Δίχτυ ενός τόνου ανασύρθηκε από τον βυθό της Χαλκιδικής

thallasio-dixty-xalkidiki
-Διαφήμιση-
Ένα δίχτυ δεκάδων χιλιομέτρων και βάρους ενός τόνου που είχε εγκαταλειφθεί από ψαράδες που αλιεύουν στην περιοχή κατάφεραν να ανασύρουν από τον ύφαλο του Στρατωνίου Χαλκιδικής τα μέλη της Ghost Fishing Greece και της Healthy Seas.

Η ανάσυρση των διχτυών «φαντασμάτων», όπως αποκαλούνται τα εγκαταλειμμένα δίχτυα στις θάλασσες, ήταν μια εθελοντική δράση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας, αλλά και των ίδιων των αλιέων της περιοχής.

«Ενημερωθήκαμε από τους ψαράδες ότι πλέον η περιοχή δεν έχει ιχθυαποθέματα αφού τα εγκαταλειμμένα δίχτυα εγκλωβίζουν τα ψάρια να δημιουργήσουν φωλιές», αναφέρει ο εκπαιδευτής καταδύσεων, εθελοντής και μέλος της Ghost Fishing Greece, Νίκος Καρατζάς. Ο ίδιος τόνισε, παράλληλα, πως η καταδυτική επιχείρηση έγινε σε μια ευαίσθητη περιοχή, καθώς το χερσαίο τμήμα της αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000. Ακόμη, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο δίχτυ ήταν ενιαίο και είχε αγκαλιάσει όλο τον ύφαλο, με αποτέλεσμα η θαλάσσια ζωή να αργοσβήνει. «Το μέγεθος, όπως και το βάρος του αλιευτικού εργαλείου ήταν εντυπωσιακό σε σχέση με τις άλλες δράσεις που έχουμε υλοποιήσει στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Καρατζάς.

thallasio-dixty-xalkidikiΟ επόμενος στόχος των εθελοντικών ομάδων είναι οι βραχονησίδες «Ελευθερίδες», που βρίσκονται κοντά στον ύφαλο και στον οποίο έχει ανακαλυφθεί αποικία ιππόκαμπων που είναι από τις ελάχιστες στη χώρα μας. «Στις Ελευθερίδες, τα δίχτυα είναι ακόμη περισσότερα, αφού είναι τόπος δραστηριότητας αλιέων από πολλές περιοχές. Η κατάσταση είναι τραγική και ευελπιστούμε τον επόμενο χρόνο να δράσουμε εκεί και να ανασύρουμε τα εγκαταλειμμένα αλιευτικά εργαλεία», καταλήγει.