Οι Dοw Agrosciences και DuPont Pioneer φεύγουν, η Corteva έρχεται το 2019

Νέα αγροτική εταιρεία δημιουργεί η συγχώνευση, πώς μοιράζεται το portfolio των προϊόντων στην Ελλάδα

corteva-2019

Με τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρείας, η οποία από 1ης Ιουνίου 2019 θα αυτονομηθεί και θα «στεγάσει» τις αγροτικές δραστηριότητες της DowDuPont, αρχίζει σιγά σιγά να σχηματοποιείται το παζλ της «επόμενης μέρας» από τη συγχώνευση των δύο διεθνών κολοσσών των αγροεφοδίων.

Η νέα επιχειρηματική οντότητα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 26 Φεβρουρίου, θα ονομάζεται Corteva Agriscience (σ.σ. το όνομα, σύμφωνα με τη διοίκηση, προέρχεται από έναν συνδυασμό των λέξεων «καρδιά» και «φύση») και, όταν αποκολληθεί από τη «μήτρα» της DowDuPont σε περίπου 15 μήνες από σήμερα, θα πάρει μαζί της μερικά από τα πλέον δημοφιλή, σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπορικά σήματα σπόρων και φυτοπροστατευτικών. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, υπό την «ομπρέλα» της Corteva θα συνεχίσουν να διατίθενται, μεταξύ άλλων, οι σπόροι Pioneer, Mycogen και Brevant, καθώς και τα μυκητοκτόνα Aproach Prima και τα ζιζανιοκτόνα Quelex με το ενεργό συστατικό Arylex.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγροτικό κομμάτι της DowDuPont, ο τζίρος του οποίου το 2017 έφτασε τα 14 δισ. δολάρια, είναι το μοναδικό που, μετά την «ανεξαρτητοποίησή» του από τον όμιλο, θα φέρει –όπως είχε προαναγγείλει με σχετικό ρεπορτάζ τον περασμένο Σεπτέμβριο η «Ύπαιθρο Χώρα»– μια εντελώς νέα επωνυμία. Τα άλλα δύο τμήματα θα κρατήσουν τα ονόματα των ομίλων που έχουν συγχωνευθεί: Ειδικότερα, η εταιρεία που θα δραστηριοποιείται στα βιομηχανικά χημικά (Materials Science) θα ονομάζεται Dow (διατηρώντας το γνωστό logo με το κόκκινο διαμάντι), ενώ εκείνη που θα επικεντρωθεί στα εξειδικευμένα χημικά (Specialties) θα λέγεται DuPont.

Τι παίρνει η FMC

Όπως είναι εύλογο, η συγχώνευση των δύο ομίλων και, εν συνεχεία, η διάσπαση του νέου σχήματος σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες προκαλούν ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις, οι οποίες αντανακλώνται και στην ελληνική αγορά. Σημειωτέον ότι, προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» των Αρχών Ανταγωνισμού, η DuPont προχώρησε τον Νοέμβριο του 2017 στην πώληση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου της στα φυτοπροστατευτικά –κυρίως εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα–, καθώς και του ερευνητικού τμήματος στην FMC Corporation, διατηρώντας ωστόσο στην κατοχή της κυρίως ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα εδάφους.

Επί ελληνικού εδάφους, η DowDuPont συνεργάζεται, αυτήν τη στιγμή, με την Eλάνκο Ελλάς και μια κοινοπρακτική εταιρεία (joint venture), που έχει συγκροτηθεί από την Pioneer Eλλάς και την DuPont. Η πρώτη διακινεί το μεγαλύτερο μέρος του portfolio των αγροχημικών του νέου ομίλου με brands όπως Εquation Pro, Fontelis, Lanate, καθώς κι ένα κομμάτι του πολλαπλασιαστικού υλικού (Phytogen). Η δεύτερη έχει αναλάβει τους σπόρους, καθώς και κάποια φάρμακα που απευθύνονται στις μεγάλες καλλιέργειες.

Όσον αφορά την FMC –η οποία, έχοντας εξαγοράσει και την Cheminova, αποτελεί πλέον την 5η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως στον χώρο των φυτοπροστατευτικών–, από 1ης Νοεμβρίου 2017 έχει δημιουργήσει μια νέα θυγατρική στη χώρα μας με τον διακριτικό τίτλο FMC Χημικά Ελλάς.

Η νέα εταιρεία έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της DuPont Ελλάς (μαζί με το υπάρχον δυναμικό της FMC/Cheminova στη χώρα μας) και, μεταξύ άλλων, διακινεί πλέον όλη τη σειρά εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων σιτηρών, τεύτλων και ρυζιού που διανέμονταν όλα αυτά τα χρόνια από την DuPont Ελλάς, σε συνδυασμό, φυσικά, με την υπάρχουσα γκάμα της FMC/Cheminova. Μεταξύ άλλων, στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται brands όπως Coragen, Altacor, Fury (εντομοκτόνα), Granstar, Safari, Gulliver (ζιζανιοκτόνα), Gelbert M., Riza (μυκητοκτόνα).