώο προφίλ και τις στενές σχέσεις της Χέιτκαμπ με την αγροτική βιομηχανία των μεγάλων επιχειρήσεων και τον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Μέσα στις επόμενες μέρες, ένας πολυάριθμος συνασπισμός ενώσεων οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, καταναλωτών βιολογικών προϊόντων και υπέρμαχων του περιβάλλοντος σχεδιάζει να αντιταχθεί δημόσια σε έναν πιθανό διορισμό της Χέιτκαμπ.

«Θα δοθεί μεγάλος αγώνας ενάντια στη Χέιτκαμπ, εάν ο Μπάιντεν εισηγηθεί το όνομά της», ξεκαθαρίζει η Κέρι Χάμερσλαγκ, σημαίνον στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Friends of the Earth.